Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

Πράσινα Φασόλια

Ξεκινώντας από την μητέρα που καθαρίζει στην ποδιά της φρέσκα φασολάκια θα ανέβουμε όλη την φασολιά του Τζακ για να μπούμε σε αυτόν τον διατροφικό θησαυρό…

Προέλευση και ποικιλίες
Η φασολιά με την επιστημονική ονομασία φασίολος ο κοινός, ανήκει στην οικογένεια των ψυχανθών, με καταγωγή από την νότια Αμερική, που στην Ευρώπη  ήρθαν τον 16ο αιώνα. Στην Ελλάδα γνωστά είναι τα μπαρμπούνια, οι ελέφαντες (γίγαντες), τα τσαουλιά, τα αμπελοφάσουλα, τα μαυρομάτικα, τα κόκκινα, οι χάνδρες που ανάλογα με τον χρόνο συγκομιδής τους χωρίζονται σε φρέσκα ή ξερά.
Θρεπτικά συστατικά
Είναι ένα τρόφιμο με χαμηλή θερμιδική αξία  μόνο 44 θερμίδες ένα φλιτζάνι, λόγω της περιεκτικότητά τους σε νερό, με μεγάλη όμως διατροφική αξία. Περιέχουν βιταμίνες A, B, C, K, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, ασβέστιο, μαγγάνιο, φώσφορο, μαγνήσιο, φολικό οξύ, σίδηρο, κάλιο και ω3 λιπαρά.
Αγορά, καθάρισμα και συντήρηση
Επιλέγουμε φασολάκια πράσινα, που δεν είναι μαραμένα δεν έχουν  μαύρα στίγματα, και όταν τα «διπλώνουμε» σπάνε χωρίς να είναι σκληρά. Στο καθάρισμα τους πρέπει να αφαιρέσουμε τις ίνες γύρω από στο περίβλημά τους. Συντηρούνται μέσα σε χάρτινη σακούλα σε δροσερό μέρος, ή στην συντήρηση του ψυγείου για μια βδομάδα. Για μεγάλο διάστημα  συντηρούνται στην κατάψυξη, αφού πρώτα τα καθαρίσετε και τα πλύνετε.
Μαγείρεμα
Η κλασσική συνταγή μαγειρέματος είναι τα λαδερά, με ντομάτα, ακόμα βραστά σαλάτα, ενώ συνδυάζονται ωραία με λαχανικά (κολοκυθάκια, πατάτες), με φέτα, με κοτόπουλο ή κρέας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου