Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

«Μάνα μ’ σγουρός Βασιλικός…»

Ο βασιλικός είναι θαμνώδες μονοετές φυτό της οικογένειας των χειλανθών, με την επιστημονική ονομασία ώκιμον το βασιλικόν. Καλλιεργείται σε γλάστρες, ως διακοσμητικό και αρωματικό φυτό. Στην αγορά κυκλοφορούν διάφορες ποικιλίες, που συνήθως καθορίζονται από το μέγεθος των φύλλων του (σγουρός, πλατύφυλλος).  
Θρησκευτική παράδοση
Η θρησκεία μας τον θεωρεί ιερό φυτό γιατί κατά την παράδοση η αγία Ελένη οδηγημένη από την μυρωδιά του βρήκε τον Τίμιο Σταυρό. Γι’ αυτό στην γιορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, στις 14 Σεπτεμβρίου, μοιράζουν στην εκκλησία βασιλικό. Επίσης και όταν τελείται αγιασμός, ο παπάς με ένα κλαδάκι βασιλικού ραντίζει τους πιστούς με αγιασμένο νερό.
Θρεπτικά συστατικά και χρήση
Περιέχει βιταμίνες Α και C, β-καροτένιο, φυλικό οξύ, ασβέστιο, μαγνήσιο
Χρησιμοποιείται ως βότανο (αφέψημα), διουρητικό, αντιπυρετικό, καταπραϋντικό για τον στομαχόπονο και τον πονοκέφαλο, στην αρωματοποιία, λόγω του αιθέριου ελαίου του, αλλά και στην καθημερινότητα η μυρωδιά του διώχνει έντομα και κουνούπια
Μαγειρική και συντήρηση
Στη μαγειρική χρησιμοποιείται σε σάλτσες, σαλάτες, ψητά, κοκκινιστά, σούπες κ ά. Η γλυκιά και πιπεράτη γεύση του «δένει» απόλυτα με πιο ήπιες γεύσεις όπως ζυμαρικά, ντομάτα, χοιρινό, πατάτες φούρνου, ομελέτες, τυριά ιδίως μαλακά, ενώ ταυτόχρονα δίνει άρωμα και στυλ στο πιάτο μας. Συντηρείται στο ψυγείο για 2-3 ημέρες. Για μεγαλύτερο διάστημα μπορείτε να τον βάλετε πλυμμένο και κομμένο σε μπολάκια στην κατάψυξη.
Λαογραφία
Η λαϊκή θυμοσοφία έχει τιμήσει τον βασιλικό με παροιμίες και τραγούδια:
- «Κοντά στο βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα»
- «Βασιλικός κι αν μαραθεί την μυρωδιά την έχει»
- «Βασιλικός στην πόρτα μας κι εμείς το ‘νε ζητούμε»
- «Μάνα σγουρός βασιλικός πλατύφυλλος και δροσερός…»
- «Βασιλικός θα γίνω…»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου