Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

1935: Πέθανε ο Παύλος Κουντουριώτης, ναύαρχος και πρώτος πρόεδρος της ελληνικής δημοκρατίας


Ήταν γιος του Θεόδωρου Κουντουριώτη και γεννήθηκε στην Ύδρα τον Απρίλιο του 1855. Κατά τον πόλεμο του 1897 έλαβε μέρος στην ναυτική περιπέτεια του Θερμαϊκού. Το 1901 με το καταδρομικό «Ναύαρχος Μιαούλης» έκαμε τον πρώτο διάπλου του Ατλαντικού Ωκεανού προς την Αμερική. Έγινε υπασπιστής του Γεωργίου του Α΄ και αρχηγός του ναυτικού επιτελείου. Το 1912 έγινε αρχηγός του στόλου. Καταναυμάχησε με το θρυλικό «Αβέρωφ» τον τούρκικο στόλο στην Έλλη και την Λήμνο. Το 1916 έγινε μέλος της προσωρινής κυβερνήσεως της Θεσσαλονίκης, το 1917 μετά την ένωση του κράτους, έγινε υπουργός των ναυτικών στην Αθήνα και το 1919 αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του ναυάρχου. Μετά τον θάνατο του βασιλιά Αλέξανδρου, έγινε αντιβασιλέας, όπως και μετά την απομάκρυνση του Γεωργίου Β΄. Όταν κηρύχτηκε δημοκρατία διετέλεσε για το διάστημα 1924-26 προσωρινός πρόεδρος και το διάστημα 1926-29 τακτικός πρόεδρος της δημοκρατίας. Το 1929 παραιτήθηκε του αξιώματός του για λόγους υγείας. Δυο φορές έγιναν εναντίον του δολοφονικές απόπειρες. Πέθανε σε ηλικία 80 χρονών στο Παλαιό Φάληρο και τάφηκε στην γενέτειρά του Ύδρα.

1056: Πέθανε η Θεοδώρα η Πορφυρογέννητη, αυτοκράτειρα του Βυζαντίου
Η Θεοδώρα ήταν η νεότερη κόρη του Κωνσταντίνου Η΄ και η τελευταία αυτοκράτειρα της Μακεδονικής δυναστείας. Σύμφωνα με τον Μιχαήλ Ψελλό, πέθανε στα 75 της χρόνια, από γαστρεντερικό πρόβλημα και την διαδέχθηκε στον θρόνο ο Μιχαήλ ο ΣΤ΄ ο στρατιωτικός.

1821: Άλωση της Ακρόπολης των Αθηνών από τον Οδυσσέα Ανδρούτσο
Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος ανακαταλαμβάνει την Ακρόπολη και γίνεται αρχηγός με φρούραρχο τον Γιάννη Γκούρα. Πραγματοποιούν διάφορα οχυρωματικά έργα, ενώ την εξασφαλίζουν από νερό που δεν είχε.

1841: Εφευρίσκεται η γρίλια (πατζούρι)

1852: Ο Αμερικανός Ε. Ότις κατασκευάζει το πρώτο ασανσέρ

1866: Οι Κρήτες στα Σφακιά πραγματοποιώντας γενική συνέλευση κυρώνουν την Ένωση της Μεγαλονήσου με την Ελλάδα, η οποία όμως τελικά θα πραγματοποιηθεί το 1913 με την συνθήκη του Λονδίνου.

1901: Ιδρύεται στο Ντιτρόϊτ των ΗΠΑ η αυτοβιομηχανία Κάντιλακ

1929: Η Αγροτική Τράπεζα ξεκινά τις εργασίες της.

1970: Καταργούνται ΣΠΑΚ και ΣΕΚ και ιδρύεται ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ).

1980: Πέθανε ο Τζο Ντασέν, Γάλλος τραγουδιστής
Ο Τζο Ντασέν γεννήθηκε στην Νέα Υόρκη στις 5 Νοεμβρίου του 1938 και ήταν γιος του αμερικανού σκηνοθέτη Ζυλ Ντασέν και προγονός της Μελίνας Μερκούρη. Μεσουράνησε την δεκαετία του ’70, με πολλά τραγούδια επιτυχίες, όπως “Les champs-Ely sees”. Πέθανε ξαφνικά στα 39 του χρόνια από ανακοπή καρδιάς, ενώ βρισκόταν σε διακοπές στην Ταϊτή. Τάφηκε στο Χόλυγουντ.

2004: Ο Πύρρος Δήμας κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στην άρση βαρών και γίνεται ο πρώτος Έλληνας αθλητής που κατέχει 3 χρυσά μετάλλια και 1 χάλκινο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου