Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Κρύο-κρύο, καιρός για δυο… κουβεντούλες

Ο χειμώνας αρχίζει να μας δείχνει τα δόντια του, εν μέσω όμως οικονομικής κρίσης και με τις τιμές των καυσίμων στα ύψη, μερικές συμβουλές για να ζεστάνουμε οικονομικά το σπίτι μας για να μην τρίξουν και τα δικά μας δόντια και η τσέπη μας

Συντήρηση - Συντηρείτε τον καυστήρα και τον λέβητα δυο φορές τον χρόνο. Αν η απόδοσή τους δεν ξεπερνά το 70% πρέπει να αντικατασταθούν, αφού τα έξοδα αγοράς θα αποσβεστούν με την οικονομία που θα επιτευχθεί, από την μείωση στην κατανάλωση πετρελαίου. Εξαερώνετε συχνά τα σώματα του καλοριφέρ, καθώς ο αέρας που υπάρχει μέσα εμποδίζει την ροή του ζεστού νερού και φυσικά την θερμότητα.
- Αν έχετε θέρμανση με φυσικό αέριο, φροντίστε η συντήρηση και η ρύθμιση του καυστήρα και του λέβητα να γίνεται από έμπειρο αδειούχο τεχνικό. Μεριμνήστε για τυχόν διαρροή αερίου.
- Αν χρησιμοποιείτε ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα ή κλιματιστικά, φροντίστε να ενημερωθείτε για την ενεργειακή κατανάλωση τους και εφαρμόστε πιστά τις οδηγίες του κατασκευαστή τους. Ανεξέλεγκτη χρήση τους θα ανεβάσει το κόστος του ρεύματος. Με τακτική συντήρηση, θα λειτουργούν καλύτερα και θα καταναλώνουν λιγότερο. Ανάβετε την ηλεκτρική συσκευή μόνο όταν είστε στο δωμάτιο, με πόρτες και παράθυρα κλειστά.

Ρύθμιση της θερμοκρασίας
Ρυθμίστε τον θερμοστάτη στους 19-20 βαθμούς Κελσίου. Όταν βγαίνετε από το σπίτι και δεν κλείνεται τελείως την θέρμανση, (εκτός αν πρόκειται να απουσιάσετε πολλές ημέρες) ρυθμίστε τον θερμοστάτη στους 16 βαθμούς Κελσίου, καθώς η κατανάλωση του καυσίμου είναι μεγαλύτερη όταν πρόκειται να ξαναζεσταθεί ένας κρύος χώρος.
Αν δεν έχετε αυτόνομη θέρμανση, προγραμματίστε σωστά με τον διαχειριστή τις ώρες λειτουργίας του καλοριφέρ, αλλά και την θερμοκρασία.

Μόνωση
Η θερμομόνωση είναι το πρώτο και το κύριο μέλημά μας για το σπίτι, αν όμως δεν υπάρχει προσπαθούμε να την δημιουργήσουμε, φροντίζοντας να μονώσουμε με την ειδική αυτοκόλλητη ταινία αφρολέξ τα κουφώματα, πόρτες και παράθυρα, για να μην έχουμε απώλειες θερμότητας, αλλά και να μην μπαίνει ο κρύος αέρας απ’ έξω.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσετε στα βορεινά παράθυρα, που πρέπει να έχουν διπλά τζάμια και να είναι πολύ καλά μονωμένα.
Μονώστε ακόμα τις σωληνώσεις που μεταφέρουν ζεστό νερό για το καλοριφέρ ή τον θερμοσίφωνα και ιδίως αυτές που είναι εκτός σπιτιού.
Φροντίστε σε ταράτσα και μπαλκόνια να είναι ανοιχτές οι υδρορροές ώστε να τρέχει το βρόχινο νερό και να μην δημιουργεί υγρασία.

Αερισμός
Αερίζεται επαρκώς και καθημερινώς το σπίτι σας. Καλύτερες  ώρες αερισμού είναι οι μεσημεριανές, καθώς η εξωτερική θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη και δεν θα έχετε μεγάλη απώλεια στην θέρμανση. Επίσης προτιμότερα παράθυρα για να ανοίγετε είναι αυτά που βλέπουν προς τον νότο. Μην αφήνετε τα θερμαντικά σώματα αναμμένα και ταυτόχρονα ανοιχτά τα παράθυρα ή τις πόρτες. Καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα καυσίμου ή ρεύματος για να ζεστάνουν τον χώρο.
Αξιοποιείστε την ηλιακή ενέργεια για να θερμάνετε τον χώρο σας. Τις ηλιόλουστες χειμωνιάτικες μέρες, τραβήξτε τις κουρτίνες και αφήνετε τον ήλιο να μπαίνει μέσα από τζαμαρίες και παράθυρα.  

Απόδοση
Για να κρατάτε περισσότερη ζέστη στο σπίτι, τις βραδινές ώρες κλείνετε τα παντζούρια και τις κουρτίνες, που είναι προτιμότερο να είναι από χοντρό ύφασμα, αλλά και τις εσωτερικές πόρτες για να ζεσταίνεται καλύτερα κάθε ένα δωμάτιο.
Μην σκεπάζετε τα σώματα καλοριφέρ ή στεγνώνετε ρούχα απάνω τους. Επίσης μην τοποθετείται μπροστά τους  ή δίπλα τους έπιπλα ή αντικείμενα που εμποδίζουν την ροή του ζεστού αέρα. Για μεγαλύτερη απόδοση μπορείτε να τοποθετήσετε στο πίσω μέρος των σωμάτων (στο κενό με τον τοίχο) ειδικές θερμομονωτικές πλάκες που διαχέουν την θερμότητα στον χώρο.
Η τοποθέτηση χαλιών ή μοκετών στο δάπεδο θα δημιουργήσει μια πρόσθετη θερμομόνωση.
Τέλος είναι προτιμότερο να φορέσετε ένα πιο ζεστό ρούχο και να ρυθμίσετε λίγο χαμηλότερα την θερμοκρασία καθώς χαμηλώνοντας τον θερμοστάτη κατά ένα βαθμό, μειώνετε έως και 10% τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου