Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

1893: Ο Σπυρίδων Περεσιάδης πρωτοπαρουσιάζει το θεατρικό έργο «Γκόλφω»


Το βουκολικό δραματικό ειδύλλιο σε πέντε πράξεις, γράφτηκε και πρωτοπαρουσιάστηκε στην Ακράτα, ιδιαίτερη πατρίδα του συγγραφέα, γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία, καθώς έκτοτε όλοι οι περιοδεύοντες θίασοι (μπουλούκια) το περιλαμβάνουν στο ρεπερτόριό τους, ενώ μεταφέρεται και στην μεγάλη οθόνη. Αναφέρεται στην ερωτική ιστορία της Γκόλφως, μιας φτωχής βοσκοπούλας και του Τάσου. Όταν ο Τάσος αρραβωνιάζεται την Σταυρούλα, κόρης του τσέλιγκα, δελεασμένος από την προίκα της, η Γκόλφω χάνει τα λογικά της, τον καταριέται και φαρμακώνεται. Λίγο πριν πεθάνει μετανοεί και άρει την κατάρα της. Ο Τάσος βλέποντας την μεγαλοψυχία της, συγκλονίζεται και αυτοκτονεί δίπλα της.

1609: Ο Γαλιλαίος παρουσιάζει το τηλεσκόπιο

1617: Κατασκευάζονται στο Λονδίνο οι πρώτοι δρόμοι μονής κατεύθυνσης

1833: Καταργείται η δουλεία στις αποικίες της Βρετανίας


1910: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος σε πανηγυρική συγκέντρωση, ιδρύει το «Κόμμα των Φιλελευθέρων»

1942: Αρχίζει η μάχη του Στάλινγκραντ κατά την οποία οι Γερμανοί θα ισοπεδώσουν την πόλη, από τους βομβαρδισμούς. Οι Ρώσοι θα καταφέρουν να την ανακτήσουν 6 μήνες αργότερα.

1948: Ιδρύεται το Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών, από 147 εκκλησίες, 44 χωρών

1967: Με νόμο το σκάκι αναγνωρίζεται ως πνευματικό άθλημα. Το σκάκι είναι ένα επιτραπέζιο πνευματικό παιχνίδι που παίζεται από 2 παίχτες και κάθε παιχνίδι ονομάζεται παρτίδα. Το σκάκι παίζεται με 16 πεσσούς, που περιλαμβάνουν 1 βασιλιά, 1 βασίλισσα, 2 πύργους, 2 ίππους, 2 αξιωματικούς, και 8 πιόνια (στρατιώτες) σε μια σκακιέρα με 64 τετραγωνάκια (8 επί 8) άσπρα-μαύρα.

2000: Ο Πούτιν κηρύσσει ημέρα πένθους για την τραγωδία του ρωσικού υποβρυχίου «Κούρσκ», που βυθίστηκε αύτανδρο στα ανοιχτά της θάλασσας του Μπάρεντς κατά την διάρκεια άσκησης.

2004: Η Αθανασία Τσουμελέκα, παίρνει το χρυσό μετάλλιο στο βάδην και η Χρυσοπηγή Δεβετζή κατακτά το αργυρό στο τριπλούν, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου