Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

Αλέκος Σακελάριος


Ο Αλέκος Σακελάριος γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 7 Νοεμβρίου 1913. Πολυγραφότατος, υπήρξε θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος, σκηνοθέτης, στιχουργός, ηθοποιός, ευθυμογράφος, δημοσιογράφος, ακόμα και παρουσιαστής στην τηλεόραση.

Έγραψε πάνω από 180 θεατρικά έργα μερικά από τα οποία μεταφέρθηκαν στην μεγάλη οθόνη, αλλά και 47 σενάρια για ταινίες, μόνος του είτε με την συνεργασία του Χρήστου Γιαννακόπουλου, όπως: «Θανασάκης ο πολιτευόμενος», «Η θεία από το Σικάγο», «Ένα βότσαλο στην λίμνη», «Ένας ήρωας με παντούφλες», «Δελησταύρου και υιός», «Δεσποινίς ετών 39», «Τα κίτρινα γάντια», «Χτυποκάρδια στα θρανία», «Η σοφερίνα», «Το ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο», «Μοντέρνα σταχτοπούτα», «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης», «Η Αλίκη στο ναυτικό», «Το δόλωμα».

Έγραψε τους στίχους σε πολλά τραγούδια που έγιναν μεγάλες επιτυχίες.
συνεργαζόμενος με συνθέτες όπως, Κ. Γιαννίδη, Μ. Σογιούλ, Μ. Χατζηδάκι, Στ. Ξαρχάκο. «Γαρύφαλλο στ’ αυτί», «Άστα τα μαλλάκια σου ανακατωμένα», «Νιάου-νιάου βρε γατούλα», «Το τραμ το τελευταίο», «Παλιά γειτονιά», «Πες μου μια λέξη», «Ο τραμπαρίφας», «Θα σε πάρω να φύγουμε», «Τράβα μπρος», «Υπομονή» κ ά.

Χαρακτηριστικές είναι οι εμφανίσεις του ως ηθοποιού στις ταινίες «Η κόρη μου η σοσιαλίστρια», όπου υποδύθηκε τον εκπρόσωπο του συνδικάτου, «Η θεία μου η χίπισσα», σαν χίπις και τέλος σαν αφηγητής στον «Παλιό εκείνο τον καιρό».

Στην τηλεόραση έγραψε, σκηνοθέτησε και παρουσίασε τις εκπομπές «Η παλιά επιθεώρηση», «Μόνο για σας», «Έτσι κι αλλιώς κι αλλιώτικα». Τιμήθηκε με το έπαθλο «Ξενόπουλος» για τα θεατρικά έργα «Θανασάκης ο πολιτευόμενος» και «Ένα βότσαλο στην λίμνη». Η ταινία του «Το ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο» (1959) είχε ψηφιστεί στην εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου στην Θεσσαλονίκη, η καλύτερη ταινία της πενταετίας 1955-60.

Είχε αποκτήσει δυο κόρες, ενώ τελευταία σύζυγός του υπήρξε η Τίνα Σακελάριου.
Έφυγε από την ζωή στα 78 του χρόνια, στις 29 Αυγούστου του 1991

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου