Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Γάλα, να το πιεις στο ποτήρι

Αποτελεί την πρώτη τροφή από την γέννησή μας. Το μητρικό γάλα κάλυπτε τις διατροφικές μας ανάγκες για πολλούς μήνες. Στην παιδική μας  ηλικία αποτελούσε βασικό συστατικό της καθημερινής ζωής μας, με πειθώ ή με προτροπή «Πιες το γάλα σου, για να ψηλώσεις». Σε όλα τα στάδια της ζωής μας το γάλα και τα παράγωγά του (γιαούρτι, τυριά) αποτελούν τον θεμέλιο λίθο της υγείας και της ζωής μας.

Θρεπτική αξία του γάλακτος
Το βασικό συστατικό που περιέχει το γάλα είναι το ασβέστιο, που αποτελεί την πρώτη ύλη για τα οστά και τα δόντια μας. Λειτουργεί ακόμα προληπτικά κατά της οστεοπόρωσης, ενώ βοηθάει στην πήξη του αίματος. Ένα άλλο σημαντικό συστατικό που περιέχει είναι οι πρωτεΐνες και συγκεκριμένα την καζεΐνη, που ενισχύει την φυσική άμυνα του οργανισμού, ρυθμίζει την πίεση, βοηθά στην αντιμετώπιση του στρες και έχει καταπραϋντικές ιδιότητες. Ένα άλλο συστατικό του είναι ο φώσφορος, που είναι απαραίτητος για την καλή λειτουργία των κυττάρων του οργανισμού για την παραγωγή ενέργειας. Ακόμα υδατάνθρακες και μάλιστα το γάλα είναι το μοναδικό τρόφιμο που περιέχει λακτόζη, γνωστή πηγή ενέργειας για τον οργανισμό. Και τέλος το γάλα είναι σημαντική πηγή βιταμινών, Α, Β1, Β2, Β12, C, D.

Είδη γάλακτος και συντήρηση
- Φρέσκο παστεριωμένο: Συντηρείται μόνο στο ψυγείο και για διάστημα 3-5 ημερών
- Παστεριωμένο μακράς διάρκειας: Διατηρείται εκτός ψυγείου και μετά το άνοιγμά του εντός ψυγείου και καταναλώνεται σε διάστημα 3-4 ημερών. 
- Υψηλής παστερίωσης: Συντηρείται μόνο στο ψυγείο για 10-30 ημέρες
- Υψηλής θερμικής επεξεργασίας (Ultra High Temperature) UHT
Διατηρείται εκτός ψυγείου για μεγάλο διάστημα και μόνο όταν ανοιχτεί χρειάζεται ψυγείο και καταναλώνεται εντός 3-4 ημερών. 
- Εβαπορέ: Είναι συμπυκνωμένο, καθώς το περιεχόμενο νερό έχει μειωθεί κατά ½.  Διατηρείται εκτός ψυγείου, σε μέρος δροσερό και ξηρό. Μετά το άνοιγμα διατηρείται στο ψυγείο για 3-4 ημέρες. Για την κατανάλωση του χρειάζεται αραίωση σε αναλογία 1 μέρος γάλακτος 1 μέρος νερού.
- Ζαχαρούχο: Είναι γλυκό γάλα καθώς περιέχει σημαντική ποσότητα ζάχαρης, συντηρείται όπως το εβαπορέ και αραιώνεται κατά 1 μέρος γάλα 2 μέρη νερό.
- Σκόνη γάλακτος: Είναι γάλα που του έχει αφαιρεθεί το νερό. Διατηρείται πάντα εκτός ψυγείου και για την παρασκευή του, το προσθέτετε σε νερό.
- Ξινόγαλο: Είναι γάλα που του έχει αφαιρεθεί το βούτυρο μετά από ειδική καλλιέργεια. Έχει ιδιαίτερη γεύση και διατηρείται στο ψυγείο.
 - Σοκολατούχο:  Είναι γάλα που περιέχει κακάο, έχει χαρακτηριστικό σκούρο χρώμα και συντηρείται στο ψυγείο
- Αγελαδινό: Προέρχεται από γάλα αγελάδος και είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά
- Κατσικίσιο: Προέρχεται από γάλα κατσίκας ή προβατίνας. Σε σύγκριση με το αγελαδινό έχει λευκότερο χρώμα (λόγω έλλειψης καροτενοειδών ουσιών),  είναι πιο εύπεπτο, καθώς περιέχει λιγότερη λακτόζη και έχει και λιγότερες θερμίδες.

Περιεκτικότητα σε λιπαρά:  
- Πλήρες γάλα: Περιέχει 3,5% λιπαρά και η συσκευασία του έχει συνήθως μπλε χρώμα
- Ημίπαχο ή ελαφρύ: Έχει υποστεί επεξεργασία ώστε να μειωθεί η περιεκτικότητά του σε 1,5% λιπαρά και η συσκευασία του είναι πράσινη
- Άπαχο: Έχει υποστεί επιπλέον επεξεργασία και δεν έχει καθόλου λιπαρά (0%) και η συσκευασία του είναι συνήθως γαλάζια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου