Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Δωμάτιο, δωματιάκι μου


Διαμορφώνοντας το παιδικό δωμάτιο

Τα σχολεία άνοιξαν. Τσάντες, βιβλία, τετράδια, μολύβια και όλος ο σχολικός εξοπλισμός σε θέσεις μάχης. Τώρα όμως είναι και η κατάλληλη στιγμή να διαμορφώσουμε και να εξοπλίσουμε το παιδικό δωμάτιο, δημιουργώντας της κατάλληλες συνθήκες για διάβασμα, παιχνίδι, αλλά και την ξεκούραση του μαθητή.

Τα παιδικά δωμάτια, ταιριάζουν καλύτερα σε σημεία που τα βλέπει ο ήλιος, δηλαδή σε νότια, ανατολική ή νοτιανατολική κατεύθυνση, καθώς επιτρέπουν στον πρωινό ήλιο να περάσει στο δωμάτιο, ενώ θεωρούνται ζεστότερα κατά την διάρκεια του χειμώνα.

Κατά πρώτον πρέπει να έχει άπλετο φυσικό φως και να μπορεί να αερίζεται καλά. Εάν υπάρχει παράθυρο ή μπαλκονόπορτα, εξασφαλίζουμε συνθήκες ασφαλείας, ούτως ώστε τα παιδιά να μην μπορούν να σκαρφαλώσουν ή να έχουν πρόσβαση σε αφύλακτα μπαλκόνια ή φωταγωγούς.

Στον χρωματισμό του παιδικού δωματίου χρησιμοποιούμε οικολογικά προϊόντα βαφής ενώ αποφεύγουμε τα έντονα χρώματα, όπως το κόκκινο ή το πορτοκαλί, γιατί προκαλούν υπερδιέγερση και δυσκολεύουν τον ύπνο. Προτιμάμε χρώματα ουδέτερα, όπως απαλό μπλε, γκρι, μπεζ ή μοβ που προκαλούν χαλάρωση και ηρεμία, βοηθώντας στον ύπνο. Μπορούμε να «παίξουμε» με δυο αποχρώσεις, μια ουδέτερη για τον χώρο γύρω από το κρεβάτι, ενώ για το γραφείο, ιδανικό χρώμα είναι το πράσινο, που είναι απαλό για τα μάτια και βοηθάει στη μελέτη.

Δεν παραφορτώνουμε τον χώρο με έπιπλα, αφήνοντας αρκετό χώρο για παιχνίδι.
Είναι προτιμότερο να δημιουργήσουμε γωνιές με τις διάφορες δραστηριότητες, όπως η γωνιά του κρεβατιού, όπου εκτός από το κρεβάτι, μπροστά του μπορούμε να τοποθετήσουμε μαλακά πουφ για στιγμές χαλάρωσης. Η γωνιά της μελέτης, όπου θα υπάρχει το γραφείο και η ανατομική καρέκλα του και ίσως κάποια βιβλιοθήκη ή ράφια όπου θα μπορεί να τοποθετεί τα βιβλία του. Εδώ θα ήθελα να τονίσω, την επιλογή της σωστής καρέκλας, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και τις ιδιαιτερότητές του. Η σωστή στάση του σώματος, κατά την διάρκεια της μελέτης, πρέπει να γίνει συνείδηση για τους μικρούς μαθητές.

Στον χώρο του δωματίου, πρέπει να υπάρχει μια ντουλάπα, με ευρύχωρα συρτάρια και αποθηκευτικούς χώρους, όπου το παιδί θα μπορεί να τοποθετεί τα ρούχα του, ενώ ακόμα χρειάζονται και κάποια κουτιά για τα παιχνίδια του. Φροντίζουμε να μην είναι βαριά, αιχμηρά και να μην κλείνουν ερμητικά, παγιδεύοντας τα παιδιά. Μια πρακτική λύση, είναι η δημιουργία συρταριών κάτω από το κρεβάτι.

Το δάπεδο προτιμότερο να είναι ξύλινο ή τοποθετούμε μια μοκέτα, ούτως ώστε το παιδί να έχει την δυνατότητα να κάθεται κάτω και να παίζει. Το ενδεικνυόμενο υλικό και για τα έπιπλα, είναι το φυσικό ξύλο, περασμένο με κερί σε φυσικά ή κυκλικά σχήματα, χωρίς αιχμηρές γωνίες και περιττές διακοσμήσεις. Αποφεύγουμε να παραφορτώνουμε τις βιβλιοθήκες, το κρεβάτι και γενικά το δωμάτιο με λούτρινα παιχνίδια, καθώς γεμίζουν σκόνη και μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες στα παιδιά. Προτιμάμε επίσης κουρτίνες ή κλινοσκεπάσματα από φυσικά υλικά.

Αποφεύγουμε να τοποθετούμε στα παιδικά δωμάτια τηλεοράσεις, ραδιόφωνα και ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Ο κυριότερος λόγος γι αυτό είναι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που αναπτύσσονται από αυτές τις συσκευές, αλλά και λόγοι πρακτικοί, καθώς δεν μπορούμε να ελέγχουμε την χρήση τους από τα παιδιά.

Ο φωτισμός στο δωμάτιο, πρέπει να είναι αρκετά καλός για να μην κουράζει τα μάτια του. Τοποθετούμε μια λάμπα γραφείου πολλών βατ στο χώρο της μελέτης, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον τρόπο που γράφει το παιδί. Αν είναι δεξιόχειρας η πηγή φωτός πρέπει να προέρχεται από αριστερά του και το αντίστροφο αν είναι αριστερόχειρας. Δίπλα στο κρεβάτι του, στο κομοδίνο, χρειάζεται ένα επιτραπέζιο φωτιστικό ή ένα σποτάκι στο προσκέφαλο, χαμηλών βατ σε περίπτωση που θέλει να διαβάσει ξαπλωμένο. Τέλος τοποθετείστε ένα μικρό λαμπάκι νυκτός στο δωμάτιο, για να μην φοβάται.

Αν το ίδιο δωμάτιο, μοιράζονται περισσότερα παιδιά, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις ώστε κάθε παιδί να έχει το δικό του ανεξάρτητο χώρο. Οι κουκέτες παρέχουν πρακτική λύση, αρκεί να πληρούν τους όρους ασφαλείας στην κατασκευή τους.

Τέλος συνηθίστε από μικρό το παιδί να τακτοποιεί και να κρατά καθαρό το δωμάτιό του, σας γλιτώνει από περιττό κόπο και το παιδί γίνεται υπεύθυνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου