Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Λόλα, να ένα μήλο…

Διαβάζαμε στα πρώτα μαθητικά μας χρόνια, εμείς τουλάχιστον οι μεγαλύτεροι. Το μήλο όμως είναι και το πρώτο φρούτο που γνωρίσαμε από καταβολής κόσμου, μια και ανάγει άμεσα στους πρωτόπλαστους και δη στο προπατορικό αμάρτημα.
Μοιραία όμως φαίνεται να είναι η πορεία αυτού του φρούτου στον δρόμο της μυθολογίας καθώς όπου παρουσιάζεται προκαλεί πλήθος αναταραχών. Ας θυμηθούμε τα χρυσά μήλα των Εσπερίδων που έπρεπε να κλέψει ο Ηρακλής. Ακόμα δεν έχουμε ξεκαθαρίσει αν ήταν μήλα, πορτοκάλια ή μήπως ροδάκινα; Το μήλο της Έριδος που έδωσε ο Πάρις στην Αφροδίτη, ως την πιο όμορφη, προκάλεσε έναν ολόκληρο Τρωικό πόλεμο. Και περνάμε στην ιστορία και στο Βυζάντιο με το μήλο που έδωσε ο αυτοκράτορας Θεόφιλος στην Κασσιανή και την έκανε «η εν πολλαίς αμαρτίες περιπεσούσα γυνή». Και συνεχίζουμε με το μήλο που έπεσε στο κεφάλι του Νεύτωνα και ανακάλυψε τον νόμο της βαρύτητας. Αλλά θυμηθείτε και το μήλο που καταδικάστηκε να σημαδέψει ο εθνικός ήρωας της Ελβετίας, Γουλιέλμος Τέλλος στήνοντας το στο κεφάλι του γιου του. Τέλος ρίχνει τους γιατρούς στην ανεργία, με το απόφθεγμα «Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα».
Το μήλο πραγματικά είναι μια από τις πολύτιμες τροφές για τον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι γνωστές ακόμα και από την αρχαιότητα οι θεραπευτικές του ιδιότητες, καθώς και ο Ιπποκράτης κάνει αναφορά. Είναι πηγή βιταμινών Α και C, διαλυτών και αδιάλυτων φυτικών ινών και η ουσία πηκτίνη, που περιέχονται στα μήλα, προστατεύουν το σώμα μας από τους ρύπους της ατμοσφαιρικής μόλυνσης, ενώ ανακουφίζουν από δυσπεψίες, αρθριτικά και ρευματισμούς. Ακόμα μέσω των πολυφαινολών, προσφέρει αντιοξειδωτική προστασία, ενισχύει την ενεργητικότητα και αυξάνει την ανοσία στους ιούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου