Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Σπανάκι το δυναμωτικό

Φυλλώδες πράσινο λαχανικό που ανήκει στην τάξη των καρυοφυλλώδη και στην οικογένεια των χηνοποδιιειδών. Είναι φυτό ποώδες μονοετές ή διετές. Το σπανάκι φαίνεται να έλκει την καταγωγή από την Ασία και καλλιεργείται κυρίως στην Ευρώπη και στην Βόρεια Αμερική. Στην Ελλάδα αναφέρεται από τα Βυζαντινά ακόμη χρόνια.
Θρεπτικά συστατικά Μεγάλη η διατροφική του αξία, λόγω της περιεκτικότητά του σε σίδηρο, ιδανικό για όσους πάσχουν από αναιμία. Για να απορροφηθεί εύκολα ο σίδηρος από τον οργανισμό, χρειάζεται η κατανάλωσή του να συνοδευτεί από ένα τρόφιμο που περιέχει βιταμίνη C ( λεμόνι, ντομάτα, πιπεριά). Ακόμα περιέχει χλωροφύλλη,  β καροτένιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, ιώδιο, κάλιο και βιταμίνες Α, B, C, Ε και Κ.
Επιλογή, καθάρισμα, πλύσιμο Επιλέγουμε κοντά και μικρά φυτά σπανακιού  με τρυφερά κοτσάνια καθώς όταν μεγαλώνει σκληραίνουν τα κοτσάνια. Τα φύλλα του να είναι τρυφερά και πράσινα, φρέσκα, όχι μαραμένα και κιτρινισμένα. Για να το καθαρίσουμε κόβουμε την ρίζα του, αφαιρούμε  τυχόν μαραμένα και κιτρινισμένα φύλλα. Την ριζούλα αυτή αν την φυτεύσετε φυτρώνει σπανάκι. Πλένετε το σπανάκι σε λεκάνη με μπόλικο νερό, που αλλάζετε πολλές φορές, καθώς βγάζει χώματα. Το νερό το χρησιμοποιούμε για το πότισμα των φυτών.
Συντήρηση Μπορούμε εύκολα να διατηρήσουμε σπανάκι στην κατάψυξη για μεγάλο διάστημα. Το καθαρίζουμε, το πλένουμε, το στραγγίζουμε και το βάζουμε στην κατάψυξη σε πλαστικά σακουλάκια ή δοχεία. Εκτός από το φρέσκο σπανάκι που υπάρχει στην αγορά από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο, υπάρχει και κατεψυγμένο αλλά και κονσερβοποιημένο.
Μαγειρική Υπάρχουν πολλές ποικιλίες, στην Ελλάδα συνηθέστερες είναι το κοντό σπανάκι, το κοινό σπανάκι με πιο μακριά επιμήκη φύλλα και στελέχη και το πλατύφυλλο. Στην μαγειρική χρησιμοποιείται φρέσκο σε σαλάτες, μαγειρεμένο με κρέας, ψάρι, μακαρόνια, ρύζι και τέλος για την παρασκευή πιτών. Αποφεύγετε να το ξαναζεσταίνετε  καθώς σχηματίζονται τοξικές νιτρώσεις ουσίες. Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν χαρακτηριστικές τοπικές συνταγές, όπως με αρνί στην Κρήτη, με μπακαλιάρο στην Πελοπόννησο, με σουπιές στην Μακεδονία, με γίγαντες στην Ήπειρο κ ά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου