Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019

Σαν Σήμερα

Γεγονότα, Γεννήσεις, Θάνατοι 

Η καταστροφή των Ψαρών
Στις 20 Ιουνίου του 1824 γράφεται μια από τις τραγικότερες σελίδες στην ιστορία του επαναστατικού αγώνα των σκλαβωμένων Ελλήνων, καθώς οι τούρκοι καταστρέφουν  τα Ψαρά νησί στα βορειοδυτικά  της Χίου και σε απόσταση 18 χιλιόμετρα από αυτήν.
Η καταστροφή των Ψαρών, προκάλεσε παγκόσμιο ενδιαφέρον και συμπαράσταση που εκφράστηκε είτε μέσω καλλιτεχνικών δημιουργημάτων, είτε μέσω πολιτικών διαβημάτων. Ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός έγραψε το περίφημο επίγραμμά του: 
Στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη
περπατώντας η δόξα μονάχη
μελετά τα λαμπρά παλικάρια
και στην κόμη στεφάνι φορεί
γινομένο από λίγα χορτάρια
που ’χαν μείνει στην έρημη γη.

1929: Πέθανε ο εθνικός ευεργέτης Εμμανουήλ Μπενάκης
Διετέλεσε βουλευτής και υπουργός της Εθνικής Οικονομίας, ενώ το 1914 αναδείχθηκε δήμαρχος Αθηναίων. Διέθεσε την περιουσία του για αγαθοεργούς, φιλανθρωπικούς και πολιτιστικούς σκοπούς. Στην Ελλάδα δαπάνησε μεγάλα ποσά για τους πρόσφυγες του 1922, για το προσφυγικό Νοσοκομείο, για το νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, την αεροπορική άμυνα, την Εθνική Πινακοθήκη, το Πατριωτικό Ίδρυμα, την Βιβλιοθήκη της Βουλής, το Κολέγιο Αθηνών, το Σταθμό Πρώτων Βοηθειών, για την ίδρυση του νοσοκομείου του Ερυθρού Σταυρού και πολλά άλλα. Στο σπίτι του ιδρύθηκε το περίφημο Μουσείο Μπενάκη, το οποίο ανέπτυξε και εμπλούτισε ο γιος του Αντώνης :

1865: Πέθανε Ευάγγελος Ζάππας, εθνικός ευεργέτης
Με διαθήκη του άφησε μεγάλο χρηματικό ποσό ως κληροδότημα στο ελληνικό κράτος για την ενίσχυση και επαναλειτουργία των Ολυμπιακών Αγώνων, την ίδρυση και την  οικοδόμηση του Ζαππείου, του Σταδίου, την οργάνωση εκθέσεων κ. ά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου