Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Μερικά απλά βήματα για να εξοικονομήσουμε ενέργεια,
να προστατεύσουμε το περιβάλλον και να κάνουμε οικονομία

- Αντικαταστήστε τις κοινές λάμπες με λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας Σβήνετε τα φώτα που δεν χρειάζεστε ιδίως όταν βγαίνετε από ένα δωμάτιο. Κατά την διάρκεια της ημέρας προτιμήστε το φυσικό φως. Μην σκιάζετε με βαριές κουρτίνες τα παράθυρα, καθώς εμποδίζουν το ηλιακό φως να μπαίνει στον χώρο.
- Αντικαταστήστε τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα με ηλιακό. Το μέγεθός του είναι συνάρτηση των αναγκών μας. Ανάβετε τον θερμοσίφωνα τις ώρες του μειωμένου (νυχτερινού) ρεύματος και εφόσον χρειάζεστε ζεστό νερό. Τις ημέρες με ηλιοφάνεια περιορίστε το άναμμα του σε ελάχιστες ώρες ή καθόλου.
- Σε περίπτωση αντικατάστασης επιλέξτε ηλεκτρικές οικιακές συσκευές ενεργειακής κλάσης Α. Επιπλέον στα κλιματιστικά φροντίστε να έχουν και την κατάλληλη ισχύ (BTU), που είναι συνάρτηση των τετραγωνικών που θα καλύψει, αλλά και της θερμομόνωσης του κτηρίου. Ρυθμίστε τους καλοκαιρινούς μήνες την θερμοκρασία του κλιματιστικού, όχι χαμηλότερα από 27 βαθμούς και για το χειμώνα στους 20 βαθμούς Κελσίου. Ανάβουμε το κλιματιστικό μόνο όταν είμαστε στο δωμάτιο, ενώ κατά την διάρκεια της λειτουργίας του κρατάμε τις πόρτες και τα παράθυρα κλειστά.
 - Φροντίστε το ηλεκτρικό ψυγείο να τοποθετηθεί σε απόσταση τουλάχιστον πέντε εκατοστών από τον τοίχο και μακριά από την ηλεκτρική κουζίνα και τα ηλεκτρικά σώματα. Μην ανοιγοκλείνετε άσκοπα την πόρτα του, γιατί φεύγει η ψύξη του.
- Επιλέγουμε πλυντήριο με την μικρότερη κατανάλωση σε ρεύμα και νερό. Λειτουργούμε το πλυντήριο εφόσον είναι ο κάδος του εντελώς γεμάτος με ρούχα (ανάλογα με την χωρητικότητα του). Επιλέγουμε οικονομικό πρόγραμμα και χαμηλή θερμοκρασία πλύσης (30 βαθμούς).
- Μην αφήνετε αναμμένες ή σε κατάσταση αναμονής (stand by) την τηλεόραση, το στερεοφωνικό, το DVD κλπ. Κλείστε τες από τον διακόπτη και όχι από το τηλεχειριστήριο. Κλείνετε επίσης όταν δεν χρησιμοποιείται τον υπολογιστή (μονάδα, οθόνη) και  τον εκτυπωτή. Βγάζετε από την πρίζα τους φορτιστές μετά την φόρτιση των συσκευών σας (κινητά, φωτογραφικές).
- Βοηθάμε στην ανακύκλωση ρίχνοντας στους ειδικούς κάδους, παλιές μπαταρίες, συσκευές, γυαλί, χαρτιά, πλαστικά κλπ. Προσπαθούμε να μην παράγουμε μεγάλη ποσότητα σκουπιδιών, αλλά να τα ανακυκλώνουμε ή να κομποστοποιούμε τα οργανικά σκουπίδια μας. Πηγή: http://hariskontos.blogspot.gr/ Συντάκτης: Χάρης Κόντος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου