Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

Οι Παναγιές της Ελλάδος

Ένα μικρό οδοιπορικό-προσκύνημα στην Χάρη Της, στις εκκλησιές και τις εικόνες του τόπου μας. Κάθε τόπος, πόλη, ή χωριό, έχει μια Παναγιά, με την δική της ονομασία. Υπάρχουν 1000 περίπου προσωνύμια, από 6000 διαφορετικές εικόνες της, που είναι διάσπαρτες στις εκκλησιές της χώρας μας.«Βρεφοκρατούσα», «Γλυκοφιλούσα», «Οδηγήτρια», «Ελεούσα», «Μεγαλόχαρη», Μυρτιδιώτισσα», «Πορταϊτισσα» κ ά.
Τήνος
Η Μεγαλόχαρη, βρίσκεται στην ανηφορική οδό της Ευαγγελίστριας, λίγα μέτρα από το λιμάνι στην Χώρα της Τήνου. Το 1923, στο μέσον του εθνικού ξεσηκωμού, η μοναχή Πελαγία από την μονή Κεχροβουνίου υπέδειξε τον τόπο που ήταν θαμμένη η πρωτοχριστιανική εικόνα του Ευαγγελισμού της Παναγίας, μετά από το όνειρο που της παρουσιάστηκε η Παναγία. Οι Τηνιακοί θα αναγείρουν τον γνωστό ναό της Παναγίας της Τήνου, όπου κάθε χρόνο οι πιστοί από όλο τον κόσμο συρρέουν στην Χάρη Της.
Σουμελά
Η ιστορία της Παναγίας Σουμελά ξεκινάει από το όρος Μελά στην Τραπεζούντα, όπου δυο μοναχοί είχαν βρει την εικόνα της Παναγίας και είχαν αναγείρει ναό. Η εικόνα μετά την καταστροφή του ’22 μεταφέρθηκε στην Ελλάδα από τους Πόντιους που το 1952, αναγείρουν τον ναό Της στις πλαγιές του Βερμίου.
Πάρος
Στο λιμάνι της Πάρου στην Παροικιά, δεσπόζει ο επιβλητικός ναός της Εκατονταπυλιανής. Η παράδοση λέει ότι τον έκτισε η Αγία Ελένη μετά από τάμα που έκανε όταν κινδύνευσε από δυνατή τρικυμία στην Πάρο, πηγαίνοντας προς αναζήτηση του Τιμίου Σταυρού στην Παλαιστίνη.
Άστρος Κυνουρίας
Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Μαλεβής, είναι μια από τις εβδομήντα, που ζωγράφισε ο Ευαγγελιστής Λουκάς. Την εικόνα την έφεραν μαζί τους οι κάτοικοι του Αγίου Όρους που κατοίκησαν στο υψηλό μέρος του Μαλεβού, Κανάλους, σήμερα. Το πρώτο μοναστήρι που φιλοξένησε την θαυματουργή εικόνα που αναβλύζει μύρο, ιδρύθηκε το 771 και αυτό που υπάρχει σήμερα το 1116.
Νίσυρος
Στην πρωτεύουσα και  λιμάνι της Νίσυρου, στο Μαντράκι, βρίσκεται η Παναγιά η Σπηλιανή. Για να προσκυνήσει κανείς την εικόνα  πρέπει να ανέβει 270 σκαλοπάτια, καθώς τον μοναστήρι που την φιλοξενεί είναι κτισμένο πάνω σ’ ένα βράχο. Η θαυματουργή εικόνα βρέθηκε γύρω στα 1400 από ένα γεωργό. Στην μια μεριά δε απεικονίζει τον Άγιο Νικόλαο και στην άλλη την Μεγαλόχαρη.
Αίγιο
Σύμφωνα με την παράδοση, το 1550 έγινε ένα ναυάγιο στα ανοιχτά του Κορινθιακού Κόλπου. Ένας ναυτικός που πάλευε με τα κύματα οδηγήθηκε στην ξηρά, από ένα φως που έβλεπε να λάμπει. Όταν έφτασε εκεί, μέσα σε μια σπηλιά βρήκε την εικόνα της Παναγίας. Το σπήλαιο που βρέθηκε η εικόνα εξελίχθηκε στο σημερινό μοναστήρι και από το 1937 καθιερώθηκε η ονομασία Παναγία η Τρυπητή, δηλωτικό της τρύπας στο βράχο που βρέθηκε η εικόνα.
Κύθνος
Στην ανατολική πλευρά της Κύθνου και σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από το λιμάνι του Μέριχα, η πολιούχος του νησιού Παναγιά η Κανάλα, ονομασία από το κανάλι που βρέθηκε η θαυματουργή εικόνα ανάμεσα Κύθνο και Τζιά. Η παράδοση λέει ότι η εικόνα, πιάστηκε στα δίκτυα ντόπιων ψαράδων
Κύμη
Κοντά στην Κύμη της Εύβοιας, η Παναγία η Χιλιαδού, Κατά την παράδοση η   ονομασία της οφείλεται στο ότι είναι η χιλιοστή εκκλησία που έκτισε η αυτοκράτειρα Θεοδώρα, όταν κατάφερε να διώξει τους πειρατές που λυμαίνονταν την περιοχή του Αιγαίου. Αξιοθαύμαστο είναι το ξυλόγλυπτο τέμπλο της που χρονολογείται από το 1890.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου