Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

30/9/2015

Ανατολή ηλίου: 7:19
Δύση ηλίου: 19:10
Σελήνη: 18 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 27 Ημέρες

Ημέρα Μετάφρασης
Ημέρα Μνήμης Εθνικών Ευεργετών

Γρηγορίου ιερομ., επισκόπου Αρμενίας του Φωτιστού, Γαϊανής μάρ.

Όσιος Γρηγόριος

Μεγαλόψυχος και φωτισμένος διδάσκαλος, όχι μόνο συγχώρησε τον φονιά του πατέρα του, αλλά τον βοήθησε σε κάποια ασθένεια του. Ο Τηριδάτης, όπως ονομαζόταν ο φονιάς, όταν αργότερα έγινε βασιλιάς βασάνισε τον Γρηγόριο. Ο Θεός όμως τον τιμώρησε, αλλά δια των προσευχών του Γρηγορίου, θεραπεύθηκε, μετανόησε και βαπτίστηκε χριστιανός. 

Καιρός

Γενικά: Τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι βόρειοι 3-5 και στο Αιγαίο τοπικά 6-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί στα βόρεια από 16-22, στα δυτικά από 16-26, στα κεντρικά από 17-26, στα νότια από 20-26 και στα ανατολικά από 18-26 βαθμούς Κελσίου.

2010: Πέθανε η λαϊκή μας τραγουδίστρια Δούκισσα

Γεννήθηκε το 1941 στον Πειραιά με καταγωγή από τα Δωδεκάνησα, όπου και το χαρακτηριστικό όνομά της, Δούκισσα. Το επώνυμό της Φωταρά. Αρχικά πρωτοεμφανίστηκε σαν χορεύτρια, συνεχίζει όμως με το τραγούδι όταν σε νεαρή ηλικία κερδίσει σε κάποιο διαγωνισμό τραγουδιού.

1929: Πέθανε ο Ιωάννης Ψυχάρης δημοτικιστής, φιλόλογος και συγγραφέας

Θεωρείται ένας εκ των κύριων πρωταγωνιστών, για την επικράτηση του δημοτικισμού στην ελληνική γλώσσα. Με την δράση του γέμισε μισό αιώνα της ελληνικής πνευματικής ζωής. Με τις αντιλήψεις του τάχθηκαν σιγά-σιγά διακεκριμένοι λόγιοι και λογοτέχνες. Ο δημοτικισμός παρότι είχε εχθρούς παντοδύναμους, προχώρησε αδιάκοπα και στο τέλος επεβλήθη. Παράλληλα ασχολήθηκε με την λογοτεχνία, έγραψε ποιήματα, διηγήματα, μυθιστορήματα, θεατρικά έργα, δοκίμια πάνω στο γλωσσικό ζήτημα κ ά. Έργα του: «Τα ταξίδι» το πρώτο ελληνικό πεζογράφημα που γράφθηκε με όλους τους κανόνες της νεοελληνικής γραμματικής, «Το όνειρο του Γιαννίρη», «Τα ρόδα και τα μήλα», «Δοκίμιο της ιστορικής νεοελληνικής γραμματικής», «Στον ίσκιο του πλάτανου» κ ά. 

Σαν σήμερα

1955: Πέθανε (σκοτώθηκε) ο Αμερικανός ηθοποιός Τζέιμς Ντιν
1985: Πέθανε ο Τσαρλς Ρίχτερ, Αμερικανός σεισμολόγος και φυσικός
1985: Πέθανε η Γαλλίδα ηθοποιός Σιμόν Σινιορέ
1983: Πέθανε ο Περικλής Χριστοφορίδης, κωμικός ηθοποιός

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

29/9/2015

Ανατολή ηλίου: 7:19
Δύση ηλίου: 19:12
Σελήνη: 17 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 28 Ημέρες


Κυριάκου του αναχωρητού, Πετρωνίας μάρτ, Ιωσήφ, Μαλαχίου εκ Ρόδου
Γιορτάζουν: Κυριάκος, Κυριακός, Κυριακούλα

Άγιος Κυριάκος

Γεννήθηκε στην Κόρινθο τον 5ο αιώνα, από ευσεβείς γονείς. Πήγε ως προσκυνητής στα Ιεροσόλυμα και αργότερα στην Λαύρα του Αγίου Ευθυμίου, όπου εκάρη μοναχός. Χειροτονήθηκε ιερέας στην ηλικία των 40 ετών επιδεικνύοντας πραότητα και υπομονή στο ποιμαντορικό του έργο. Η μνήμη του εορτάζεται στις 29 Σεπτεμβρίου.

Καιρός

Γενικά: Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στην ανατολική και νότια χώρα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, όπου τα φαινόμενα κατά τόπους στα βορειοανατολικά θα είναι έντονα. Οι άνεμοι βόρειοι 3-5 και βαθμιαία στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα κυμανθεί στα βόρεια από 18-24, στα δυτικά από 17-26, στα κεντρικά από 17-26, στα νότια από 20-27 και στα ανατολικά από 19-27 βαθμούς Κελσίου.

2009: «Έφυγε» η μάγκισα της επιθεώρησης Σπεράντζα Βρανά

Η Ελπίδα Χωματιανού, όπως ήταν το όνομα της γεννήθηκε στο Μεσολόγγι το 1932. Στα 15 της μένοντας ορφανή από μητέρα και για να επιβιώσει ακολουθεί ένα μπουλούκι που δίνει παραστάσεις από πόλη σε πόλη. Πρωτοεμφανίζεται στην Αθήνα το 1948 στην επιθεώρηση «Άνθρωποι-άνθρωποι» και δυο χρόνια αργότερα κάνει το κινηματογραφικό της ντεμπούτο στην ταινία «Έλα στον θείο». Ακολουθούν αρκετές ταινίες ακόμα «Η σωφερίνα», «Η ωραία των Αθηνών», «Μέλπω», «Η Εύα δεν αμάρτησε», «Ο παλαβός κόσμος του Θανάση», «Save sex».

Σαν Σήμερα

1902: Πέθανε ο Εμίλ Ζολά, Γάλλος λογοτέχνης
1995: Πέθανε ο ηθοποιός Κώστας Παπαχρήστος
2007: Πέθανε ο λαϊκός τραγουδιστής  Μπάμπης Τσετίνης
2010: Πέθανε ο Αμερικανός ηθοποιός Τόνι Κέρτις

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

28/9/2015

Ανατολή ηλίου: 7:18
Δύση ηλίου: 19:14
Πανσέληνος
40η Εβδομάδα


Βαρούχ προφ., Χαρίτωνος ομ., Νεοφύτου & Αυξεντίου οσ
Γιορτάζουν: Αυξέντιος, Νεόφυτος, Χαριτίνη, Χαρίτωνας, Χαρίτος

Όσιος Χαρίτωνας

Ο Χαρίτων κατείχε μεγάλη κοινωνική θέση στο Ικόνιο. Με τον διωγμό των χριστιανών από τον αυτοκράτορα Αυρηλιανό, καθότι χριστιανός, συνελήφθη και βασανίστηκε. Μετά την απελευθέρωση του πηγαίνοντας προσκυνητής στα Ιεροσόλυμα πέφτει θύμα ληστών που τον οδηγούν στο κρησφύγετο τους, που αργότερα ο Χαρίτωνας μετατρέπει σε εκκλησία, όπου προσφεύγουν πολλοί χριστιανοί. Επιθυμώντας μεγαλύτερη ησυχία, αναχώρησε στην έρημο ασκητεύοντας σε διάφορες σπηλιές. Προαισθανόμενος το τέλος του επιστρέφει στην εκκλησία και παραδίδει ειρηνικά το πνεύμα του.

Καιρός

Γενικά: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Στα βορειοανατολικά πιθανόν τα φαινόμενα να είναι τοπικά έντονα. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα κυμανθεί στα βόρεια από 17-25, στα δυτικά από 17-27, στα κεντρικά από 16-27, στα νότια από 20-27 και στα ανατολικά από 19-27 βαθμούς Κελσίου.


1988: Πέθανε η συγγραφέας Έλλη Αλεξίου

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1894. Αδέλφια της ήταν η Γαλάτεια, πρώτη σύζυγος του Νίκου Καζαντζάκη και ο ποιητής Λευτέρης Αλεξίου. Πάντα έζησε κοντά σε ανθρώπους του πνεύματος, από νέα με τον Καζαντζάκη, με τον σύζυγό της Βάσο Δασκαλάκη και τα τελευταία χρόνια με τον Μάρκο Αυγέρη, δεύτερο σύζυγο της αδελφής της Γαλάτειας. Σπούδασε παιδαγωγικά και εργάστηκε σαν εκπαιδευτικός, εμπειρία που μεταφέρθηκε και σε ένα λογοτεχνικό της έργο.

1895: Πέθανε ο Λουί Παστέρ, Γάλλος χημικός


Ο Ζαν Λουϊ Παστέρ γεννήθηκε στο Ντολ της Γαλλίας το 1822.
Θεωρείται ο «πατέρας» της μικροβιολογίας και της ανοσολογίας.

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

27/9/2015

Ανατολή ηλίου: 7:17
Δύση ηλίου: 19:15
Σελήνη: 14 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 1 Ημέρα

Ημέρα Τουρισμού
Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς

+Α΄ ΛΟΥΚΑ
Αριστάρχου απ., Ζήνωνος επισκ., Καλλίστρατου μαρτ.
Γιορτάζουν: Αρίσταρχος, Ζήνων, Καλλίστρατος

Άγιος Καλλίστρατος

Καταγόταν από οικογένεια ευσεβών χριστιανών της Καρχηδόνας. Όταν κατατάχθηκε στο στρατό καταγγέλθηκε από τους άλλους νεοσύλλεκτους ότι ήταν χριστιανός. Ο στρατηγός του τότε Περσεντίνος τον έβαλε σ’ ένα τσουβάλι και τον έριξε στην θάλασσα. Όταν τον έσωσαν δυο δελφίνια, 49 στρατιώτες που είδαν την διάσωση πίστεψαν στον χριστιανισμό. Ο στρατηγός τότε τους αποκεφάλισε όλους.

Καιρός

Γενικά: Νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες πρόσκαιρα ισχυρές στη Μακεδονία. Εξασθένηση των φαινομένων από το μεσημέρι. Γενικά βελτιωμένος καιρός στην υπόλοιπη χώρα. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 17-26, στα δυτικά από 18-27, στα κεντρικά από 17-28, στα νότια από 20-28 και στα ανατολικά από 18-27 βαθμούς Κελσίου.

Η καρδούλα μας το ξέρει…

Την τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, μια ημέρα μόνο αφιερωμένη στην πηγή της ζωής μας, την καρδιά, τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου όμως το ξεχνάμε… με αποτέλεσμα τα στοιχεία από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Καρδιολογίας, να είναι αποκαρδιωτικά και οι αριθμοί να τρομάζουν καθώς οι καρδιοαγγειακές παθήσεις, όπως η στεφανιαία νόσος, το έμφραγμα του μυοκαρδίου, η υπέρταση, η καρδιακή ανεπάρκεια και τα εμφράγματα να αποτελούν παγκοσμίως την πρώτη αιτία θανάτου. Παθήσεις που μπορούν να προληφθούν, με υγιεινή διατροφή, με άσκηση και με διακοπή του καπνίσματος κι όμως πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να το αγνοούν.

2013: «Έφυγε» η μεγάλη κυρία του λαϊκού μας τραγουδιού Πόλυ Πάνου

…Πετώ ψηλά στα σύννεφα και πάω
μ’ έναν αϊτό που έχω κι’ αγαπάω,
πετώ ψηλά στα σύννεφα και κλαίω
και μ’ ένα σπίρτο τα παλιά τα καίω… (Βρήκα τα φτερά μου)

1984: Πέθανε ο Χρόνης Εξαρχάκος, κωμικός ηθοποιός

Γεννήθηκε το 1932 στην Ερμούπολη της Σύρου. Σπούδασε στην δραματική σχολή Κατσέλη. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο στην «Βίλα των οργίων» με το θίασο Ρηγόπουλου- Αναλυτή ενώ αξιόλογη είναι και η συμμετοχή του σε επιθεωρήσεις εκείνης της εποχής. Το 1964 έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο στην ταινία «Διαζύγιο αλα ελληνικά».

1831: Δολοφονείται ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδος, Ιωάννης Καποδίστριας

Ο Ιωάννης Καποδίστριας με την πολιτική του δυσαρέστησε πολλούς από τους παλιούς προύχοντες και πολιτικούς, αλλά και πολλούς αγωνιστές της επανάστασης του ’21. Έγιναν εναντίον του πολλά στασιαστικά κινήματα.

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

26/9/2015

Ανατολή ηλίου: 7:16
Δύση ηλίου: 19:17
Σελήνη: 14 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 2 Ημέρες

Ημέρα Γλωσσών
Ημέρα Αντισύλληψης

+ Μετάσταση Ιωάννου του Θεολόγου, Γεδεών του δικαίου
Γιορτάζει: Γεδεών

Μετάσταση Ιωάννου του Θεολόγου

Ο Ιωάννης ο Ευαγγελιστής ή Θεολόγος, ονομασία που οφείλεται στο θέμα του Ευαγγελίου του -την θεότητα του θείου λόγου του Κυρίου- γεννήθηκε στην Βηθσαϊδά και ήταν γιος του Ζεβεδαίου και αδελφός του αποστόλου Ιακώβου, ψαράδες αμφότεροι. Ήταν ένας από τους Αποστόλους του Ιησού, ο πιο αγαπητός του. Έγραψε το κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο, τρεις καθολικές επιστολές και την Αποκάλυψη. Κοιμήθηκε στην Έφεσο σε βαθιά γεράματα το 101 μΧ. Σύμφωνα με την παράδοση της εκκλησίας μας τρεις ημέρες μετά την ταφή του «μετέστη προς ουρανόν». Η μνήμη του εορτάζεται στις 8 Μαΐου και η μετάσταση του στις 26 Σεπτεμβρίου.

Καιρός

Γενικά: Βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές κυρίως στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά. Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από το βράδυ και από τα νότια. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα κυμανθεί στα βόρεια από 17-25, στα δυτικά από 18-25, στα κεντρικά από 15-26, στα νότια από 19-28 και στα ανατολικά από 20-28 βαθμούς Κελσίου.

Ροκάρουμε;

Η ρόκα το χορταρικό με την χαρακτηριστική πιπεράτη έως πικρή γεύση, είναι αυτοφυές φυτό στις μεσογειακές χώρες και γνωστό από τα αρχαία ακόμη χρόνια.
Εύζωμον την ονόμαζαν οι αρχαίοι Έλληνες και μάλιστα, όπως αναφέρει ο Διοσκουρίδης της απέδιδαν και ιδιότητες αφροδισιακές. Οι Ρωμαίοι προχωρούσαν ακόμη πιο πολύ, καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ την είχαν περίπου σαν μαγικό φίλτρο.

Σαλάτα ρόκα με ρύζι και μανιτάρια

Υλικά
1 κούπα ρύζι,
1 ματσάκι ρόκα,
1 κούπα παρμεζάνα τριμμένη,
1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο,
1 κούπα μανιτάρια σε ροδέλες, 
2 κ σ βούτυρο, αλάτι, πιπέρι

1973: Πέθανε η Άννα Μανιάνι, Ιταλίδα ηθοποιός

Γεννήθηκε στην Ρώμη το 1908. Πρωταγωνίστησε σε θεατρικές παραστάσεις αλλά και σε κινηματογραφικές ταινίες αφήνοντας ανεξίτηλο το στίγμα  της ερμηνείας της. «Ρώμη, ανοχύρωτη πόλη», «Κάρμεν», «Το πέτρινο δάσος», «Τριαντάφυλλο στο στήθος», «Το επάγγελμα της κας Γουόρεν», «Ο φυγάς», «Mamma Roma», «Μπελίσσιμα», «Το στιγματισμένο ρόδο», «Αγάπη», «Το μυστικό της Σάντα Βιττόρια» κ ά. Τιμήθηκε με πολλά βραβεία μεταξύ των οποίων με Όσκαρ Α΄ Γυναικείου ρόλου το 1960 για την ταινία «Τριαντάφυλλο στο στήθος». 

Σαν Σήμερα

1985: Πέθανε η Ρίτα Μουσούρη, ηθοποιός
1990: Πέθανε ο Αλμπέρτο Μοράβια, Ιταλός λογοτέχνης και δημοσιογράφος
2008: Πέθανε ο Πωλ Νιούμαν, Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

25/9/2015

Ανατολή ηλίου: 7:15
Δύση ηλίου: 19:18
Σελήνη: 13 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 3 Ημέρες

Βραδιά του Ερευνητή
Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Ευφροσύνης οσίας και Παφνουτίου πατρός αυτής
Γιορτάζουν: Ευφροσύνη, Φροσούλα, Φροσύνη,  Φρόσω

Οσία Ευφροσύνη

Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια από ευσεβείς γονείς. Μεγαλώνοντας μοίρασε την περιουσία της στους φτωχούς, μεταμφιέστηκε σε άνδρα και μόνασε σε αντρικό μοναστήρι για 30 χρόνια. Στο ίδιο μοναστήρι μόναζε και ο πατέρας της Παφνούτιος, χωρίς να γνωρίζει τίποτα για εκείνη. Το φύλο της αποκαλύφθηκε μετά τον θάνατό της.

Καιρός

Γενικά: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο, Ήπειρο, δυτική Στερεά, δυτική –κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία, δυτική Πελοπόννησο και από τις απογευματινές ώρες στην κεντρική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο. Οι άνεμοι νότιοι 4-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 17-27, στα δυτικά από 17-28, στα κεντρικά από 15-29, στα νότια από 19-28 και στα ανατολικά από 18-27 βαθμούς Κελσίου.

2012: «Αυλαία» για την ηθοποιό Νίκη Λινάρδου

Η Ανδρονίκη Κούλα όπως ήταν το πραγματικό της όνομα γεννήθηκε το 1939. Ξεκίνησε ως χορεύτρια αλλά στην πορεία την κέρδισε το θέατρο όπου εμφανίστηκε με το ψευδώνυμο «Μπέμπα Κούλα». Συμμετείχε επίσης σε πολλές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, αρχής γενομένης το 1955, με την «Λατέρνα, φτώχια και φιλότιμο» του Αλέκου Σακελάριου, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος της σύζυγος.

2012: Πέθανε ο Αλέξης Σολομός, θεατρικός σκηνοθέτης, συγγραφέας και μεταφραστής

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1918. Υπήρξε μαθητής του Κ. Κουν στο Κολέγιο Αθηνών από τον οποίο και μυήθηκε στο θέατρο. Εγκαταλείποντας την Νομική Σχολή Αθηνών, ακολουθεί σπουδές Δραματικής Τέχνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σκηνοθέτησε στο Εθνικό Θέατρο, στο Κ.Θ.Β.Ε, στην Ε.Λ.Σ, έργα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων Τολστόϊ, Λόρκα, Πιραντέλλο, Σαίξπηρ, Καζαντζάκη, «Όπως σας αρέσει», «Το μυστικό της κοντέσας Βαλέραινας», «Ερωφίλη», «Άννα Κρίστι» κ ά.

1849: Πέθανε ο Νικηταράς, αγωνιστής της επανάστασης του ’21

Νικηταρά Νικηταρά
που ‘χεις στα πόδια σου φτερά
και στην καρδιά ατσάλι

Ο Νικήτας Σταματελόπουλος, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε το 1781, στο χωριό Τουρκολέκα (Μεγαλόπολης). Από μικρός είχε βγει κλέφτης και όταν ξέσπασε η επανάσταση του ’21, με το τμήμα του πήγε κοντά στον θείο του Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

24/9/2015

Ανατολή ηλίου: 7:14
Δύση ηλίου: 19:20
Σελήνη: 12 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 3 Ημέρες

Παγκόσμια Ναυτική Ημέρα

Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης, Θέκλας ισαποστόλου, Σιλουσιανού Αθωνίτου
Γιορτάζουν: Αμερσούδα, Θέκλα, Μυρτιδιώτισσα, Μυρσίνη, Μυρτιά, Μυρτώ, Περσεφόνη, Πέρσης

Αγία Θέκλα

Γεννήθηκε στο Ικόνιο από ειδωλολάτρες γονείς. Όταν ο απόστολος Παύλος πέρασε από το Ικόνιο γνώρισε τον χριστιανισμό και αφοσιώθηκε στην διάδοσή του. Υπέστη πολλά μαρτύρια και βρήκε μαρτυρικό θάνατο στα 20 της χρόνια.


Καιρός

Γενικά: Πρόσκαιρες βροχές στα ανατολικά με γρήγορη βελτίωση. Βροχές και καταιγίδες στα δυτικά από το απόγευμα. Οι άνεμοι νότιοι 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 16-26, στα δυτικά από 17-29, στα κεντρικά από 17-28, στα νότια από 18-26 και στα ανατολικά από 19-26 βαθμούς Κελσίου.

Ψείρες επί…κεφαλής

Με το άνοιγμα των σχολείων οι μικροσκοπικοί επισκέπτες εγκαθίστανται στα κεφαλάκια των μαθητών και ρουφούν δυστυχώς όχι την γνώση αλλά το αίμα. Οι ψείρες του τριχωτού της κεφαλής είναι μικρά έντομα, με μήκος 2-3 χιλιοστών Φέρουν 6 πόδια αγκυλωτά, με τα οποία προσκολλώνται στο στέλεχος της τρίχας, όπου εναποθέτουν τα αυγά τους (κόνιδα). Μια ψείρα μπορεί να γεννήσει 3-10 αυγά την ημέρα με χρόνο εκκόλαψης μέχρι και δυο εβδομάδες.

2004: Πέθανε η Φρανσουάζ Σαγκάν, Γαλλίδα συγγραφέας

Η Φρανσουάζ Κουαρέζ, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα γεννήθηκε το 1935 στο Καζάρκ της Γαλλίας. Πνεύμα ατίθασο και προκλητικό, ίσως και λόγω των καταχρήσεων αλλά και ταυτόχρονα δημιουργικό, καθώς έγραψε περίπου 50 βιβλία, με πρώτο το «Καλημέρα θλίψη» στα 18 μόλις χρόνια της, που σημείωσε ρεκόρ πωλήσεων, ενώ μεταφέρθηκε και στην μεγάλη οθόνη. Άλλα έργα της: «Πύργος στην Σουηδία», «Σας αρέσει ο Μπράμς;», «Η συγκίνηση», «Ένα κάποιο χαμόγελο», «Το μωβ φόρεμα της Βαλεντίνης» κ ά

14ος αιώνας: Εύρεση της εικόνας της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας

Η παράδοση λέει ότι στις σαράντα ημέρες από τον Δεκαπενταύγουστο, παρουσιάστηκε ένας άγγελος σ’ έναν βοσκό στα Κύθηρα και του έδειξε ανάμεσα στις μυρτιές την εικόνα της Παναγίας. Ο βοσκός χαρούμενος πήρε την εικόνα στο σπίτι του, στο χωριό Καλοκαιρινές.

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

23/9/2015

Ανατολή ηλίου: 7:13
Δύση ηλίου: 19:21
Σελήνη: 11 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 3 Ημέρες

Καλό Φθινόπωρο

+ Σύλληψη Ιωάννου του Προδρόμου,
Ξανθίππης και Πολυξένης οσ.,  Νικολάου νεομάρτυρος εκ Καρπενησίου 
Γιορτάζουν: Ξανθή, Ξανθίππη, Ξάνθιππος, Ξένη, Ξένια, Πολυξένη

Οσίες Ξανθίππη & Πολυξένη

Ήταν αδελφές, με καταγωγή από την Ισπανία και έζησαν τον Α΄ αιώνα, επί καίσαρα Κλαυδίου Α΄. Η Ξανθίππη είχε διδαχθεί τον χριστιανισμό μαζί με τον σύζυγό της από τον απόστολο Παύλο, η δε Πολυξένη από τον απόστολο Ανδρέα. Και οι δυο ανέπτυξαν μεγάλη ιεραποστολική και φιλανθρωπική δράση, μέχρι και τα βαθιά γεράματά τους, όπου πέθαναν ειρηνικά το 109 μΧ.

Νικόλαος παντοπώλης ο Καρπενησιώτης

Καταγόταν από το Καρπενήσι από γονείς ευσεβείς. Σε ηλικία 15 ετών πήγε στην Κων/πόλη μαζί με τον πατέρα του, που διατηρούσε εκεί παντοπωλείο. Ένας γείτονάς του που ανέλαβε να του μάθει τουρκικά, σκέφτηκε να τον κάνει και μωαμεθανό. Εκείνος κατάλαβε την παγίδα και αρνήθηκε. Υπέστη βασανιστήρια για να αλλαξοπιστήσει και τελικά τον αποκεφάλισαν το 1672 στις 23 Σεπτεμβρίου, ημέρα που τιμάται και η μνήμη του.  

Φθινόπωρο

Είναι η τρίτη εποχή του χρόνου και ημερολογιακά ξεκινάει στις 22-23 Σεπτεμβρίου. Η ονομασία του προέρχεται από τις λέξεις φθίνω και οπώρες που σημαίνει ότι λιγοστεύουν οι καρποί στα χωράφια, αλλά και κατ’ επέκταση φθίνει (αλλάζει) ο καιρός, με τις βροχές, αλλά και η διάθεσή μας όπως ισχυρίζονται οι ψυχολόγοι, φυσικό βέβαια μετά την ξενοιασιά του καλοκαιριού.

Καιρός

Γενικά: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας, τοπικά ισχυρές στα ανατολικά και νότια. Εξασθένηση των φαινομένων από το βράδυ. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί στα βόρεια από 14-26, στα δυτικά από 15-28, στα κεντρικά από 17-24, στα νότια από 18-26 και στα ανατολικά από 19-26 βαθμούς Κελσίου.

2004: Πέθανε η Διδώ Σωτηρίου, συγγραφέας και δημοσιογράφος

…Τρέμαν ακόμα από το φόβο. Τα μάτια τους ήταν κόκκινα απ' το αιμάτινο ποτάμι της κόλασης που διάβηκαν. Και σαν πάτησαν σε στέρεο έδαφος, μετρήθηκαν να δουν πόσοι φτάσανε και πόσοι λείπουν. Κι οι ζωντανοί δεν το πιστεύανε, μόνο άπλωναν τα χέρια τους στο κορμί τους και το ψάχνανε, για να βεβαιωθούνε πως δεν ήταν βρικόλακες. Και ψάχνανε και για την ψυχή τους, να δουν αν ήταν στη θέση της. Μ' αυτή ήταν άφαντη. Είχε μείνει πίσω στην πατρίδα, κοντά στους αγαπημένους νεκρούς και στους αιχμαλώτους, κοντά στα σπιτάκια, στα χωράφια, στις δουλειές και στα καζάντια…Απόσπασμα «Οι πρόσφυγες»

1973: Πέθανε ο Πάμπλο Νερούντα, διπλωμάτης και ποιητής

«Αργοπεθαίνει
όποιος γίνεται σκλάβος της συνήθειας,
επαναλαμβάνοντας κάθε μέρα τις ίδιες διαδρομές,
όποιος δεν αλλάζει το βήμα του,
όποιος δεν ρισκάρει να αλλάξει χρώμα στα ρούχα του,
όποιος δεν μιλάει σε όποιον δεν γνωρίζει…»

1939: Πέθανε ο Σίγκμουντ Φρόιντ, Αυστριακός ψυχίατρος, ψυχαναλυτής

Γεννήθηκε το 1856 και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Θεωρείται ο θεμελιωτής της ψυχανάλυσης. Έργα του: «Η ερμηνεία των ονείρων», «Μαθήματα ψυχικής ανατομίας», «Το εγώ και το εκείνο», «Για το ναρκισσισμό», «Η τεχνική της ψυχανάλυσης» κ ά

1821: Η άλωση της Τριπολιτσάς (σημερινής Τρίπολης)

Αποτελεί την πιο σημαντική στρατιωτική επιτυχία των Ελλήνων, από την έναρξη της επανάστασης του ΄21, που είχε συντελεστεί πριν από επτά μήνες, καθώς κατάφεραν να πάρουν το οικονομικό, εμπορικό και διοικητικό κέντρο της Πελοποννήσου και να επικρατήσουν σ’ αυτήν.

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

22/9/2015

Ανατολή ηλίου: 7:12
Δύση ηλίου: 19:23
Σελήνη: 10 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 4 Ημέρες

Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο

Φωκά ιερομ., Φωκά κηπουρού, Ισαάκ & Μαρτίνου μαρτ.
Γιορτάζει: Ζωγραφία, Ισαάκ, Μαρτίνος, Φωκάς


Άγιος Φωκάς

Γεννήθηκε το 98 μ Χ στην Σινώπη του Πόντου από ευσεβείς γονείς. Από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με την μελέτη της Αγίας Γραφής. Αργότερα χειροτονήθηκε επίσκοπος Σινώπης, όπου έκανε πολλά θαύματα και έφερε πολλούς ειδωλολάτρες στον χριστιανισμό. Αυτό προκάλεσε την μήνη του έπαρχου Αφρικανού, που διέταξε την σύλληψή του και τον μαρτυρικό του θάνατο σε καυτό λουτρό το 117 μΧ.

Καιρός

Γενικά: Βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές στην ανατολική χώρα. Οι άνεμοι μεταβλητοί 4-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί στα βόρεια από 16-26, στα δυτικά από 18-26, στα κεντρικά από 15-24, στα νότια από 18-25 και στα ανατολικά από 19-26 βαθμούς Κελσίου.

Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο

Η σημερινή ημέρα επιβάλλει να αφήσουμε τα αυτοκίνητα στο σπίτι μας και να κινηθούμε χωρίς αυτά, για τους παρακάτω λόγους:
Ακριβό μου…αυτοκίνητο
 Το υψηλό κόστος της βενζίνης, τα έξοδα για το service, το πλύσιμο, τα διόδια, το παρκάρισμα, έχει ανεβάσει τα μεταφορικά έξοδα στα ύψη, ενώ χρησιμοποιώντας τα ΜΜΜ μειώνουμε σχεδόν το κόστος αυτό στο 1/10. Το μποτιλιάρισμα στους δρόμους, ο εκνευρισμός μας από την κίνηση, τις συνθήκες ή τους άλλους οδηγούς και η αναζήτηση πάρκινγκ, «τρώνε» από τον χρόνο, την ηρεμία, και την ψυχική μας διάθεση. 

Η ναυμαχία της Σαλαμίνας

Στις 22 Σεπτεμβρίου του 480 π Χ, πιθανή ημερομηνία που αντιστοιχεί στις 21-22 του Βοηδρομιώνος, διεξήχθη η ενδοξότερη ναυμαχία της αρχαιότητας Οι Πέρσες μετά την νίκη τους στις Θερμοπύλες, κατέβηκαν στην Αθήνα. Οι Αθηναίοι ακολουθώντας τον χρησμό ότι θα τους σώσουν τα «ξύλινα τείχη», αφού μετέφεραν τα γυναικόπαιδα στην Αίγινα για περισσότερη ασφάλεια, μπήκαν στα καράβια τους. 

1991: Πέθανε ο Γιάννης Νεγρεπόντης, ποιητής, πεζογράφος και στιχουργός

Ο Γιάννης Ξυνοτρούλιας, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα γεννήθηκε στην Λάρισα το 1930. Ενδεικτική εργογραφία: «Είμαι Έλλην, το καυχώμαι», «Συνάντηση», «Φυλλάτειν Θερμοπύλας», «Δεκαπέντε παραμύθια» κ ά. 

Σαν Σήμερα

485 π Χ: Γεννήθηκε ο τραγικός ποιητής της αρχαιότητας Ευριπίδης
1952: Πέθανε ο Τίμος Μωραϊτίνης, δημοσιογράφος και λογοτέχνης

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

21/9/2015

Ανατολή ηλίου: 7:12
Δύση ηλίου: 19:24
Σελήνη: Πρώτο Τέταρτο
Πανσέληνος: Σε 5 Ημέρες
39η Εβδομάδα

Φθινοπωρινή Ισημερία

Ημέρα Ειρήνης
Ημέρα νόσου Αλτσχάιμερ

Ιωνά του προφήτου, Κορδάτου αποστ., Ισαακίου Κύπρου
Γιορτάζουν: Ιωνάς, Κορδάτος

Προφήτης Ιωνάς

Στην Παλαιά Διαθήκη αναφέρεται ως ένας από τους μικρούς προφήτες. Κάποτε ο Θεός τον πρόσταξε να πάει στην Νινευή και να κηρύξει στους αμαρτωλούς κατοίκους της. Αυτός παρακούοντας την εντολή του Θεού, μπήκε σε ένα καράβι για την Ταρσό.

Καιρός

Γενικά: Βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια και από το βράδυ στο ανατολικό Αιγαίο. Τα φαινόμενα κατά τόπους πιθανόν να είναι έντονα και να συνοδεύονται και από χαλαζοπτώσεις. Οι άνεμοι μεταβλητοί 4-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί στα βόρεια από 16-25, στα δυτικά από 18-25, στα κεντρικά από 18-27, στα νότια από 20-27 και στα ανατολικά από 20-29 βαθμούς Κελσίου.

Ημέρα Νόσου Αλτσχάϊμερ

Η 21η  Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως ημέρα για την νόσο Αλτσχάϊμερ, ονομασία που προέρχεται από τον Alois Alzheimer που περιέγραψε για πρώτη φορά την γεροντική άνοια. Η νόσος Αλτσχάϊμερ, είναι μια άγνωστης αιτιολογίας, προοδευτική, εκφυλιστική βλάβη των εγκεφαλικών κυττάρων ηλικιωμένων ατόμων, που χαρακτηρίζεται από απώλεια της μνήμης, αλλά και με διατάραξη και των υπόλοιπων νοητικών λειτουργιών, όπως η προσοχή, η κρίση, η σκέψη και η ομιλία.

1978: Πέθανε η τραγουδίστρια και ηθοποιός Καίτη Μπελίντα

Το πραγματικό της όνομα ήταν Αικατερίνη Πολιτοπούλου. Mεσουράνησε τις δεκαετίες 50-70 ερμηνεύοντας αξέχαστα μελωδικά τραγούδια: «Κόσμος πάει κι έρχεται», «Γλυκιά Μαντόνα», «Σ’ ένα νησάκι», «Μαρία», «Της γυναίκας η καρδιά», «Το ταγκό της Αθήνας», «Ο ξένος», «Είναι πικρή η μοναξιά», «Ζωή χωρίς αγάπη», «Ταμπακέρα», «Αλυσίδες» που το 1962 κέρδισε το Α΄ βραβείο στο 1ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και το 1967 το Β΄ βραβείο του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με το τραγούδι του Γ. Μουζάκη «Χτύπα καρδιά μου» κ ά. Συμμετείχε ακόμα σαν ηθοποιός σε πολλές επιθεωρήσεις της εποχής, όπως: «Άσπρο, μαύρο και ζερό», «Είκοσι θέατρα μαζί», «30 κότες κι’ ένας κόκορας», «Η δημοκρατία χορεύει», «Σήκω χόρεψε συρτάκι». Επίσης έπαιξε σε ταινίες: «Φιντανάκι», «Η φτώχεια θέλει καλοπέραση», «Τζίτζικας και μέρμηγκας».

Σαν Σήμερα

2014: Πέθανε ο ηθοποιός Δημήτρης Ιωακειμίδης
Συμμετείχε σε πολλές θεατρικές παραστάσεις σαν ηθοποιός, αλλά και σαν σκηνοθέτης στο δικό του θέατρο «Πολύτεχνο». Έπαιξε σε πολλές ταινίες του σινεμά σφραγίζοντας την ερμηνεία του με την χαρακτηριστική βαθιά φωνή του, όπως όταν υποδύθηκε τον Θ. Κολοκοτρώνη στην ταινία «Παπαφλέσσας». Ακόμα «Οι βάσεις και η Βασούλα», «Αφροδίτη», «Απίθανοι αλλιώτικοι κι ωραίοι», «Οι ιερόσυλοι» κ ά

2006: Πέθανε ο Τάσος Αθανασιάδης λογοτέχνης και ακαδημαϊκός
Έργα του: «Τα παιδιά της Νιόβης», «Οι τελευταίοι εγγονοί», «Οι φρουροί της Αχαΐας», «Η αίθουσα του θρόνου», «Πανθέοι», «Ταξίδι στην μοναξιά» κ ά

1990: Πέθανε ο Τάκης Κανελλόπουλος, σκηνοθέτης και σεναριογράφος
«Ουρανός», «Το χρονικό μιας Κυριακής», «Εκδρομή», «Παρένθεση», «Η τελευταία άνοιξη», «Ρομαντικό σημείωμα», «Σόνια», «Θάσος» κ ά. 

1960: Α΄ Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στην Θεσσαλονίκη, που διεξήχθη
από τις 20 -26 Σεπτεμβρίου. Μεταξύ των ταινιών που βραβεύτηκαν «Μανταλένα», «Έγκλημα στα παρασκήνια», «Το ποτάμι», «Μια του κλέφτη», «Ο Δράκος» 

Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015

20/9/2015

Ανατολή ηλίου: 7:11
Δύση ηλίου: 19:26
Σελήνη: 8 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 6 Ημέρες


+ Ευσταθίου μεγαλ., Ιλαρίωνος νεομ. Κρήτης, Υπατίου
Γιορτάζουν: Ευσταθία, Ευστάθιος, Θεοπίστη, Σαμουήλ, Στάθης, Σταθιώ