Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Κοπέρνικος


Στις 24 Μαΐου 1543 πέθανε ο Πολωνός αστρονόμος, μαθηματικός και εισηγητής του ηλιοκεντρικού συστήματος

Γεννήθηκε το 1473 στην πόλη Τορν. Σε μικρή ηλικία τον υιοθέτησε ο θείος του, επίσκοπος Βαρμίας, που του παρείχε σημαντικότατη μόρφωση. Σπούδασε νομικά, ιατρική, φιλοσοφία, μαθηματικά, αστρονομία, λατινικά και αρχαία ελληνικά και έτσι είχε την ευκαιρία να μελετήσει συγγράμματα αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων που πραγματεύονταν αστρονομικά θέματα και προπάντων τον Αρίσταρχο τον Σάμιο.

Διετέλεσε καθηγητής των μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης, εξάσκησε την ιατρική από ανθρωπισμό στην Πολωνία, ενώ παράλληλα συνέχιζε τις αστρονομικές του παρατηρήσεις. Μετά από συστηματικές μελέτες που ξεκίνησε το 1507, ανακοίνωσε το 1530 τις αρχές του σε μια σύντομη μελέτη (ηλιοκεντρική θεωρία), όπου υποστήριζε ότι η Γη και οι πλανήτες κινούνται γύρω από τον ήλιο.

Λίγο πριν τον θάνατό του δημοσίευσε το σπουδαίο έργο του «Για την κίνηση των ουράνιων σωμάτων», όπου διατυπώνει το αστρικό σύστημα, όπως ισχύει και σήμερα.
Ο Κοπέρνικος όμως έπεσε και σε σφάλματα. Νόμιζε πως τ’ αστέρια λάμπουν από αντανάκλαση του ηλιακού φωτός, αγνοούσε την ατμοσφαιρική διάθλαση, ενώ τέλος ισχυριζόταν πως η γη διέγραφε και κάποια τρίτη κίνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου