Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Αρνί ή κατσίκι;

Στο ελληνικό πασχαλινό τραπέζι πρωταγωνιστεί το αρνίσιο ή κατσικίσιο κρέας Η επιλογή είναι καθαρά θέμα ορέξεως ενώ οι διαφορές τους  εντοπίζονται στα εξής σημεία: Τα κατσίκια συνήθως είναι λιγότερο λιπαρά, το κρέας τους είναι πιο σκληρό και έχει ιδιαίτερη γεύση. Για να ξεχωρίσουμε το αρνί από το κατσίκι, προσέχουμε το κεφάλι του και την ουρά του. Στο κεφάλι του αρνιού, από τα μάτια μέχρι το πηγούνι υπάρχει ένα εξόγκωμα και η ουρά του είναι πιο φαρδιά και έχει περισσότερο λίπος, ενώ στο κατσίκι είναι γυρισμένη προς τα πάνω.
Γάλακτος ή ενήλικο;
Την διαφορά προδίδουν τα κιλά και τα έντερα τους. Τα αρνιά που είναι αποκλειστικά γάλακτος, είναι περίπου 5-6 εβδομάδων, με βάρος που κυμαίνεται στα 6-8 κιλά. Τα κατσικάκια είναι συνήθως μικρότερα 4,5-8 κιλά. Αν στα εντεράκια τους βρούμε ένα υποκίτρινο υγρό σαν κομμένο γάλα (πυτιά), τότε πράγματι έχει ταϊστεί μόνο με γάλα, αν όμως υπάρχουν υπολείμματα με σκούρο πράσινο χρώμα, τότε έχει πάρει και στερεά τροφή.
Σταβλίσιο αρνί ή «αλανιάρικο»;
Προσέξτε την εναπόθεση λίπους στα εντόσθια του. Αν τα νεφρά είναι ολόκληρα τυλιγμένα με λίπος σίγουρα προέρχεται από μονάδα εντατικής κτηνοτροφίας.
Ελληνικό ή με διαβατήριο;
Η ειδοποιός διαφορά είναι στις σφραγίδες, που πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν. Τα ελληνικά σφάγια  φέρουν ωοειδή σφραγίδα χρώματος μπλε και παραλληλόγραμμη με την ένδειξη «Ελλάς». Τα φρέσκα αρνιά ή κατσίκια έχουν ζωηρό ανοιχτό άσπρο-ροζ χρώμα εξωτερικά στην σάρκα τις, μαλακό στην υφή, ενώ η μπόλια που τα περιβάλλει δεν πρέπει να είναι στεγνή ή ξερακιανή. Τα εντόσθια τους πρέπει να έχουν λαμπερό κόκκινο χρώμα
Θρεπτική αξία
Το αιγοπρόβειο κρέας είναι εύγευστο και υγιεινό, λόγω μικρής περιεκτικότητας λίπους, αποτελώντας επίσης εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας. Ακόμα περιέχει σίδηρο, βιταμίνη Β12 και ψευδάργυρο.
Αγορά και συντήρηση
Αγοράζουμε από καταστήματα που μας διασφαλίζουν την ασφάλεια και τις συνθήκες υγιεινής των κρεάτων. Τα σφάγια πρέπει να είναι συντηρημένα εντός ψυκτικών θαλάμων, να διατίθενται σε θερμοκρασία 2-5 °C και να μην είναι εκτεθειμένα σε σκόνη, χημικά, μυρωδιές, έντομα κλπ. Μετά την αγορά αφαιρούμε την συκωταριά και τα εντεράκια από το αρνί και τα βάζουμε χωριστά στην συντήρηση του ψυγείου, με διάρκεια κατανάλωσης το πολύ μιας εβδομάδας. Εάν καταναλωθούν αργότερα  πρέπει να συντηρηθούν στην κατάψυξη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου