Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

1824: Η ναυμαχία του Γέροντα


Ο κόλπος του Γέροντα βρίσκεται ανάμεσα στα νοτιοδυτικά παράλια της Μικράς Ασίας, στην χερσόνησο της Αλικαρνασσού και στην νήσο Λέρο. Ο ελληνικός στόλος που αποτελούνταν από 70 πλοία, κυρίως από πυρπολικά από την Ύδρα και τις Σπέτσες, με αρχηγό τον Ανδρέα Μιαούλη καταναυμαχεί τον τουρκο-αιγυπτιακό, που αποτελούνταν από 400 Τουρκικά Αιγυπτιακά Αλγερινά και Τυνησιακά πλοία με τελειότερο εξοπλισμό, υπό την αρχηγία του Ιμπραήμ και του Χοσρέφ πασά, στον κόλπο του Γέροντα, κοντά στην περιοχή Τσατάλια της Μικράς Ασίας, από όπου και έμεινε η φράση «τα κάνω τσατάλια» (καταστρέφω). Η ναυμαχία αυτή είναι η μεγαλύτερη της επανάστασης του ’21 και η σημασία της νίκης σημαντικότατη, καθώς έσωσε την Σάμο από τον τούρκικο στόλο, αλλά και κατέδειξε στους τούρκους τον ηρωισμό και την αγωνιστικότητα των Ελλήνων και στην θάλασσα.

1885: Κατασκευάζεται η πρώτη μοτοσικλέτα από τον Γερμανό μηχανικό Γκότλιμπ Ντάϊμλερ

1931: Γεννήθηκε ο τραγουδιστής Στέλιος Καζαντζίδης
Γεννήθηκε στην Νέα Ιωνία από γονείς πρόσφυγες. Ορφανός από πατέρα αναγκάζεται από τα δεκαπέντε του να βγει στην βιοπάλη για να ζήσει την μητέρα του και τον μικρότερο αδελφό του. (Διαβάστε κατηγορία Αφιερώματα).

1934: Γεννήθηκε ο ηθοποιός Δημήτρης Παπαμιχαήλ
Γεννήθηκε στον Πειραιά, περιοχή όπου διέμενε και τα τελευταία χρόνια, ενώ είχε διατελέσει και δημοτικός σύμβουλος. (Διαβάστε κατηγορία Αφιερώματα).

1939: Πέταξε το πρώτο αεριωθούμενο αεροπλάνο (Τζετ)
Ήταν το μικρό γερμανικό Heinkel 178. Επρόκειτο για ένα μικρό τζετ με τουρμπίνα, που με πιλότο τον Έριχ Βάρζις, απογειώθηκε από την πίστα του εργοστασίου Heinkel, στην συνοικία Μαριένφελντε, σε μια πτήση μόλις λίγων λεπτών.
1959: Η Αρχαιολογική Εταιρεία με τον Γ. Μυλωνά και Σπ. Ιακωβίδη, σημειώνουν σημαντικές ανακαλύψεις στο θρησκευτικό κέντρο, του αρχαιολογικού χώρου των Μυκηνών
1962: Εγκαινιάζεται η Εθνική Οδός Αθηνών-Λαμίας από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή

2004: Τελετή λήξης των 28ων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα

2005: Βιβλική καταστροφή από το πέρασμα του τυφώνα Κατρίνα στην Νέα Ορλεάνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου