Φυλλώδες πράσινο λαχανικό που ανήκει στην τάξη των καρυοφυλλώδη και στην οικογένεια των χηνοποδιίδων. Το σπανάκι φαίνεται να έλκει την καταγωγή από την Ασία και καλλιεργείται κυρίως στην Ευρώπη και στην Βόρεια Αμερική. Στην Ελλάδα αναφέρεται από τα Βυζαντινά ακόμη χρόνια.
Είναι φυτό ποώδες μονοετές ή διετές. με πολλά θρεπτικά συστατικά, με χαρακτηριστικό την μεγάλη περιεκτικότητά του σε σίδηρο, ιδανικό για όσους πάσχουν από αναιμία. Για να απορροφηθεί εύκολα ο σίδηρος από τον οργανισμό, χρειάζεται η κατανάλωσή του να συνοδευτεί από ένα τρόφιμο που περιέχει βιταμίνη C ( λεμόνι, ντομάτα, πιπεριά). Το σπανάκι περιέχει βιταμίνες Α, B, Ε και Κ, ενώ είναι πλούσιο σε β-καροτίνη, Ακόμα περιέχει ασβέστιο, μαγγάνιο, ιώδιο, κάλιο ψευδάργυρο.
Υπάρχουν πολλές ποικιλίες, στην Ελλάδα συνηθέστερες είναι το κοντό σπανάκι, το κοινό σπανάκι με πιο μακριά επιμήκη φύλλα και στελέχη και το πλατύφυλλο.
Στην μαγειρική χρησιμοποιείται φρέσκο σε σαλάτες, μαγειρεμένο με κρέας, ψάρι, μακαρόνια, ρύζι και τέλος για την παρασκευή πιτών. Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν χαρακτηριστικές τοπικές συνταγές, όπως με μπακαλιάρο στην Πελοπόννησο, με σουπιές στην Μακεδονία, με αρνί στην Κρήτη, με γίγαντες στην Ήπειρο κ ά.
Επιλογή και συντήρηση
Επιλέγουμε κοντά και μικρά φυτά σπανακιού με τρυφερά κοτσάνια καθώς όταν μεγαλώνει σκληραίνουν τα κοτσάνια. Τα φύλλα του να είναι τρυφερά και πράσινα, φρέσκα, όχι μαραμένα και κιτρινισμένα. Για να το καθαρίσουμε κόβουμε την ρίζα του, αφαιρούμε τυχόν μαραμένα και κιτρινισμένα φύλλα. Την ριζούλα αυτή αν την φυτεύσετε φυτρώνει σπανάκι. Πλένετε το σπανάκι σε λεκάνη με μπόλικο νερό, που αλλάζετε πολλές φορές, καθώς βγάζει χώματα. Το νερό το χρησιμοποιούμε για το πότισμα των φυτών. Μπορούμε εύκολα να διατηρήσουμε σπανάκι στην κατάψυξη για μεγάλο διάστημα. Το καθαρίζουμε, το πλένουμε, το στραγγίζουμε και το βάζουμε στην κατάψυξη σε πλαστικά σακουλάκια ή δοχεία. Εκτός από το φρέσκο σπανάκι που υπάρχει στην αγορά από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο, υπάρχει και κατεψυγμένο αλλά και κονσερβοποιημένο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου