Η λέξη φιλοσοφία είναι σύνθετη και προέρχεται από τις λέξεις φιλώ και σοφία που σημαίνει αγαπώ την σοφία. Η φιλοσοφία γεννήθηκε στην αρχαία Ελλάδα και αποτέλεσε την μητέρα των επιστημών. Πολλοί ορισμοί έχουν δοθεί ως προς την ερμηνεία του τι σημαίνει φιλοσοφία. Κατά τον Αριστοτέλη είναι η επιστήμη της αλήθειας, κατά τον Πλάτωνα η τέχνη της ζωής, κατά τον Θουκυδίδη η ιστορία μέσω των παραδειγμάτων, κατά τον Διογένη η ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουμε την οποιαδήποτε στροφή της μοίρας, κατά τον Σενέκα η υγεία του πνεύματος, κατά τον Ντιντερό η αμφιβολία, κατά τον Β. Ουγκώ το μικροσκόπιο της σκέψης, και θα τελειώσουμε με τον Χείλωνα τον Λακεδαιμόνιο που μας προτρέπει να μην μακρολογούμε με το ρητό του «Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν».
Λόγια μεγάλων αρχαίων φιλοσόφων:
Αριστοτέλης: «Φύσει μεν έστιν άνθρωπος ζώον πολιτικόν» (Ο άνθρωπος από την φύσει του είναι πολιτικό ζώο), «Ο άνθρωπος που δεν έχει φίλους είναι ή θεός ή αγρίμι»
Αριστοφάνης: «Ουδέν εστί θηρίον αμαχότερον» (Δεν υπάρχει θηρίο πιο ακαταμάχητο από την γυναίκα)
Ευριπίδης: «Απλούς ο μύθος της αλήθειας» (Η αλήθεια λέγεται με απλά λόγια)
Ηράκλειτος: «Τα πάντα ρει μηδέποτε κατ’ αυτόν μένειν» (Τα πάντα αλλάζουν, τίποτα δεν μένει ίδιο), «Δεν μπορείς να μπαίνεις δυο φορές στον ίδιο ποταμό»
Πιττακός ο Μυτιληναίος: «Μη έριζε γονεύσι, καν δίκαια λέγεις» (Μην αντιδικείς με τους γονείς σου ακόμα και αν έχεις δίκιο).
Πλάτων: «Αρχή ήμισυ παντός» (Η αρχή είναι το μισό όλων)
Σόλων ο Αθηναίος: «Γηράσκω δ’αιεί πολλά διδασκόμενος» (Γερνάω πάντα μαθαίνοντας), «Μηδέν άγαν» (Μην κάνεις τίποτα υπερβολικό)
Σοφοκλής: «Πολλά τα δεινά κουδέν ανθρώπου δεινότερον πέλει» (Πολλά τα δεινά, τίποτα όμως τόσο δεινό όσο ο άνθρωπος).
Σωκράτης: «Εν οίδα ότι ουδέν οίδα» (Ένα γνωρίζω, ότι τίποτα δεν γνωρίζω)
Χείλων ο Λακεδαιμόνιος: «Γήρας τιμάν» (Να τιμάς τα γηρατειά), «Χρόνου φείδου» (Κάνε οικονομία στον χρόνο σου), «Σπεύδε βραδέως» (Προχώρα αργά)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου