Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Καρπούζι με το μαχαίρι


Το χρώμα του φλόγα, η γεύση του δροσιά.
Κόκκινο, ζουμερό και δροσιστικό, ο πρωταγωνιστής του καλοκαιριού.

Το επιστημονικό του όνομα citrullus lamatus (Κιτρούλος ο κοινός), η ελληνική υδροπέπων, αντίστοιχη με την αγγλική water melon, ενώ η σημερινή του ονομασία καρπούζι, μάλλον προέρχεται από την τούρκικη karpouz, ή την περσική xarbuz.

Η ιδιότητά του ότι περιέχει νερό, δροσίζει και ξεδιψά, συνάδει για κάποιον τόπο καταγωγής, άνυνδρο ή με λιγοστό νερό, όπως η Αφρική. Και πραγματικά το καρπούζι απεικονίζεται σε ιερογλυφικά της Αρχαίας Αιγύπτου. Τον 10ο μΧ αιώνα, καλλιεργείται στην Κίνα, ενώ στην Ευρώπη εμφανίζεται μετά τον 13ο.

Υπάρχουν 2 ποικιλίες καρπουζιού, που διαφέρουν μεταξύ τους μόνο στο μέγεθος.
Καρπούζι σε κανονικό μέγεθος με ή χωρίς κουκούτσια και μίνι επίσης με ή χωρίς κουκούτσια. Για να μην σας βγει «μάπα το καρπούζι», κατά την αγορά του, προσέχετε η επιφάνειά του να είναι καθαρή χωρίς σκασίματα, ξερά ή κίτρινα μέρη και το κοτσάνι του να είναι πράσινο και όχι ξερό, που σημαίνει φρεσκοκομμένο. Τέλος όταν το χτυπάμε, ο ήχος να είναι καθαρός κι όχι υπόκωφος.

Το καρπούζι περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες Α, Β1, Β6, Β12, C, βήτα-καροτένιο, φυτικές ίνες, λυκοπένιο ( είναι αυτό που του δίνει το κόκκινο χρώμα), κάλιο, σελήνιο.

Είναι ευεργετικό για την υγεία, καθώς είναι διουρητικό, βελτιώνει την νεφρική λειτουργία, διευκολύνει το έντερο, συμβάλλει στην ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας και της πίεσης, καταπολεμά τις μολύνσεις, βοηθά στην αντιμετώπιση του άγχους και της έντασης. Τέλος εκτός του ότι δεν περιέχει καθόλου λίπη ή χοληστερίνη, είναι χαμηλό σε περιεκτικότητα ζάχαρης και με χαμηλή θερμιδική αξία, καθώς μια μεγάλη φέτα καρπουζιού παρέχει μόνο 90 θερμίδες.

Τρώγεται σαν φρούτο, γρανίτα, μαρμελάδα, ή γλυκό του κουταλιού. Συνδυάζεται πολύ ωραία σε φρουτοσαλάτες, με φέτα ή κατσικίσιο τυρί.Προτιμήστε το πριν τα γεύματα, καθώς χορταίνει χωρίς να παχαίνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου