Συνολικές προβολές σελίδας
Κυριακή 15 Μαΐου 2011
Ντολμαδάκια γιαλαντζί με αμπελόφυλλα
Τα αμπελόφυλλα βρίσκονται στην καλύτερή τους εποχή. Αν τα μαζέψετε μόνοι σας βεβαιωθείτε ότι δεν είναι ραντισμένα. Προτιμήστε τα μικρά τρυφερά πράσινα φύλλα, που στην κάτω επιφάνεια τους είναι λεία και όχι χνουδερά. Κόβετε το κοτσανάκι τους με ψαλίδι. Τα ξεπλύνετε ένα –ένα καλά, τα ζεματάτε ελαφρά (2-3 λεπτά) και τα στραγγίζετε. Τα στοιβάζετε το ένα απάνω στο άλλο, σε μικρές κατά προτίμηση ποσότητες, όσα πρόκειται να χρησιμοποιήσετε για μια μαγειριά, τα βάζετε σε σακουλάκια στην κατάψυξη, για να έχετε όλο τον χρόνο.
• 300 γρ αμπελόφυλλα, 1 κούπα κρεμμύδι τριμμένο, 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, 2 κούπες ρύζι, 1 κούπα ελαιόλαδο, ½ ματσάκι άνηθο και μάραθο ψιλοκομμένα, χυμό ενός λεμονιού, αλάτι, πιπέρι.
Σε μια λεκάνη βάζετε το ρύζι, τα κρεμμύδια, τον άνηθο, τον μάραθο, το ½ του λαδιού, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε.
Παίρνετε ένα-ένα φύλλο με την γυαλιστερή πλευρά προς τα κάτω και βάζετε μια κουταλιά γέμιση. Κλείνετε τις δυο πλευρές και τυλίγετε κυλινδρικά. Συνεχίζετε ώσπου να τελειώσουν τα φύλλα και η γέμιση.
Ρίχνετε σε μια κατσαρόλα λίγο λάδι, στρώνετε μερικά φύλλα και τοποθετείτε τα ντολμαδάκια το ένα δίπλα στο άλλο. Σκεπάζετε πάλι με φύλλα, ρίχνετε το υπόλοιπο λάδι, 2 ποτήρια ζεστό νερό, αλατοπιπερώνετε και τα σκεπάζετε μ’ ένα πιάτο για να μην διαλυθούν.
Σιγοβράζετε για 45-50 λεπτά. Ρίξτε κι άλλο νερό αν χρειάζεται. Λίγο πριν το τέλος βγάζετε το πιάτο και περιχύνετε με το λεμόνι.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου