Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 12 Ιουνίου 2016

Σαν Σήμερα

Γεγονότα, Γεννήσεις, Θάνατοι

2003: Πέθανε ο Αμερικανός ηθοποιός Γκρέγκορι Πέκ
Ταινίες: «Τα κλειδιά του Παραδείσου», «Θρύλοι του δάσους», «Νύχτα αγωνίας», «Μονομαχία στον ήλιο», «Συμφωνία κυριών», «Το ακρωτήρι του φόβου», «Υπόθεση Παραντάιν», «Διακοπές στην Ρώμη», «Τα κανόνια του Ναβαρόνε», «Σκιές στην σιωπή που το 1962 κέρδισε Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου κ ά.

1979: Πέθανε ο Τζον Γουέιν Αμερικανός ηθοποιός, σκηνοθέτης και παραγωγός ταινιών. «Ο ήσυχος άνθρωπος», «Το κόκκινο ποτάμι», «Ρίο Μπράβο», «Η αιχμάλωτος  της ερήμου», «Αληθινό θράσος», που κέρδισε και το Όσκαρ Α΄Ανδρικού Ρόλου το 1969.

1836: Πέθανε ο Αντρέ Μαρί Αμπέρ, Γάλλος μαθηματικός και φυσικός, που διατύπωσε τους θεμελιώδεις νόμους του ηλεκτρομαγνητισμού και της έντασης του ηλεκτρικού ρεύματος. Προς τιμήν του, η μονάδα μέτρησης του ρεύματος πήρε το όνομά του.


1835: Πέθανε ο Ανδρέας Μιαούλης, ναύαρχος του ελληνικού στόλου κατά την  επανάσταση του ’21. Η δραστηριότητά του γεμάτη κατορθώματα λάμπρυνε τον απελευθερωτικό αγώνα.  Νίκησε τον τουρκικό στόλο στην Πάτρα, στον Αργολικό Κόλπο (1821), στο Ναύπλιο (1822), στην ναυμαχία μεταξύ Λήμνου και Άθω (1823), στον Κόλπο του Γέροντα (1824), συνέβαλε στην πυρπόληση του τουρκικού στόλου στην Μεθώνη (1825), ενώ διέσπασε τρεις φορές την πολιορκία του Μεσολογγίου και τροφοδότησε με τρόφιμα και πολεμοφόδια τους υπερασπιστές (1826).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου