Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Άρα…Aρακάς

Ο αρακάς ή μπιζέλι είναι φυτό της οικογένειας των ψυχανθών, γνωστό από τα αρχαία ακόμη χρόνια με την ονομασία πίσον ο ήρεμος.
Θρεπτικά στοιχεία
Αποτελεί πολύ καλή πηγή βιταμινών Α, Β, C, Κ, φυλλικού οξέος, μαγγανίου, μαγνησίου, καλίου, ψευδαργύρου, φωσφόρου, σιδήρου. Τέλος είναι πλούσιος σε σάκχαρα, φυτικές πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά συστατικά.
Αγορά και συντήρηση
Αυτή την εποχή μπορείτε να προμηθευτείτε φρέσκο αρακά. Τα στρογγυλά σποράκια του, που συνήθως χρησιμοποιούμε, είναι κλεισμένα στον πράσινο λοβό τους, που δεν πρέπει να είναι ανοιγμένος, ξεραμένος, ή μαυρισμένος κατά την αγορά του. Ανοίγετε τον λοβό σαν φασολάκι κόβοντας κάποια πλευρά του και βγάζετε τον αρακά. Μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε φρέσκο ή να τον πλύνετε να τον στραγγίσετε και να τον βάλετε στην κατάψυξη. Στην αγορά εκτός του φρέσκου και του κατεψυγμένου κυκλοφορεί και σε  βαζάκια, αλλά και σε κονσέρβα (πάντα τα σπόρια).  
Μαγειρική
Χαρακτηριστικό φαγητό σαν λαδερός με ντομάτα, όμως και με λεμόνι είναι ωραίος. Κλασσική η συνταγή βέβαια με αγκινάρες, ενώ ακόμα ταιριάζει με ρύζι, σε πιλάφι ή και σούπα πολτοποιημένος ή και ολόκληρος, φυσικά με κρέας  ή λουκάνικα, σε σαλάτες, ομελέτες  και τέλος πίτα ή κεφτεδάκια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου