Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Ημέρα άρτου


Το ψωμί...ψωμάκι.

Πριν από 50 χρόνια η διατροφή των ανθρώπων, βασιζόταν κυρίως στην κατανάλωση ψωμιού, ζυμαρικών και πατάτας, με την περιστασιακή προσθήκη λίγου κρέατος στο διαιτολόγιό τους. Από ψωμί αποτελείτο το πρωινό με λίγες ελίτσες, αλλά και το δεκατιανό ή το σνακ που θα έτρωγαν τα παιδιά, αλειμμένο με λάδι και ντομάτα ή βρεγμένο με νερό και ζάχαρη, το μεσημεριανό πολύ ψωμί και λίγο φαγητό. Θυμηθείτε τον Παπαμιχαήλ στα «Χτυποκάρδια στο θρανίο» τι έβγαλε να φάει στο διάλειμμα από την δεμένη πετσετούλα, αλλά και στις διάφορες ταινίες του Ξανθόπουλου, τι έτρωγαν οι εργάτες στα λιμάνια και στα γιαπιά που δούλευαν.

Από τότε φάγαμε πολλά καρβέλια ψωμί και φτάσαμε πριν από 15-20 χρόνια να αποκλείσουμε το ψωμί από την διατροφή μας, όπως πρόσταζαν διάφορες πρωτεϊνικές δίαιτες, με πιο γνωστή «εκπρόσωπο» την περίφημη δίαιτα Άτκινς, ενοχοποιώντας το ψωμί ότι παχαίνει. Βγάζοντας όμως το ψωμί από την διατροφή μας, βγάλαμε και τις φυτικές ίνες που περιέχει, με αποτέλεσμα την δημιουργία των ασθενειών των προηγμένων κοινωνιών, όπως είναι η παχυσαρκία, η δυσκοιλιότητα, οι αιμορροΐδες, η ηπατική ανεπάρκεια, ο διαβήτης, ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Στη σημερινή εποχή, το ψωμί επιστρέφει θριαμβευτικά στο τραπέζι μας, βρίσκοντας, δικαιωματικά την θέση που του αξίζει στην ζωή μας

Θρεπτική αξία του ψωμιού
Το ψωμί αποτελεί μια σημαντική πηγή υδατανθράκων (με την μορφή του αμύλου),
που αποτελούν άμεσα αξιοποιήσιμα καύσιμα για τον οργανισμό. Η παλιά θεωρία ότι το ψωμί παχαίνει εστιάζεται σε αυτό ακριβώς. Το ψωμί δεν πρέπει να συνοδεύει το φαγητό μας, αλλά να αντικαθιστά κάποιον άλλο υδατάνθρακα όπως πατάτες, ζυμαρικά ή ρύζι

Ακόμα περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β, που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου, αλλά και του νευρικού μας συστήματος. Επίσης περιέχει, βιταμίνη Ε, που προστατεύει τον οργανισμό από την φθορά που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, λόγω των σημαντικών αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων της.

Η μπομπότα, (ψωμί από καλαμπόκι) περιέχει ακόμα, προβιταμίνη Α, που δρα και αυτή αντιοξειδωτικά στον οργανισμό. Τέλος το μαύρο ψωμί, (ψωμί ολικής άλεσης), επειδή παρασκευάζεται με ολόκληρο το φύτρο του σταριού, περιέχει τις πολύτιμες φυτικές ίνες, που ρυθμίζουν την χοληστερίνη του αίματος αλλά καταπολεμούν και την δυσκοιλιότητα.

Η θερμιδική διαφορά μεταξύ λευκού και μαύρου ψωμιού δεν είναι σημαντική, κυμαινόμενη γύρω στις 10 θερμίδες, όμως το μαύρο ψωμί, λόγω των φυτικών ινών, είναι πιο χορταστικό από το λευκό, εξασφαλίζοντας αίσθημα κορεσμού με μικρότερη ποσότητα, βοηθώντας έτσι σημαντικά, στην διατήρηση του σωματικού βάρους στα επιθυμητά επίπεδα.

Ένα μικρό τρικ, για να τονώσετε την εγκεφαλική σας λειτουργία και να ξυπνήσετε τον μεταβολικό σας ρυθμό που θα σας κρατήσει δραστήριους και χορτάτους μέχρι το μεσημέρι τουλάχιστον, είναι να καταναλώσετε για πρωινό μια δυο φέτες ψωμί ολικής άλεσης με λίγο μέλι και τυρί (φέτα, ανθότυρο) ή με ένα βραστό αυγό.

Μερικές συμβουλές για την επιλογή του σωστού ψωμιού
Η όψη του ψωμιού, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά πρέπει να συμβαδίζει με τον τύπο του ψωμιού. Το πολυτελείας είναι λευκό, το χωριάτικο και το καλαμποκίσιο κίτρινα και το ολικής άλεσης σκουρόχρωμο. Τα πολύ έντονα χρώματα πρέπει να μας προβληματίζουν, καθώς μπορεί να έχουν προστεθεί χρωστικές.

Στην ψίχα του ψωμιού πρέπει να διακρίνονται μικρές τρυπίτσες, σημάδι ότι έχει ψηθεί σωστά. Το καλό ψωμί, έχει εκείνη την ιδιαίτερη μυρωδιά και τα αρώματα του φρεσκοψημένου. Η γεύση του είναι ανάλογη με τον τύπο του ψωμιού που έχουμε αγοράσει, όμως όλα πρέπει να είναι τραγανά και όχι λασπωμένα και να έχουν την μυρωδιά και την γεύση του φρέσκου.

Εάν πιεστεί εξωτερικά κάνει ένα χαρακτηριστικό έντονο κρακ, ενώ έχει ελαστικότητα και επανέρχεται στην αρχική του μορφή. Τέλος διατηρεί την εμφάνιση, την μυρωδιά και την γεύση και την επόμενη μέρα, χωρίς να μπαγιατεύει πολύ γρήγορα, αν μάλιστα είναι φτιαγμένο με προζύμι, μπορεί να διατηρηθεί πολύ περισσότερες μέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου