Κοινό ψάρι στην Μεσόγειο και γνωστό από την αρχαιότητα. Είναι ψάρι της οικογένειας των σκομβριδών (Scomber japonicus) και συγγενεύει με το σκουμπρί.
Είναι ακανθοπτερύγιο με μήκος μέχρι35 εκατοστά . Το σώμα του είναι μακρουλό και ατρακτοειδές. Ξεχωρίζει από το σκουμπρί, το ασπρουλό χρώμα του κεφαλιού του, με τα μεγαλύτερα και γαλάζια μάτια του και με τα πιο μεγάλα λέπια του.
Ο κολιός είναι λιγότερο διαδεδομένο ψάρι από ότι το σκουμπρί.Το καλοκαίρι και το φθινόπωρο είναι αυγωμένα και είναι ιδανικά για πάστωμα ενώ την άνοιξη που είναι άπαχα τα ξηραίνουν και λέγονται τσίροι. Τέλος τρώγονται και φρέσκα συνήθως ψητά. Είναι θρεπτικό ψάρι πλούσιο σε Ω3 λιπαρά οξέα και ακόμα βιταμίνες Α και D.
Είναι ακανθοπτερύγιο με μήκος μέχρι
Ο κολιός είναι λιγότερο διαδεδομένο ψάρι από ότι το σκουμπρί.Το καλοκαίρι και το φθινόπωρο είναι αυγωμένα και είναι ιδανικά για πάστωμα ενώ την άνοιξη που είναι άπαχα τα ξηραίνουν και λέγονται τσίροι. Τέλος τρώγονται και φρέσκα συνήθως ψητά. Είναι θρεπτικό ψάρι πλούσιο σε Ω3 λιπαρά οξέα και ακόμα βιταμίνες Α και D.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου