Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Διακοπές και παιδιά


Όλο το χρόνο προγραμματίζουμε και περιμένουμε με λαχτάρα να πάμε διακοπές. Η ώρα της ξεκούρασης λοιπόν και των διακοπών έφτασε. Μερικές συμβουλές για να περάσετε πιο ξένοιαστες διακοπές με τα παιδιά σας.

Ξεκινώντας από τον προγραμματισμό των διακοπών, πρέπει να τις εναρμονίσουμε με την ηλικία των παιδιών μας. Τα μακρινά ταξίδια συνήθως κουράζουν τα παιδιά ιδίως τα πολύ μικρά. Αν είναι σε μεγαλύτερη ηλικία, πρέπει να προγραμματίσουμε τις διακοπές μας λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τις δικές τους προτιμήσεις και επιλογές.

Ασφαλές ταξίδι με το αυτοκίνητο
Φοράμε ΠΑΝΤΑ την ζώνη ασφαλείας. Τα παιδιά πρέπει να ταξιδεύουν πάντα στα πίσω καθίσματα, στο ειδικό παιδικό κάθισμα, ανάλογα με την ηλικία τους και δεμένα με τις ζώνες ασφαλείας, ακόμα και για μια ολιγόλεπτη διαδρομή.
Για την ναυτία έχουμε συμβουλευτεί τον παιδίατρό μας, για τα φάρμακα που πιθανόν να χρειαστούμε, ενώ αποφεύγουμε πριν ξεκινήσουμε ή κατά την διάρκεια του ταξιδιού, να τους δώσουμε γάλα ή χυμό, είναι προτιμότερο ένα τοστ ή φρυγανιές.
Κάνουμε συχνές στάσεις, για να ξεκουραζόμαστε και εμείς και τα παιδιά.
Κατά την διάρκεια του ταξιδιού και να παραμένουν ήσυχα, μπορούν να βλέπουν DVD, η να παίζουν διάφορα παιχνίδια. Αν είναι μεγαλύτερα σε ηλικία, τους ζητάμε να μας βοηθήσουν στο ταξίδι, συμβουλευόμενα τον χάρτη ή να μας ενημερώνουν για τα αξιοθέατα και την ιστορία του τόπου που διανύουμε.

Βαθιά γαλάζια θάλασσα
Η ανάγκη για ουσιαστική επιτήρηση των παιδιών και η αυστηρή τήρηση των κανόνων ασφαλείας, πρέπει να γίνει συνείδηση από τους γονείς και το ευρύ κοινό.
Ο παιδικός πνιγμός είναι πάντοτε σιωπηλός, αλλά και η αμέλεια μιας στιγμής ενδέχεται να έχει το κόστος μιας ζωής.
Τηρούμε σχολαστικά το τρίωρο μετά από κάθε γεύμα του παιδιού και δεν το ταΐζουμε, ενώ αυτό πλατσουρίζει στην θάλασσα.
Ακόμα και στην περίπτωση που το παιδί ξέρει κολύμπι, δεν το αφήνουμε ποτέ να απομακρύνεται από την ξηρά χωρίς επίβλεψη.
Δεν θεωρούμε πως το σωσίβιο, τα μπρατσάκια, ή η μάσκα και τα βατραχοπέδιλα αποτελούν ασφαλή προφύλαξη για τα παιδιά που δεν γνωρίζουν μπάνιο. Η επίβλεψη ενός ενηλίκου είναι πάντα απαραίτητη.

Στου γιαλού τα βοτσαλάκια
«Πάρε το κουβαδάκι σου και παίξε παραπέρα…». Ούτε σαν αστείο δεν πρέπει να το πούμε αυτό στα παιδιά μας.
Δεν αφήνουμε ούτε μια στιγμή τα μικρότερα παιδιά από τα μάτια μας, καθώς πολλά ατυχήματα που συμβαίνουν κάθε καλοκαίρι γίνονται στα ρηχά νερά.
Απαραίτητα φοράμε στο παιδί καπέλο με πλατύ γείσο, γυαλιά και αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας, που θα το ανανεώνουμε συχνά.
Η έκθεση στον ήλιο πρέπει να γίνεται σταδιακά, ενώ φροντίζουμε ώστε να μην εκτίθενται τα παιδιά στον ήλιο κατά το διάστημα 11 με 4 και όσο είναι δυνατόν να κάθονται στην σκιά μιας ομπρέλας ή των δέντρων. Καλή προστασία από τον ήλιο προσφέρουν και τα ενδύματα ανοιχτού συνήθως χρώματος, με πυκνή ύφανση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου