Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

1913: Πραγματοποιείται για πρώτη φορά πτώση με αλεξίπτωτο από αεροσκάφος


Αλεξίπτωτο είναι η συσκευή που περιορίζει την ταχύτητα πτώσης ενός σώματος στην γη. Η ομπρέλα από την οποία αποτελείται το αλεξίπτωτο, είναι και το σπουδαιότερό του μέρος, καθώς δημιουργεί αντίσταση και ανακόπτει (φρενάρει) την ταχύτητα της πτώσης. Για πρώτη φορά όπως αναφέρεται και στον Ατλαντικό Κώδικα το 1514, ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι περιέγραψε και σχεδίασε παρόμοια συσκευή. Το πρώτο πείραμα πτώσης με αλεξίπτωτο έγινε το 1783, όταν ο Γάλλος Λένορμαν πήδησε από τον πύργο του αστεροσκοπείου του Μονπελιέ χωρίς να πάθει τίποτα. Στα τέλη του 18ου αιώνα ο Αντρέ Ζακ Γκαρεντέν και η οικογένειά του, απέκτησαν μεγάλη φήμη, από τις πτώσεις με αλεξίπτωτα. Το αλεξίπτωτο όμως τελειοποιήθηκε και άρχισε η εφαρμογή του, μετά τον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο. Στις 20 Αυγούστου του 1913 ο Άντολφ Πιζού πραγματοποιεί την πρώτη πτώση με αλεξίπτωτο από αεροπλάνο.

1699: Ο τσάρος πασών των Ρωσιών Μέγας Πέτρος, καθιερώνει την ευρωπαϊκή ενδυμασία στην χώρα του

1741: Ο Δανός εξερευνητής Φίτους Μπέρινγκ είναι ο πρώτος Ευρωπαίος που φτάνει στην Αλάσκα. Προς τιμήν του η θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Σιβηρίας και της Αλάσκας ονομάζεται Βερίγγιος Πορθμός

1821: Διακήρυξη του Αδαμάντιου Κοραή, για την γνησιότητα του λαϊκού αγώνα στην Ελλάδα
1858: Με διάταγμα αναβιώνουν στην Ελλάδα οι «Ολύμπιοι» Αγώνες (Ολυμπιακοί)

1858: Ο Φερ Καρέ κατασκευάζει το πρώτο ψυγείο με αμμωνία ή νερό

1883: Γεννήθηκε η Γκαμπιέλ Κοκό Σανέλ, Γαλλίδα σχεδιάστρια μόδας
Η Γαμπριέλ Σανέλ, γνωστότερη ως Κοκό Σανέλ, γεννήθηκε στο Saumur της Loire στην Γαλλία. Μεγάλωσε σ’ ένα Γαλλικό ορφανοτροφείο, με αυστηρή εκπαίδευση. Ίδρυσε τον ομώνυμο οίκο μόδας στο Παρίσι, με κορυφαία δημιουργήματά της, το μικρό μαύρο φόρεμα, η ζώνη-αλυσίδα, το άρωμα Νο 5, το total look. Πέθανε στις 10 Ιανουαρίου του 1971 στην Λοζάνη της Ελβετίας.

1920: Αρχίζει στο Ντιτρόιτ να λειτουργεί ο πρώτος εμπορικός ραδιοφωνικός σταθμός

1940: Πέθανε (δολοφονήθηκε) ο Λέων Τρότσκι
Ο Τρότσκι ήταν μπολσεβίκος επαναστάτης και ηγετική μορφή της Οκτωβριανής επανάστασης. μετά την ανάληψη της εξουσίας στην Σοβιετική Ένωση από τον Ιωσήφ Στάλιν, διαγράφηκε από το κομμουνιστικό κόμμα και εξορίστηκε, λόγω της αντίθεσής του στον Σταλινισμό και τον Μαρξισμό. Είχε καταφύγει στο Μεξικό, όπου ο σοβιετικός σταλινικός πράκτορας Ραμόν Μερσάντερ τον δολοφόνησε.

1942: Για πρώτη φορά απομονώνεται το χημικό στοιχείο πλουτώνιο
Ο Γκλεν Σίμποργκ και ομάδα χημικών καταφέρνουν για πρώτη φορά να απομονώσουν το χημικό στοιχείο πλουτώνιο.

1961: Αρχίζει το κτίσιμο του τείχους του Βερολίνου
Το Βερολίνο από το 1871 ήταν η πρωτεύουσα της Γερμανίας. Με το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, οι συμμαχικές δυνάμεις χώρισαν την νικημένη Γερμανία σε Ανατολική και Δυτική και το Βερολίνο στην μέση. Στις 20 Αυγούστου του 1961 στο Ανατολικό μέρος αρχίζει να χτίζεται τείχος κατά μήκος των συνόρων με το Δυτικό.

1968: Η Σοβιετική Ένωση καταλύει την «Άνοιξη της Πράγας»
650.000 στρατιώτες του Συμφώνου της Βαρσοβίας εισβάλουν στην Τσεχοσλοβακία και τερματίζουν την «Άνοιξη της Πράγας»

2001: Σταματά το σύστημα των πανελληνίων εξετάσεων με τις 4 δέσμες, μετά από εφαρμογή 18 χρόνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου