Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

1998: Πέθανε η ελληνίδα φωτογράφος Έλλη Σεραϊδάρη-Σουγιουλτζόγλου, γνωστή ως Nelly’s


Γεννήθηκε το 1899 στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας. Ξεκίνησε να σπουδάζει στην Δρέσδη της Γερμανίας Καλές Τέχνες και Μουσική, στράφηκε όμως προς την φωτογραφία την οποία διδάχθηκε από τον Hugo Erfurth και Frantz Fiedler.
Το 1924 επιστρέφει στην Ελλάδα και την επόμενη χρονιά δημιουργεί το δικό της εργαστήριο φωτογραφίας στην οδό Ερμού, όπου με τα τελειότερα μηχανήματα που έχει φέρει από την Γερμανία, φωτογραφίζει προσωπικότητες της εποχής, Κ Παλαμά, Π. Δέλτα, αλλά και γόνους εύπορων οικογενειών Ωνάση, Λιβανό κ ά. Το 1927 και το 1930 φωτογραφίζει κατ’ αποκλειστικότητα τις Δελφικές γιορτές που διοργανώνουν ο Άγγελος και η Εύα Σικελιανού. Το ’28 εκδίδει το λεύκωμα «Προσφυγικοί καημοί», που είναι η καταγραφή της καθημερινότητας των ξεριζωμένων Ελλήνων. Ακολουθεί η φωτογράφηση με αραχνοΰφαντα πέπλα στην Ακρόπολη, αρχικά της Mona Paeva και αργότερα της Ουγγαρέζας χορεύτριας Nikolska, που θα προκαλέσουν θύελλα αντιδράσεων, από την συντηρητική κοινωνία της εποχής. Το 1935 για λογαριασμό του Υπουργείου Τουρισμού ταξιδεύει σ’ όλη την Ελλάδα και φωτογραφίζει για πρώτη φορά τουριστικές φωτογραφίες, που θα κάνουν τον γύρω του κόσμου, όπως ο Εύζωνας στην Ακρόπολη στο εξώφυλλο του περιοδικού“Life”. Τα χρόνια του πολέμου αυτοεξορίζεται στην Αμερική όπου διοργανώνει εκθέσεις, bazaars και διαλέξεις για την Ελλάδα, με συνέπεια να χαρακτηριστεί ανεπίσημη πρέσβειρα της Ελλάδας. Τιμήθηκε με τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα, με το βραβείο Γραμμάτων και Τεχνών από την Ακαδημία Αθηνών, με τιμητική πλακέτα από την Ένωση Σμυρναίων και την Εστία Νέας Σμύρνης και με άλλες διακρίσεις.

1828: Άφιξη του Μαιζώνος στην Πελοπόννησο
Ο Γάλλος στρατάρχης αποβιβάστηκε στο Πεταλίδι της Μεσσηνίας με 14.000 πεζούς και 1300 ιππείς, με εντολή να εκδιώξει από κει τον Ιμπραήμ, που εξακολουθούσε παρά τον αποκλεισμό του από την θάλασσα, να παραμένει και να λεηλατεί την Πελοπόννησο.

1901: Ανακαλύφθηκε ο προϊστορικός οικισμός του Σέσκλου
Από τον αρχαιολόγο Χρήστο Τούντα ανακαλύφθηκε ο προϊστορικός οικισμός του Σέσκλου, κοντά στον Βόλο

1913: Οι ελληνικές αρχές εγκαταστάθηκαν επίσημα στο Καστελόριζο

1943: Γεννήθηκε ο Ρόμπερτ ντε Νίρο, Αμερικανός ηθοποιός

1949: Ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει το Βίτσι
Απωθώντας ο ελληνικός στρατός προς την Αλβανία τα υπολείμματα του δημοκρατικού στρατού, καταλαμβάνει πλήρως το ορεινό συγκρότημα του Βίτσι, δίνοντας τέλος στον εμφύλιο πόλεμο που είχε ξεκινήσει το 1946.

1950: Πτώση της κυβέρνησης Πλαστήρα
Ενώ ο πρωθυπουργός Νικόλαος Πλαστήρας βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη, ο Σοφοκλής Βενιζέλος, αποσύρει τους υπουργούς του από την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα την πτώση της.

1957: Αρχίζει η λειτουργία του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου μέχρι την Κηφισιά

2004: Ο Ηλίας Ηλιάδης κατακτά το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία των 80 κιλών του τζούντο, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου