Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 24 Μαρτίου 2019

Σκορδαλιά, αλιάδα ή αγιάδα

Αποτελεί το ιδανικό ταίρι για τον μπακαλιάρο, ιδίως τον τηγανητό.

Τα σκόρδα όμως για την παρασκευή της χρειάζονται προσοχή. Διαλέγουμε σκόρδα άσπρα και σκληρά, γιατί όσο μπαγιατεύει το σκόρδο κιτρινίζει και μαλακώνει. Αφαιρούμε την πράσινη ουρίτσα (φύτρο) από το κέντρο του γιατί πικρίζει. Η σκορδαλιά γίνεται πιο εύπεπτη, αν αφήσουμε τα σκόρδα από το βράδυ σε ξύδι, που θα χύσουμε το πρωί.Στα διάφορα μέρη της Ελλάδας έχουμε πολλές παραλλαγές της σκορδαλιάς, όπως στην Μακεδονία με καρύδια, η κερκυραϊκή αγιάδα με αμύγδαλα, η κεφαλλονίτικη αλιάδα με πατάτα και ψαρόζουμο, η ποντιακή με ψωμί και ξηρούς καρπούς

Σκορδαλιά με ψωμί και καρύδια
5-6 σκελίδες σκόρδο, 3-4 φέτες μπαγιάτικο ψωμί χωρίς την κόρα, μουλιασμένο και στυμμένο, 1 κούπα καρυδόψιχα, ½ κούπα ελαιόλαδο, 2-3 κ.σ καλό ξύδι από κρασί, αλάτι. Χτυπάτε σε ξύλινο γουδί τα σκόρδα με το αλάτι, μέχρι να γίνουν σαν κρέμα, προσθέτετε τα καρύδια. Ρίχνετε εναλλάξ το ψωμί, το λάδι και το ξύδι, ενώ χτυπάτε συνέχεια, ώστε η σκορδαλιά να γίνει λεία σαν κρέμα. Χρειάζεστε 10-12 λεπτά.

Σκορδαλιά με πατάτα
4-5 πατάτες, 4-5 σκελίδες σκόρδο (ανάλογα πόσο δυνατή την θέλετε), 1 κούπα λάδι (ή όσο πάρει), χυμός 1 λεμονιού, αλάτι Καθαρίζετε, κόβετε σε μικρά κομματάκια και βράζετε τις πατάτες. Τις στραγγίζετε και ενώ είναι ακόμα ζεστές, τις βάζετε στο μίξερ, προσθέτετε τα σκόρδα, το αλάτι, το χυμό λεμονιού, 1 κσ από το νερό που τις βράσατε και τα πολτοποιείτε. Έχοντας σε λειτουργία το μίξερ ρίχνετε σιγά –σιγά το λάδι. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου