Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 10 Ιουλίου 2016

Μέλι …γλυκύτατο

Επειδή είναι η εποχή του,
και όπως λέει η παροιμία
το έχουμε στα δάχτυλα μας
αποφασίσαμε να το γλύψουμε…

Γλυκιά και μακριά και η ιστορία του
Ξεκινώντας από την μυθολογία τα φτερά του Ίκαρου ήταν κολλημένα με κερί μέλισσας γι’ αυτό κι έλιωσαν μόλις πλησίασε στον ήλιο, ενώ οι σύντροφοι του Οδυσσέα με κερί βούλωσαν τα αυτιά τους για να μην ακούν τις Σειρήνες και συνεχίζοντας στην αρχαία Ελλάδα με αυτό γυάλιζαν τα κιονόκρανα, σφράγιζαν τους αμφορείς, στεγανοποιούσαν τα καράβια, ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της ιατρικής, το θεωρούσε φάρμακο, ο Αριστοτέλης ελιξίριο της ζωής και η Κλεοπάτρα καλλυντικό. 
Θρεπτικά συστατικά
Θεωρείται η πιο αγνή φυσική γλυκαντική ουσία, που εκτός της υπέροχης γεύσης του, προσφέρει πληθώρα βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, βασική πηγή ενέργειας του οργανισμού, ενώ ακόμα περιέχει, πρωτεΐνες, αμινοξέα, μεταλλικά στοιχεία, όπως σίδηρο, κάλιο, ασβέστιο, αλλά και βιταμίνες Β και C.
Κατηγορίες και είδη
Το μέλι είναι φυσικό προϊόν και παράγεται από το νέκταρ και την γύρη των λουλουδιών όπως το ανθόμελο ή το θυμαρίσιο ή από τις εκκρίσεις (μελιτώματα) που προέρχονται από ζωντανά μέρη των φυτών και των δέντρων (πεύκο, έλατο, ρείκι, καστανιά), τα οποία περισυλλέγουν οι μέλισσες, τα μεταφέρουν στις κυψέλες και αφού τα αναμείξουν με δικές τους ουσίες, τα αποθηκεύουν στις κηρήθρες, σφραγίζοντας τα με κερί. Η ονομασία, το χρώμα και το άρωμά του εξαρτώνται απόλυτα από την κατηγορία που ανήκει.
Ιδιότητες
Είναι φυσικό βακτηριοκτόνο, καθώς έχει αντισηπτικές ιδιότητες και αντιμικροβιακή δράση. Βοηθάει στην αντιμετώπιση των αλλεργιών έχει επουλωτική δράση σε εγκαύματα και πληγές, ιδίως το θυμαρίσιο μέλι, ενώ συμβάλλει αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της αϋπνίας, καθώς ηρεμεί τα νεύρα. Τέλος βοηθάει στις διαταραχές του πεπτικού συστήματος, γιατί αποτελεί φυσικό και ήπιο υπακτικό, συμβάλλοντας στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.
Επιλογή, αγορά και συντήρηση
Το μέλι είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο προϊόν και έχει την ιδιότητα να απορροφά τις εξωτερικές οσμές. Ως εκ τούτου πρέπει να φυλάσσεται σε γυάλινες ή ανοξείδωτες συσκευασίες που κλείνουν αεροστεγώς και να τοποθετείται σε μέρη με ξηρό και σκοτεινό περιβάλλον. Για να είναι ωφέλιμο και να μην χάσει τις ευεργετικές του ιδιότητες, δεν πρέπει να έχει υποστεί θερμική ή άλλη επεξεργασία, παρά μόνο καθαρισμό από τυχόν ξένα σώματα, που μπορεί να έχουν πέσει μέσα κατά την διαδικασία της συλλογής του. Ενδείξεις ότι το μέλι δεν έχει επεξεργαστεί αποτελούν το χρώμα, η υφή και το άρωμά του. Το αγνό μέλι έχει, πολύ πιο σκούρο χρώμα, άρωμα έντονο και τέλος η υφή του είναι πολύ πιο πηκτή. Όταν δε η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι χαμηλή, το ακατέργαστο μέλι ζαχαρώνει.
Να σ’ αλείψω μέλι;
Τρώγεται μόνο του, είτε ανακατεμένο με χυμό, ζεστό νερό, γάλα, τσάι σαν ρόφημα ή ηδύποτο, αλειμμένο σε ψωμί, φρυγανιά, αρτοσκευάσμετα, στην μαγειρική για μαρινάρισμα, σε σάλτσες, σε σος σε σαλάτες, και φυσικά στην ζαχαροπλαστική που αποτελεί βέβαια και πολύτιμο, γλυκαντικό και γευστικό συστατικό. Τα παράγωγά του επίσης βασιλικός πολτός, γύρη, πρόπολη, κερί, βρίσκουν πολλές χρήσεις.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου