Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Σαν Σήμερα

741: Πέθανε ο Λέων Γ΄ Ίσαυρος, αυτοκράτορας του Βυζαντίου
Ανέβηκε στον θρόνο του Βυζαντίου το 717 και υπήρξε ο ιδρυτής της δυναστείας των Ισαύρων. Κατόρθωσε να νικήσει και να απομακρύνει τους Άραβες, αναδιοργάνωσε το κράτος, μεταρρύθμισε την νομοθεσία. Στην ιστορία έμεινε γνωστός ως ο Εικονομάχος, λόγω της απαγόρευσης της προσκυνήσεως των εικόνων και την εκκλησιαστική μεταρρύθμιση που επέβαλε.

1712: Γεννήθηκε ο Ζαν Ζακ Ρουσώ, Γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας της εποχής του Διαφωτισμού.
Γεννήθηκε στην Γενεύη της Ελβετίας και από βρέφος έχασε την μητέρα του, ζώντας μια πολύ περιπετειώδη ζωή. Έργα του: «Κοινωνικό συμβόλαιο», «Περί αγωγής».

1815:Η μάχη του Βατερλό
Το Βατερλό είναι κωμόπολη του Βελγίου και απέχει 16 χλμ από τις Βρυξέλες. Εδώ δόθηκε η περίφημη μάχη ανάμεσα στον Ναπολέοντα και τις συμμαχικές δυνάμεις, τους Πρώσους υπό τον Μπλύχερ και τους Άγγλους υπό τον Ουέλινγκτον. Η Ναπολεόντεια στρατιά έπαθε φοβερή καταστροφή. Από τους 130.000 άνδρες της χάθηκαν οι 25.000. Ο Ναπολέων συντετριμμένος αναγκάστηκε να παραδοθεί στον Άγγλο ναύαρχο Μαίριλαντ. Η αγγλική κυβέρνηση τον εξόρισε στην νήσο Αγία Ελένη

1928: Πέθανε ο Ρόαλντ Αμούνδσεν, νορβηγός εξερευνητής του Νοτίου Πόλου
Γεννήθηκε στις 16 Ιουλίου του 1872 στο Μόργκεν της Νορβηγίας. Κατέκτησε πρώτος τον Νότιο Πόλο. Η εξερευνητική του δράση συνεχίστηκε και στον Βόρειο Πόλο, χωρίς όμως μεγάλη επιτυχία. Κατάφερε όμως να προσδιορίσει σταθερά τον Βόρειο Μαγνητικό Πόλο της Γης. Χάθηκε το 1928, επιχειρώντας με μονοθέσιο αεροπλάνο, να εντοπίσει τους επιζώντες του αερόπλοιου «Ιτάλια» που μετέφερε τον Ιταλό εξερευνητή Νόμπιλε και τους συντρόφους του.

1942: Γεννήθηκε ο Σερ Πολ Μακ Κάρτνεϊ, Άγγλος τραγουδοποιός μέλος του συγκροτήματος των Μπιτλς.

1967: Ο Τζίμι Χέντριξ βάζει φωτιά στην κιθάρα του κατά την διάρκεια της τελευταίας ημέρας του Φεστιβάλ του Μοντρέϊ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου