Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Γυναικολογικές εξετάσεις ανάλογα με την ηλικία


Από 20 έως 30:
- Τεστ Παπανικολάου
Η εξέταση πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο ή και συχνότερα αν έχετε έντονη σεξουαλική ζωή, αν έχετε μολυνθεί από κάποιο σεξουαλικό νόσημα και αν είστε καπνίστρια. Ανιχνεύει φλεγμονές ή λοιμώξεις, τον ιό του HPV και εντοπίζει δυσπλασίες του τραχήλου της μήτρας, συμβάλλοντας στην πρόληψη και διάγνωση του καρκίνου σε πρώιμο στάδιο.
Πως γίνεται: Κατά την γυναικολογική εξέταση γίνεται ανώδυνη λήψη κυττάρων, από την επιφάνεια του κόλπου και του τραχήλου της μήτρας.

- Μικροβιολογική εξέταση κολπικών υγρών
Πρέπει να γίνεται μια φορά το χρόνο, αν είστε σεξουαλικά ενεργείς και ειδικότερα αν έχετε κάποιες ενοχλήσεις, όπως πολλά ή δύσοσμα υγρά, κνησμό ή ερεθισμό.

- Αυτοεξέταση μαστού
Γίνεται κάθε μήνα, αμέσως μετά την έμμηνο ρήση ή και συχνότερα
Πως γίνεται: Πρώτα παρατηρήστε τα δυο στήθη σας από μπροστά και από πλάγια. Παρατηρείστε τυχόν ανωμαλίες ή λακκάκια στην επιφάνεια της επιδερμίδας ή αλλαγές στην θηλή. Ελέγξτε έναν-έναν τους μαστούς. Ξεκινήστε από τον αριστερό. Βάλτε το αριστερό χέρι πάνω από το κεφάλι και ψηλαφίστε όλη την περιοχή με το δεξί χέρι χρησιμοποιώντας τα 3 τελευταία δάχτυλα, τα οποία κινείται κυκλικά. Επαναλάβετε και στο δεξί μαστό.

Στα 40
Όλες οι προηγούμενες εξετάσεις και ακόμα:

- Μαστογραφία
Η πρώτη μαστογραφία που ονομάζεται και μαστογραφία αναφοράς, πρέπει να γίνεται σε ηλικία μεταξύ 35 και 40 ετών και επαναλαμβάνεται κάθε ένα ή δυο χρόνια.
Η μαστογραφία επιτρέπει σε πολλές περιπτώσεις την διάγνωση του καρκίνου του μαστού σε πρώιμο στάδιο ενώ συμβάλλει στην καλύτερη ποιότητα ζωής των πασχόντων και στην μείωση της θνησιμότητας από καρκίνο του μαστού.

- Μέτρηση ορμονών θυρεοειδούς
Με την πάροδο της ηλικίας οι ορμόνες του θυρεοειδούς αδένα εμφανίζουν διακυμάνσεις που προκαλούν αλλαγές στον μεταβολικό ρυθμό. Η εξέταση συνιστάται σε γυναίκες άνω των 40 ετών και ειδικότερα σε όσες διανύουν την κλιμακτήριο.
Γίνεται με απλή λήψη αίματος και ανάλυσής του σε μικροβιολογικό εργαστήριο.

Στα 50
Όλες οι προηγούμενες εξετάσεις και ακόμα:

- Μέτρηση οστικής πυκνότητας
Η εξέταση γίνεται για να διαπιστωθεί αν υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης οστεοπενίας και αργότερα οστεοπόρωσης, καθώς μετά την εμμηνόπαυση μια στις τρεις γυναίκες αρχίζει προοδευτικά να χάνει ασβέστιο από τα κόκαλά της. Η εξέταση συνιστάται ιδιαιτέρως σε γυναίκες, που έχουν ιστορικό οστεοπόρωσης στην οικογένεια, που μπήκαν στην εμμηνόπαυση σε μικρή ηλικία, και στις καπνίστριες. Η εξέταση είναι ανώδυνη, ακίνδυνη και σύντομη. Γίνεται με ακτινογραφικό μηχάνημα, που «σκανάρει» την σπονδυλική στήλη και το μηριαίο οστούν.

- Κολονοσκόπηση
Η εξέταση ανιχνεύει τον καρκίνο στο παχύ έντερο και θα πρέπει να γίνεται προληπτικά μετά τα 50 και κάθε 2 χρόνια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου