Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Τζένη Καρέζη


20 χρόνια από τον θάνατό της σπουδαίας μας ηθοποιού

Η Ευγενία Καρπούζη όπως το ήταν πραγματικό της όνομα γεννήθηκε στην Αθήνα στις 12 Ιανουαρίου του 1936. Η αγάπη της για το θέατρο εκδηλώνεται από τα μαθητικά της κιόλας χρόνια, όπου συμμετέχει σε σχολικές παραστάσεις. Το 1951 γίνεται δεκτή στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, από όπου θα αποφοιτήσει το 1954, χρονιά που θα χριστεί και πρωταγωνίστρια στα έργα «Ωραία Ελένη» και «Το σπίτι της Μπερνάλντα Άλμπα» στο θέατρο Κοτοπούλη.

Την επόμενη χρονιά κάνει και το ντεμπούτο της στην μεγάλη οθόνη, με την ταινία του Αλέκου Σακελάριου «Λατέρνα, φτώχια και φιλότιμο». Η κινηματογραφική της καριέρα αριθμεί πάνω από 30 ταινίες, με πιο γνωστές: Το 1962 «Το κοροϊδάκι της δεσποινίδας», με συμπρωταγωνιστή τον Ντίνο Ηλιόπουλο, το 1963 «Τα κόκκινα φανάρια» με τον Γιώργο Φούντα, το 1964 «Λόλα» με τον Νίκο Κούρκουλο και «Δεσποινίς Διευθυντής» με τον Αλέκο Αλεξανδράκη, το 1966 «Τζένη-Τζένη» με τον Ανδρέα Μπάρκουλη, το ΄68 «Ένας ιππότης για την Βασούλα» με τον Φαίδωνα Γεωργίτση, το ΄70 «Μια γυναίκα στην αντίσταση» με τον Κώστα Καζάκο το ‘71 «Μαντώ Μαυρογένους», με τον Πέτρο Φυσσούν, «Λυσιστράτη» το ’72.

Όμως και στο θέατρο είχε κάνει πολλές επιτυχίες, όπως «Η κυρία δεν με μέλλει», «Πάπισσα Ιωάννα», «Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γούλφ», «Βυσσινόκηπος» και ακόμα «Αντιγόνη», «Λυσιστράτη»,»Εκκλησιάζουσες», «Κλυταιμνήστρα», «Μήδεια», καθώς υπήρξε για πολλά χρόνια στέλεχος του Εθνικού Θεάτρου.

Από το 1960 ηγείται δικού της θιάσου και αργότερα με τον Κώστα Καζάκο, είχαν και το δικό τους θέατρο, όπου ανέβασαν «Θεοδώρα η Μεγάλη», «Ασπασία», «Εντα Γκάμπλερ», «Εχθρός λαός», με τελευταία αυλαία «Διαμάντια και μπλουζ» το 1990.

Μνημειώδεις παράσταση το καλοκαίρι του ’73, στο θέατρο «Αθήναιον» «Το μεγάλο μας τσίρκο», όπου συμμετέχει και ο μεγάλος τραγουδιστής Νίκος Ξυλούρης.
Ακόμα εμφανίστηκε στις τηλεοπτικές σειρές «Μαρίνα Αυγέρη», το ‘73, «Η μεγάλη περιπέτεια» το ‘76 και «Η μαύρη χρυσαλίδα» το ’90.

Έκανε δυο γάμους, το ’62 με τον Ζάχο Χατζηφωτίου και το ’67 με τον ηθοποιό Κώστα Καζάκο, με τον οποίο απόκτησε και τον γιο της Κωνσταντίνο.
Στις 27 Ιουλίου του 1992, έχασε την ζωή, μόλις στα 56 της χρόνια, μετά την άνιση μάχη της με τον καρκίνο. Στην μνήμη της, λειτουργεί το ίδρυμα «Τζένη Καρέζη» για την φροντίδα και υποστήριξη ανθρώπων που πάσχουν από καρκίνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου