Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

Είναι σκέτη …τσούχτρα




Στις ελληνικές θάλασσες υπάρχουν πολλών ειδών τσούχτρες ή μέδουσες, με χαρακτηριστικό τους το στρογγυλό σχήμα τους σαν καπέλο που γύρω του έχει πολλά λεπτά πλοκάμια.

Το χρώμα τους κυμαίνεται από το διάφανο μέχρι το καφέ και όπως ιριδίζει το νερό δεν διακρίνονται εύκολα. Το «τσίμπημα» τους όμως αν και δεν «τσιμπούν» όλες, είναι επώδυνο.
Αντιμετώπιση:
-  Προστατεύεστε με γάντια τα χέρια σας και απομακρύνετε τα τυχόν κολλημένα πλοκάμια.
- Ρίχνετε οινόπνευμα ή βενζίνη για να αδρανοποιηθούν οι τοξίνες. Αν δεν έχετε ξεπλύνετε με θαλασσινό νερό ή βάζετε άμμο και χωρίς να το τρίψετε, το αφαιρείτε με ένα αιχμηρό αντικείμενο. Μην χρησιμοποιήσετε γλυκό νερό γιατί ενεργοποιούνται τα κεντριά που έχουν μείνει μέσα. 
- Ξεπλένετε πάλι με θαλασσινό νερό και βάλετε κορτιζονούχα αλοιφή. Αν δεν υπάρχει βάλτε ξυδόνερο με αναλογία 1 μέρος ξύδι και 3 μέρη νερό.
- Πάρτε ένα αντισταμινικό χάπι
- Εάν τα συμπτώματα είναι έντονα και δεν υποχωρούν ζητήστε ιατρική βοήθεια.

Θαλάσσιες ανεμώνες
Μοιάζουν με λεπτά φύλλα και συνήθως είναι προσκολλημένες στα βράχια. Ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τις τσούχτρες, αλλά το τσίμπημά τους έχει πιο ήπια συμπτώματα. Η αντιμετώπισή τους είναι ίδια με τις τσούχτρες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αντιμετωπίζεται εύκολα στην παραλία αρκεί να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα φάρμακα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου