Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Σπανάκι:Το δυναμωτικό


Φυλλώδες πράσινο λαχανικό που ανήκει στην τάξη των καρυοφυλλώδη και στην οικογένεια των χηνοποδιίδων Το σπανάκι φαίνεται να έλκει την καταγωγή από την Ασία και καλλιεργείται κυρίως στην Ευρώπη και στην Βόρεια Αμερική. Στην Ελλάδα αναφέρεται από τα Βυζαντινά ακόμη χρόνια.

Είναι φυτό ποώδες και μονοετές ή διετές. Εκτός από το φρέσκο σπανάκι που υπάρχει στην αγορά από τον Οκτώβριο έως και τον Μάρτιο –Απρίλιο, υπάρχει και κατεψυγμένο αλλά και κονσερβοποιημένο. Μπορούμε εύκολα να το διατηρήσουμε στην κατάψυξη για μεγάλο διάστημα. Το καθαρίζουμε, το πλένουμε, το στραγγίζουμε και το τοποθετούμε στην κατάψυξη σε πλαστικά σακουλάκια ή δοχεία.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες, στην Ελλάδα συνηθέστερες είναι το κοντό σπανάκι, το κοινό σπανάκι με πιο μακριά επιμήκη φύλλα και στελέχη και το πλατύφυλλο του Άργους.

Είναι φυτό με πολλά θρεπτικά συστατικά, με χαρακτηριστικό την μεγάλη περιεκτικότητά του σε σίδηρο, ιδανικό για όσους πάσχουν από αναιμία. Αντιθέτως πρέπει να καταναλώνεται με φειδώ από άτομα με υπέρταση. Για να απορροφηθεί εύκολα ο σίδηρος από τον οργανισμό, χρειάζεται η κατανάλωσή του να συνοδευτεί από ένα τρόφιμο που περιέχει βιταμίνη C ( λεμόνι, ντομάτα, πιπεριά). Επίσης περιέχει ασβέστιο, μαγγάνιο, μαγνήσιο, ιώδιο, κάλιο, φυλλικό οξύ και βιταμίνες Α, B, Β2, Β6, Ε και Κ. Ακόμα είναι τονωτικό, διουρητικό, και καταπραϋντικό.

Στην μαγειρική χρησιμοποιείται φρέσκο σε σαλάτες, μαγειρεμένο με κρέας, ψάρι, μακαρόνια, ρύζι και τέλος για την παρασκευή πιτών. Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν χαρακτηριστικές τοπικές συνταγές, όπως ο μπακαλιάρος με σπανάκι στην Πελοπόννησο, σουπιές με σπανάκι στην Μακεδονία, αρνί με σπανάκι στην Κρήτη, γίγαντες με σπανάκι στην Ήπειρο κ ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου