Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

1900: Πέθανε ο Φρίντριχ Νίτσε, γερμανός φιλόσοφος


Γεννήθηκε στις 15 Οκτωβρίου του 1844 στην πόλη Ραίκεν της Λειψίας. Σπούδασε κλασσική φιλοσοφία στα Πανεπιστήμια της Βόννης και της Λειψίας. Θεωρείται από τους πρώτους υπαρξιστές φιλόσοφους. Έργα του: «Τάδε έφη Ζαρατούστρα», «Το λυκόφως των ειδώλων», «Η γενεαλογία της ηθικής», «Ίδε ο άνθρωπος» κ ά. Νοσηλεύτηκε πολλές φορές σε ψυχιατρική κλινική, ενώ τα τελευταία χρόνια της ζωής του υπέστη εγκεφαλικά επεισόδια, που τον οδήγησαν στον θάνατο.

325: Διεξάγεται η πρώτη Οικουμενική Σύνοδος
Έγινε επί Μεγάλου Κωνσταντίνου στην Νίκαια της Βιθυνίας και έλαβαν μέρος 318 πατέρες. Η Σύνοδος καταδίκασε την διδασκαλεία του Αρείου και των οπαδών του, που δίδασκαν ότι ο Χριστός δεν είναι αληθινός Θεός, όπως ο πατέρας, αλλά το τελειότερο δημιούργημά του, όπως οι άνθρωποι. Στην σύνοδο αυτή διακρίθηκε ο Μέγας Αθανάσιος, που απέδειξε ότι ο Χριστός είναι «Ομοούσιος τω Πατρί». Ακόμα υιοθετείται η Ομολογία της Πίστεως, με την σύνταξη των επτά πρώτων άρθρων του Συμβόλου της Πίστεως («Πιστεύω») και ορίζεται να εορτάζεται το Πάσχα, την πρώτη Κυριακή μετά από την πανσέληνο της εαρινής ισημερίας.

1609: Ο Γαλιλαίος παρουσιάζει το πρώτο τηλεσκόπιο σε Βενετούς Συγκλητικούς

1898: Μεγάλες σφαγές χριστιανών από τούρκους άτακτους στο Ηράκλειο της Κρήτης
1914: Διχασμός στην Ελλάδα
Στο ξέσπασμα του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου, ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος διαφώνησε με τον βασιλιά Κωνσταντίνο, στο ζήτημα αν έπρεπε να αναμιχθεί η χώρα μας αμέσως στον πόλεμο ή να μείνει ουδέτερη. Μετά δε την παραίτηση του πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου, η χώρα οδηγήθηκε σε διχασμό.

1930: Γεννήθηκε ο Τόμας Σον Κόνερι, Σκωτσέζος ηθοποιός διεθνούς φήμης
Γεννήθηκε στο Φάουντενμπριτζ στο Εδιμβούργο και διακρίθηκε στον ρόλο του Τζέϊμς Μπόντ, συμμετέχοντας στις πρώτες 7 ταινίες με τον μυστικό πράκτορα.

1934: Γεννήθηκε ο Γιάννης Βογιατζής, τραγουδιστής

1938: Οι πρώτες ντιζελοκίνητες αυτοκινητάμαξες κάνουν την εμφάνισή τους στο ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο στην γραμμή Βόλου-Λάρισας

1981: Ο δολοφόνος του Τζον Λένον, Μαρκ Τσάπμαν, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 20 ετών

1988: Ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου μεταβαίνει αιφνιδιαστικά στο Λονδίνο, όπου θα υποβληθεί σε εγχείρηση καρδιάς.

1990: Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αποφασίζει στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ.

2007: Μια σειρά από δασικές πυρκαγιές ξεκίνησαν στην Πελοπόννησο, στην Εύβοια και σε άλλα σημεία της Ελλάδας. Η πύρινη λαίλαπα κατάπιε αδηφάγα στο διάβα της ανθρώπους, σπίτια, δέντρα, ζώα, χωράφια, περιουσίες. Αποτέλεσμα μια από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές σε δάση, αλλά και από τις φονικότερες σε ανθρώπινες ζωές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου