Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 12 Ιουνίου 2018

Καρπούζι με το μαχαίρι

Κόκκινο, ζουμερό και δροσιστικό, με το
χρώμα του φλόγα, αλλά τη γεύση του δροσιά,
αποτελεί τον πρωταγωνιστή του καλοκαιριού.

Το επιστημονικό του όνομα Citrullus lanatus (Κίτρουλλος ο κοινός), η ελληνική υδροπέπων, αντίστοιχη με την αγγλική water melon. ενώ η σημερινή του ονομασία καρπούζι, μάλλον προέρχεται από την τούρκικη karpouz, ή την περσική xarbuz.Η ιδιότητά του ότι περιέχει νερό, δροσίζει και ξεδιψά, συνάδει για κάποιον τόπο καταγωγής, άνυνδρο ή με λιγοστό νερό, όπως η Αφρική. Και πραγματικά το καρπούζι απεικονίζεται σε ιερογλυφικά της Αρχαίας Αιγύπτου. Τον 10ο μΧ αιώνα, καλλιεργείται στην Κίνα, ενώ στην Ευρώπη εμφανίζεται μετά τον 13ο. Υπάρχουν 2 ποικιλίες καρπουζιού, που διαφέρουν μεταξύ τους μόνο στο μέγεθος Καρπούζι σε κανονικό μέγεθος με ή χωρίς κουκούτσια και μίνι επίσης με ή χωρίς κουκούτσια.
Αγορά
Για να μην σας βγει «μάπα το καρπούζι», κατά την αγορά του, προσέχετε η επιφάνειά του να είναι καθαρή χωρίς σκασίματα, ξερά ή κίτρινα μέρη και το κοτσάνι του να είναι πράσινο και όχι ξερό, που σημαίνει φρεσκοκομμένο. Τέλος όταν το χτυπάμε, ο ήχος να είναι καθαρός κι όχι υπόκωφος.
Θρεπτικά συστατικά
Το καρπούζι περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες Α, Β1, Β6, Β12, C, βήτα-καροτένιο, φυτικές ίνες, λυκοπένιο ( είναι αυτό που του δίνει το κόκκινο χρώμα), κάλιο, σελήνιο.
Κατανάλωση και συντήρηση
Το καρπούζι τρώγεται σαν φρούτο κομμένο σε φέτες, χτυπημένο στο μπλέντερ σε  γρανίτα ή αναψυκτικό, αλλά και βρασμένο σε  μαρμελάδα, ή γλυκό του κουταλιού. Συνδυάζεται πολύ ωραία σε φρουτοσαλάτες, με φέτα ή κατσικίσιο τυρί. Συντηρείται καλύτερα στο ψυγείο, αν είναι δυνατόν ολόκληρο και όχι σε μικρά κομματάκια γιατί χάνει τα υγρά του και αλλοιώνεται η γεύση του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου