Συνολικές προβολές σελίδας
Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011
Έλλη Αλεξίου
Πέθανε σε ηλικία 93 ετών στις 28 Σεπτεμβρίου του 1988
Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης στις 22 Μαΐου του 1894. Η «Λιλίκα», ήταν το τρίτο παιδί του έγκριτου δημοσιογράφου Στυλιανού Αλεξίου και της Ειρήνης Ζαχαριάδη. Αδέλφια της ήταν η Γαλάτεια, συγγραφέας και πρώτη σύζυγος του Νίκου Καζαντζάκη και ο Ραδάμανθυς, συγγραφέας επίσης.
Από μικρή συναναστρέφεται και γνωρίζει ανθρώπους του πνεύματος και της τέχνης, καθώς ζει σ’ ένα λογοτεχνικό οικογενειακό περιβάλλον, Καζαντζάκης, Βάρναλης, ο πρώτος της έρωτας, Καρκαβίτσας, Βλαχογιάννης, Θεοτόκης, Κονδυλάκης, Τραυλαντώνης, ο «λογοτεχνικός κύκλος» της Δεξαμενής στην Αθήνα, Μάρκος Αυγέρης, ο δεύτερος σύζυγος της αδελφής της Γαλάτειας, αλλά και ο άνθρωπος με τον οποίο θα μένει τα τελευταία χρόνια της ζωής της.
Το 1914 μετά τις σπουδές της στο Ανώτερο παρθεναγωγείο του Ηρακλείου υπηρέτησε για 6 χρόνια ως δασκάλα στο Γ΄ Χριστιανικό Παρθεναγωγείο. Η εμπειρία της αυτή μεταφέρθηκε και σε ένα λογοτεχνικό της έργο.
Μετά τον γάμο της με τον Βάσο Δασκαλάκη το 1920, εγκαθίσταται στην Αθήνα και σπουδάζει παιδαγωγικά και φιλολογία. Διδάσκει ως καθηγήτρια τα επόμενα 19 χρόνια, άλλοτε στην Ελλάδα και άλλοτε στο εξωτερικό.
Η είσοδός της το 1928 στο ΚΚΕ, όπου και ανήκε για τα επόμενα 60 χρόνια, αλλά και συμμετοχή της στην αντίσταση της στερούν της ελληνική ιθαγένεια και αυτοεξορίζεται στο Παρίσι, όπου σπουδάζει στην Σορβόννη φωνητική και γαλλικά, ενώ παράλληλα διδάσκει σε σχολεία της ελληνικής παροικίας.
Επιστρέφει στην Ελλάδα για τον θάνατο της αδελφής της Γαλάτειας, με μια δικαστική όμως απόφαση που εκκρεμούσε σε βάρος της συλλαμβάνεται και οδηγείται στις φυλακές Αβέρωφ. Δικάζεται και αθωώνεται το 1966. Αναγκάζεται να παραμείνει στα χρόνια της δικτατορίας στην Ελλάδα, καθώς της απαγορεύουν την έξοδο. Από τότε και μέχρι τον θάνατό της αφιερώνεται στην λογοτεχνία.
Το έργο της μεγάλο και πολυποίκιλο Έγραψε: ποιήματα:»Άνθρωποι», Μυθιστορήματα: «Γ΄ Χριστιανικό Παρθεναγωγείο», «Με την λύρα», «Βοηθός νηπιαγωγού», «Παραπόταμοι», «Λούμπεν» «Και ούτω καθ’ εξής», Διηγήματα: «Σπονδή», «Αναχωρήσεις και μεταλλαγές», «Μυστήρια», «Υπέρ των ζώντων», «Προσοχή! συνάνθρωποι» Παιδικά βιβλία: «Χονδρούλης και Πηδηχτή», «Ήθελε να την λένε κυρία», «Τραγουδώ και χορεύω», «Παίζω κουκλοθέατρο», Εγκυκλοπαίδεια: «Ρωτώ και μαθαίνω», Βιογραφία: «Ήθελε να γίνει μεγάλος», που αναφέρεται στον Καζαντζάκη, συλλογή ανέκδοτων λογοτεχνών και καλλιτεχνών «Υπό εχεμύθεια» κ ά.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου