Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Τα πήρες όλα κι έφυγες…


Καλοκαιρινοί απρόσκλητοι «επισκέπτες»

Οι κλοπές και οι διαρρήξεις τα τελευταία χρόνια έχουν πάρει διαστάσεις επιδημίας και έχουν γίνει θέματα καθημερινότητας στα δελτία ειδήσεων. Εν όψει μάλιστα και των διακοπών για να μην γυρίσουμε και βρούμε το σπίτι μας «καλοκαιρινό», μερικές συμβουλές αυτοπροστασίας από τους διαρρήκτες.

Για το πρώτο που θα πρέπει να μεριμνήσουμε είναι η τοποθέτηση συναγερμού, συνδεδεμένου με κάποια εταιρεία φύλαξης ή την αστυνομία. Η τοποθέτηση κάγκελων ή πίρων ασφαλείας σε παράθυρα και πατζούρια, παρέχει μια πρόσθετη ασφάλεια.

Οι πόρτες ασφαλείας για να παρέχουν την απαιτούμενη ασφάλεια, πρέπει να είναι από κάποια αξιόπιστη εταιρεία που παρέχει τα εχέγγυα σωστής και αδιάρρηκτης κατασκευής των υλικών τους -συμπαγούς κατασκευής- σωστά τοποθετημένες και ενσωματωμένες στο κάσωμα με τσιμέντο. Οι κλειδαριές να είναι ηλεκτρονικές που είναι αδιάρρηκτες, είτε ηλεκτροκολλημένες πάνω στην πόρτα. Και τέλος οι πόρτες αυτές παρέχουν ασφάλεια, μόνο όταν είναι κλειδωμένες και όχι απλώς κλειστές.

Φωτογραφίζουμε σε έγχρωμο φιλμ, τα πολύτιμα αντικείμενα ή κοσμήματα που έχουμε και καταγράφουμε το εργοστάσιο κατασκευής και τους αριθμούς σειράς που αναγράφονται σε ειδική ταμπελίτσα στο πίσω μέρος των ηλεκτρικών συσκευών μας, ώστε να διευκολύνουμε την αστυνομία στην αναζήτηση τους σε περίπτωση διάρρηξης.

Δεν αφήνουμε στο σπίτι μας μεγάλα χρηματικά ποσά ή πολύτιμα αντικείμενα και κυρίως εκτεθειμένα σε κοινή θέα. Δεν είναι σωστό να αφήνουμε το ίδιο φως μόνιμα αναμμένο, αλλά να τοποθετήσουμε κάποιο διακόπτη για την περιοδική αλλαγή ανάμματος κάποιων φώτων.

Αφήνουμε σε κάποιο γείτονα ή φίλο τα κλειδιά του σπιτιού μας για να το επισκέπτεται και να ελέγχει το σπίτι σε τακτά διαστήματα, αλλά ακόμα να παίρνει και την αλληλογραφία μας, για να μην στοιβάζονται γράμματα και φαίνεται ότι λείπουμε.

Αν παρόλα αυτά σημειωθεί κάποια διάρρηξη, ειδοποιούμε αμέσως την αστυνομία, χωρίς να αγγίξουμε ή να πειράξουμε τίποτα στον χώρο της διάρρηξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου