Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Ουφ, ζέστη έσκασα….


Οι ζέστες άρχισαν νωρίτερα φέτος. Κι όπως προβλέπεται θα έχουμε ένα μακρύ καυτό καλοκαίρι. Τι κάνουμε λοιπόν;

Η μόνωση είναι ένας σημαντικός παράγοντας για ένα δροσερό σπίτι και καλό είναι να υπάρχει από την κατασκευή του σπιτιού, εάν όχι προσπαθούμε να την δημιουργήσουμε ή να την ενισχύσουμε.

Σκιάζουμε λοιπόν όσο γίνεται περισσότερο το σπίτι μας, κατεβάζοντας τις ώρες της μεγάλης ηλιοφάνειας, τις τέντες, τα στόρια ή τα ρολά και τα ανοίγουμε μετά την δύση του ηλίου και όλο το βράδυ. Τα φυτά και τα δέντρα στα μπαλκόνια και την ταράτσα δημιουργούν μια αίσθηση δροσιάς και σκιάζουν ταυτοχρόνως.

Μέσα στο σπίτι ένας υγιεινός τρόπος δροσίσματος, είναι οι ανεμιστήρες και ιδίως οι ανεμιστήρες οροφής, που διαχέουν την δροσιά και τον αέρα σ’ όλο το δωμάτιο. Εάν παρόλα αυτά είστε θιασώτες του κλιματιστικού ας φροντίσετε για κάποιους ιδιαίτερους κανόνες από την αγορά του ακόμα.

Οι ανάγκες της ψυχτικής ισχύος (μετρώνται σε BTU) που απαιτούνται είναι ανάλογες πάντοτε των διαστάσεων του χώρου που θέλουμε να ψύξουμε. Ένας πρακτικός τρόπος υπολογισμού είναι ο εξής: Διαιρούμε τα τετραγωνικά δια 2 και πολλαπλασιάζουμε με το 1000. πχ για ένα χώρο 30 τμ θέλουμε 30:2=15 15Χ1000=15000 Άρα το κλιματιστικό πρέπει να είναι 10000-15000 BTU
Το μεγαλύτερης ισχύος, θα μας παγώνει υπερβολικά και το μικρότερης θα καταναλώνει μεγάλη ποσότητα ρεύματος, χωρίς να μπορεί να ψύξει σωστά τον χώρο.

Επίσης βάζουμε το κλιματιστικό σε μια μέτρια θερμοκρασία 20-22 βαθμούς και όχι σε πολύ χαμηλές γιατί θα καταναλώνει ρεύμα. Αγοράζουμε κλιματιστικό κάποιας επώνυμης μάρκας και αφού μελετήσουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, όπως:
την ασφάλειά του, την εγγύηση που παρέχεται, το φίλτρο που χρησιμοποιεί (προτιμήστε με βιολογικό φίλτρο), αλλά ακόμα και την εμφάνισή του (εάν ταιριάζει με την αισθητική του χώρου μας) και τέλος την τιμή του ως παράμετρο και ως συνάρτηση όλων των ανωτέρω.

Οι μετακινήσεις μας εκτός σπιτιού, κατά τις ζεστές μέρες είναι προτιμότερο να γίνονται πρωινές ή απογευματινές ώρες και είναι φρόνιμο να αποφεύγονται αν δεν είναι απολύτως απαραίτητες, σε ευπαθείς ομάδες όπως οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά.

Τα ρούχα μας πρέπει να είναι λεπτά, βαμβακερά που απορροφούν τον ιδρώτα και ανοιχτόχρωμα. Χρησιμοποιούμε κατά την έξοδό μας καπέλο, απορροφητικά γυαλιά, και ομπρέλα ιδίως για τα μικρά παιδιά, ενώ χρειάζεται πάντα να έχουμε μαζί μας ένα μπουκάλι με δροσερό νερό.

Κάνουμε πολλά δροσιστικά μπάνια καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας. Η διατροφή μας πρέπει να περιλαμβάνει ελαφρά γεύματα χωρίς σάλτσες και καρυκεύματα με έμφαση στο ψάρι, στα λαχανικά και στα φρούτα της εποχής, όπως και στην πρόσληψη πολλών δροσερών υγρών και ιδιαιτέρως νερού ή χυμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου