Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Ψήνεσαι …για ψήσιμο;


Καλοκαιράκι, τραπεζάκια έξω και το ψήσιμο στα κάρβουνα ή μπάρμπεκιου, (barbecue) όπως έχει επικρατήσει να λέγεται στο φόρτε του. Το δικαίωμα του ψήστη (The cook’s prerogative) λοιπόν, με μυστικά για απολαυστικό και γευστικό ψήσιμο.

Διαλέγοντας τόπο
Απαγορεύεται να κάνουμε μπάρμπεκιου σε δασικές εκτάσεις ή σε περιοχές με ξερά χόρτα καθώς υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς. Ακόμα όμως και στην αυλή ή στο μπαλκόνι του σπιτιού μας, πρέπει να λάβουμε ορισμένα μέτρα προφύλαξης.
Ο χώρος τριγύρω πρέπει να είναι καθαρός από εύφλεκτα υλικά (ξύλα, χαρτιά, σκουπίδια κλπ), ενώ πρέπει απαραιτήτως να υπάρχει κοντά στην ψησταριά βρύση με μακρύ λάστιχο.

Η καθαριότητα είναι υγεία
Για λόγους υγιεινής αλλά και γεύσης, οι σχάρες και τα εργαλεία του ψησίματος πρέπει να είναι καθαρές και περιποιημένες. Φροντίζουμε κάθε φορά μετά το ψήσιμο, να καθαρίζουμε σχολαστικά με συρμάτινη βούρτσα και σαπουνάδα σκουριές και καμένα λίπη. Μετά το καθάρισμα τα περνάνε με στυμμένες λεμονόκουπες, αλείφουμε με λάδι και τέλος τις καίμε στην φωτιά πριν βάλουμε το κρέας.

Κάρβουνα ή υγραέριο;
Είναι καθαρά θέμα επιλογής δικής σας, με υπενθύμιση ότι τα φυσικά άγρια κάρβουνα, προσφέρουν καλύτερη γεύση στα κρέατα. Προτιμήστε τις σφραγισμένες φιάλες υγραερίου από επώνυμες εταιρείες για πρόσθετη ασφάλεια.
Τέλος προτιμήστε φυσικά προσανάμματα, όπως ξερά κλαδάκια, ξερές κουκουνάρες ή ξερά αρωματικά φυτά (ρίγανη, δεντρολίβανο) για περισσότερο άρωμα στο φαγητό.

Κρέας, ψάρι και λαχανικά
Όλα ψήνονται στα κάρβουνα και μάλιστα μπορείτε να κάνετε συνδυασμούς. Πρώτα σε προτίμηση, σαφώς τα αρνίσια παϊδάκια, που λόγω του λίπους που περιέχουν είναι νοστιμότερα. Προτιμήστε κρέας με λίγο λίπος όχι άπαχο και κοτόπουλο με την πέτσα του, που θα δώσει περισσότερη γεύση στο φαγητό. Όσο για τον φόβο της χοληστερίνης μπορείτε να αφαιρέσετε το περιττό λίπος ή την πέτσα μετά το ψήσιμο.
Από ψάρια προτιμήστε χοντρά ή λιπαρά ψάρια (συναγρίδες, σφυρίδες, κολιούς, σαρδέλες κλπ), ενώ ωραία ψήνονται και τα θαλασσινά (γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, χταπόδια). Τέλος συνοδέψτε τα ψητά κρέατα ή ψάρια με ψητά λαχανικά (μελιτζάνες, κολοκύθια, πιπεριές, καλαμπόκια) ή πατάτες και κρεμμύδια ψημένα με την φλούδα τους σε αλουμινόχαρτο.

Για καλύτερο αποτέλεσμα
Πριν το ψήσιμο
Μαρινάρετε το κρέας, ιδίως το κοτόπουλο σε λάδι, μουστάρδα, κρασί, μπύρα, γιαούρτι, αρωματικά, ρίγανη, σκόρδο ή ακόμα και σε διάφορα λαχανικά, πιπεριές, κρεμμύδια κλπ θα το μαλακώσει για το ψήσιμο και θα του δώσει πρόσθετη πικάντικη γεύση. Το αφήνετε με την μαρινάδα 1-2 ώρες σκεπασμένο στο ψυγείο, ενώ ανακατεύετε κάθε τόσο για να πάει παντού η μαρινάδα.
Την ώρα του ψησίματος
Προτιμήστε για το γύρισμα τσιμπίδες και όχι πιρούνια που μπορεί να τρυπήσουν το κρέας και να χύσουν τα ζουμιά του. Ένας εύκολος τρόπος για το γύρισμα είναι οι σχάρες που κλείνουν και μπορείτε εύκολα να τις γυρίσετε. Κατά την διάρκεια του ψησίματος, αλείφετε συχνά το κρέας με λάδι, για να μην στεγνώνει και καίγεται.
Μετά το ψήσιμο
Τέλος ένα μυστικό για να παραμείνει το κρέας μαλακό και ζουμερό. Μόλις τελειώσει το ψήσιμό του, το βάζετε σε πιατέλα ή ταψί, το σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και το αφήνετε σε ζεστό μέρος για 10-15 λεπτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου