Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 15 Αυγούστου 2010

Μεγαλόχαρη

Σήμερα Δεκαπενταύγουστος, η Κοίμησης της Θεοτόκου ή «Πάσχα του Καλοκαιριού», όπως λέγεται, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθοδοξίας προς τιμήν της Θεομήτορος.

Το όνομά της βάλσαμο και παρηγοριά στα χείλη κάθε πιστού. Στην χαρά μας την ευχαριστούμε, στην λύπη μας την παρακαλούμε. Σε κάθε ελληνική γωνιά και μια Παναγιά.

Το κύριο όνομά της ήταν Μαρία ή Μαριάμ, όνομα εβραϊκό που σημαίνει εξύψωση (του λαού). Ήταν μονάκριβη κόρη του Ιωακείμ και της Άννας, που την απόκτησαν σε μεγάλη ηλικία. Επειδή οι γονείς της «την είχαν τάξει» στον Θεό, την αφιέρωσαν σε ηλικία 3 ετών στην υπηρεσία του Ναού των Ιεροσολύμων. Έμεινε εκεί ως τα δώδεκά της χρόνια.

Όταν βγήκε από τον Ναό και γύρισε στην Ναζαρέτ, οι γονείς της είχαν πεθάνει και οι ιερείς του ναού ως προστάτες της, την αρραβώνιασαν μ’ ένα συμπατριώτη της, τον δίκαιο και ευσεβή Ιωσήφ, τον γιο του Ιακώβ από την Βηθλεέμ, που καταγόταν όπως κι εκείνη από την οικογένεια του Δαβίδ.

Κατά τον Ευαγγελιστή Λουκά, η Μαρία ήταν παρθένος, αγνή και ταπεινή. Σ’ αυτήν εστάλη από τον Θεό ο Άγγελος Γαβριήλ να της φέρει την καλή αγγελία, ότι θα γεννήσει τον Σωτήρα του κόσμου, τον Χριστό. Κι η Μαρία, όταν άκουσε αυτή την παράξενη είδηση, απάντησε: «Ιδού, η δούλη Κυρίου, ας γίνει όπως είπες».

Την γέννηση του Ιησού, στην Βηθλεέμ σε μια ταπεινή φάτνη, μας διηγούνται οι Ευαγγελιστές Ματθαίος και Λουκάς. Μεγάλωσε τον Χριστό στην Ναζαρέτ, με την προστασία πάντα του Ιωσήφ, χωρίς ποτέ να κάμει γάμο μαζί του ή να γεννήσει άλλα παιδιά. Μετά τον θάνατο του Ιωσήφ, η Μαρία ακολούθησε τον Χριστό στις περιοδείες του, ερχόμενη στην Καπερναούμ, την πρωτεύουσα της Γαλιλαίας.

Η Παναγία αναφέρεται από τους Ευαγγελιστές, πάλι στην Σταύρωση του Ιησού, στην Ανάσταση του, στην Ανάληψη και στην Πεντηκοστή. Πέθανε σε ηλικία 70 ετών στην Ιερουσαλήμ και τάφηκε στην Γεσθημανή. Όπως αναφέρεται και στο τροπάριο, στην κηδεία της ήταν παρόντες όλοι οι Απόστολοι: «Απόστολοι εκ περάτων, συναθροισθέντες, ενταύθα, Γεσθημανή, το χωρίον κηδεύσατέ μου το σώμα. Και συ Υιέ και Θεέ μου, παρέλαβέ μου το πνεύμα».

Κατά την Γ΄ Οικουμενική Σύνοδο, που συνήλθε στην Έφεσο το έτος 431, η Παναγία, ονομάσθηκε και Θεοτόκος, επειδή δεν γέννησε μόνο τον άνθρωπο Ιησού, αλλά και τον Θεό Χριστό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου