Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Χαρακτηριστικά της Μεγάλης Εβδομάδας

Μεγάλη Εβδομάδα ονομάζεται η εβδομάδα, που αρχίζει την Μεγάλη Δευτέρα και κλείνει το Μεγάλο Σάββατο στις 12 τα μεσάνυχτα με την Ανάσταση. Ονομάζεται ακόμα  εβδομάδα των Παθών, επειδή ακριβώς είναι αφιερωμένη στην ανάμνηση και τον εορτασμό των Παθών του Κυρίου, με αποκορύφωμα, η Σταύρωση του Χριστού και ο Επιτάφιος την Μεγάλη Παρασκευή. Η ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει με ιδιαίτερη ευλάβεια και θρησκευτική μεγαλοπρέπεια και με τροπάρια, που ψάλλονται στις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας, τις αγρύπνιες και συγκινούν τους πιστούς.  

Γιατί νηστεύουμε
Η νηστεία της Σαρακοστής που άρχισε από την Καθαρά Δευτέρα και για σαράντα ημέρες, με τους πιστούς να απέχουν από όλα τα ζωικά προϊόντα όπως το κρέας, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, τα ψάρια με εξαίρεση την ημέρα του Ευαγγελισμού και την Κυριακή των Βαΐων, αλλά και το λάδι, τις Τετάρτες, τις Παρασκευές, γίνεται αυστηρότερη την Μεγάλη Εβδομάδα για όσους την τηρούν κατά γράμμα. Η νηστεία σκοπό έχει την σωματική και πνευματική δοκιμασία του ατόμου, λειτουργώντας σαν ένα μέσο κάθαρσης και προετοιμασίας του σώματος και της ψυχής για την Άγια ημέρα της Ανάστασης. 

Γιατί κρατάμε λαμπάδες
Το έθιμο της λαμπάδας το συναντάμε και στην αρχαία Ελλάδα, όπου σε μεγάλες γιορτές άναβαν κεριά για να τονίσουν την λαμπρότητα του γεγονότος. «Προσέλθωμεν λαμπαδηφόροι…». Στην χριστιανική παράδοση ο πιστός πρέπει να κρατά λαμπάδα από καθαρό κερί. Κίτρινο (πένθιμο) την Μεγάλη Παρασκευή στον Επιτάφιο, όπως στις κηδείες και λευκό (γιορτινό) το Μεγάλο Σάββατο, που συμβολίζει την χαρά από την Ανάσταση του Χριστού.

Γιατί βάφουμε κόκκινα αυγά
Ο συμβολισμός του αυγού έχει αρχέγονες ρίζες, θεωρείτο ακόμα και σε προχριστιανικές τελετές, ως ένα σύμβολο της ζωής, καθώς από το φαινομενικά νεκρό, το αυγό θα γίνει φορέας ζωής με το εκκολαπτόμενο πτηνό. Το κόκκινο χρώμα που βάφονται, συμβολίζει το αίμα του Χριστού που χύθηκε την ημέρα της σταύρωσής του, την Μεγάλη Πέμπτη δηλαδή, ημέρα κατά την οποία έχει επικρατήσει να βάφουμε τα αυγά και γι’ αυτό την ονομάζουν και «κόκκινη Πέμπτη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου