Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Σαν Σήμερα

331 π Χ: Η μάχη στα Γαυγάμηλα.
Ο Μέγας Αλέξανδρος επιστρέφοντας από την Αίγυπτο στην Ασία , πέρα από τον Τίγρη ποταμό, στα Γαυγάμηλα, συγκρούστηκε με πολυάριθμο περσικό στρατό και τον νίκησε. Με την μάχη αυτή, καταλύθηκε οριστικά η περσική αυτοκρατορία. Οι περσικές πόλεις Βαβυλώνα, Σούσα και Περσέπολης, που ήταν και τα ανάκτορα του Δαρείου, πέρασαν στην κυριαρχία του Αλέξανδρου.

1517: Ο Γερμανός θεολόγος, Μαρτίνος Λούθηρος, τοιχοκολλεί τις περίφημες 95 θέσεις του στην εκκλησία του Βίτενμπεργκ, για την εκκλησιαστική μεταρρύθμιση.
Ακολουθεί το σχίσμα στην καθολική εκκλησία και η ίδρυση του κόμματος του προτεσταντισμού.

1882: Ο Άρθρουρ Κόναν Ντόϊλ, δημοσιεύει τις περιπέτειες του Σέρλοκ Χόλμς.

1888: Ο Τζον Ντάνλοπ πατεντάρει το λάστιχο ποδηλάτου με πεπιεσμένο αέρα.

1918: Συμμαχικά και ελληνικά πλοία (Αβέρωφ, Κιλκίς) καταπλέουν στην Κωνσταντινούπολη. Ταυτόχρονα τμήμα Κρητών χωροφυλάκων εγκαθίσταται στο Φανάρι ως φρουρά του Πατριαρχείου

1922: Αρχίζει η δίκη των 6 (Γούναρης, Στράτος, Πρωτοπαπαδάκης, Θεοτόκης, Μπαλτατζής, Χατζανέστης) που θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για την μικρασιατική ακταστροφή

1958: Παρουσιάζεται ο πρώτος βηματοδότης

1976: Ξεκινά διεθνής εκστρατεία για την σωτηρία των μνημείων της Ακρόπολης

1984: Πέθανε (δολοφονήθηκε) η Ίντιρα Γκάντι.
Ήταν κόρη του Νεχρού και διετέλεσε πρωθυπουργός της Ινδίας για 15 χρόνια, από το 1966-1977 και από το 1980- 1984. Η τελευταία περίοδος της πρωθυπουργίας της, συγκλονίστηκε από την διαμάχη ανάμεσα στους Ινδουιστές και τους Σιχ. Διατάζοντας την ανακατάληψη του ιερού χώρου που κατείχαν οι Σιχ, εξοργίστηκαν και την σκότωσαν 3 σωματοφύλακές της Σιχ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου