Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

1959: Η British Motor Corporation (BMC) παρουσιάζει το Mini Cooper


Ο ελληνικής καταγωγής Alec Issigonis (Αλέξανδρος Ισηγόνης) , σε μια εποχή δύσκολη για την παγκόσμια οικονομία, λόγω της ανόδου της τιμής του πετρελαίου, από την κρίση στο Σουέζ, δουλεύοντας για την British Motor Corporation (BMC) σχεδιάζει και αναπτύσσει, ένα μικρό φθηνό αλλά και εργονομικό τετραθέσιο αυτοκίνητο, το Morris Mini Minor ή Mini Cooper όπως είναι γνωστότερο, που σε ελάχιστο χρόνο θα γίνει το αυτοκίνητο φετίχ της τότε νεολαίας, ξεπερνώντας σε πωλήσεις τα 5 εκατομμύρια αυτοκίνητα.

1071: Η μάχη του Μαντζικέρτ στην Καππαδοκία
Διεξήχθη μεταξύ του βυζαντινού στρατού υπό τον αυτοκράτορα Ρωμανό Δ΄ Διογένη και των Σελτούκων Τούρκων υπό τον σουλτάνο Αλπ Αρσλάν. Με την ήττα των βυζαντινών, ο αυτοκράτορας Διογένης αιχμαλωτίστηκε και για την απελευθέρωσή του παραχωρήθηκαν σημαντικά φρούρια, ενώ καταβλήθηκαν και λίτρα. Η ήττα των βυζαντινών επέτρεψε την μόνιμη εγκατάσταση των Σελτζούκων στην Μικρά Ασία.

1789: Η Εθνοσυνέλευση κατά την διάρκεια της γαλλικής επανάστασης, υιοθέτησε την Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Η σύγκληση των τριών τάξεων (ευγενείς, κληρικοί, αστοί-εργάτες-αγρότες) κατά την διάρκεια της γαλλικής επανάστασης επηρεασμένη από τις νέες φιλοσοφικές και πολιτικές ιδέες της εποχής της μεταβλήθηκε σε Εθνική Συνταχτική Συνέλευση. Οργάνωσε το γαλλικό κράτος σε νέες βάσεις και νέες αρχές που την εποχή εκείνη απέβλεπαν κυρίως στην αναγνώριση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την λαϊκή κυριαρχία. Ψήφισε ακόμα την περίφημη «Διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτου» και καθιέρωσε την ισότητα, την δικαιοσύνη και την αδελφότητα σε όλο τον λαό. Αποτέλεσμα ήταν η κατάργηση του μοναρχικού πολιτεύματος και η καθιέρωση της συνταγματικής βασιλείας με νομοθετική βουλή.

1821: Η μάχη των Βασιλικών στην Φθιώτιδα
Ο Πανουργιάς και ο Γκούρας με 10000 άνδρες νικούν τον Μπαϊράμ Πασά, που κατέβαινε από την Μακεδονία επί κεφαλής 8000 ανδρών προκειμένου να ενωθεί με τον Ομέρ Βρυώνη.

1910: Γεννήθηκε η Μητέρα Τερέζα, φιλάνθρωπος
Βραβεύθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 1979 και πέθανε σε ηλικία 87 ετών το 1997.

1920: Δικαίωμα ψήφου στις Αμερικανίδες
Με την 19η τροπολογία που ενσωματώνεται στο Αμερικανικό Σύνταγμα, οι αμερικανίδες αποκτούν δικαίωμα ψήφου

1926: Ο Γεώργιος Κονδύλης ανατρέπει το δικτατορικό καθεστώς του Θ. Πάγκαλου

1975: Πέθανε ο αυτοκράτορας της Αιθιοπίας Χαϊλέ Σελασιέ
Το πραγματικό του όνομα ήταν Ταφόρι Μακόνεν και γεννήθηκε το 1892 στο χωριό Εδζέρσα Γκόρο της Χαράρ. Με την άνοδό του στον αιθιοπικό θρόνο στις 2 Απριλίου του 1930, πήρε το όνομα Χαϊλέ Σελασιέ, που σημαίνει «Δύναμη της Αγίας Τριάδας». Ήταν ο τελευταίος αυτοκράτορας της Αιθιοπίας και παρέμεινε στην εξουσία μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου του 1974, οπότε και ανατράπηκε από τους στρατιωτικούς.

1983: Ο ιδρυτικός νόμος του ΕΣΥ ψηφίζεται από την Ελληνική Βουλή

2004: Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, η Εθνική της υδατοσφαίρισης γυναικών κατακτά το αργυρό μετάλλιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου