Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Σαν Σήμερα

Γεγονότα, Γεννήσεις, Θάνατοι

1922: Πέθανε ο Πολύβιος Δημητρακόπουλος, θεατρικός συγγραφέας, πεζογράφος, ποιητής, δημοσιογράφος και εκδότης. Ήταν γνωστός με το φιλολογικό ψευδώνυμο Πωλ Αρκάς. Έργα του: «Μαρκέλλα», «Ο γελωτοποιός του βασιλέως», «Ο κουρσάρος», «Από την γη στον ουρανό», «Η σιδηρά διαθήκη» κ ά

1836: Γεννήθηκε στην Σύρο, ο λόγιος και συγγραφέας Εμμανουήλ Ροΐδης.
 Μερικά από τα έργα του: «Πάπισσα Ιωάννα», «Γεννηθήτω φως» , «Τρεις επιστολές ενός Αγρινιώτου»,  «Η ιστορία ενός σκύλου», «Ψυχολογία Συριανού συζύγου».

1750: Πέθανε ο Γερμανός συνθέτης Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ.
Έγραψε πολλά και περίφημα μουσικά έργα. Ανάμεσα σ’ αυτά ξεχωρίζουν με την υψηλή τους έμπνευση, την ευγένεια του αισθήματος, την αρμονικότητα και την ομορφιά πολλά κομμάτια, που θεωρούνται κλασσικές μουσικές συνθέσεις, όπως τα  «Βραδεμβούργια κονσέρτα», «Κατά Ματθαίο Πάθη», «Τέχνη της Φούγκας», «Τα κατά Ιωάννη πάθη», τα ορατόρια των Χριστουγέννων, του Πάσχα, λειτουργίες κ ά.

1741: Πέθανε ο Αντόνιο Βιβάλντι, Ιταλός μουσικοσυνθέτης
Ο «κοκκινομάλλης παπάς», όπως ήταν το προσωνύμιό του, καθώς είχε κόκκινα μαλλιά, υπήρξε δεξιοτέχνης του βιολιού, πρωτοποριακός συνθέτης του μπαρόκ,  γράφοντας έργα χορωδιακά και για ορχήστρα δωματίου, που χαρακτηρίζονται για την καθαρότητα του ρυθμού.  Από τα γνωστότερα έργα του οι «Τέσσερεις Εποχές».     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου