Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Κουνουπίδι και μπρόκολο

Μπουκετάκια λουλουδιών, που αν και δεν έχουν ευχάριστη μυρωδιά όταν βράζονται,
έχουν όμως υπέροχη γεύση, όταν τρώγονται.
Το κουνουπίδι και το μπρόκολο ανήκουν στην μεγάλη οικογένεια της ανθοκράμβης, brassica οleracea, η επιστημονική τους ονομασία. Η καταγωγή τους χάνεται στους αιώνες, με το κουνουπίδι να εμφανίζεται με την σημερινή μορφή του σε περιοχές της Μεσογείου (Τουρκία, Ιταλία) και του μπρόκολου στην βορειοδυτική Μεσόγειο και τους Ετρούσκους που  το διαδίδουν σ’ όλη την Μεσόγειο. Στην Ρωμαϊκή εποχή το μπρόκολο αποτελεί ένα έδεσμα για πλουσίους. Η διάδοσή του στην Ευρώπη έγινε με αργό ρυθμό και χωρίς μάλιστα να γίνεται εύκολα αποδεκτό σε συνταγές. Από τα μέσα του 16ου αιώνα αρχίζει η καλλιέργειά του σε περιοχές της βόρειας Ευρώπης.
Θρεπτική αξία: Μεγάλη η θρεπτική τους αξία, με το μπρόκολο να προηγείται ελαφρά, καθώς περιέχει και χλωροφύλλη, ουσία που λείπει από το κουνουπίδι, εξ ου και το λευκό χρώμα. Περιέχουν σουλφοραφάνη, μια ουσία που εκτός της σημαντικής προστασίας που παρέχει ενάντια στον καρκίνο και στην ρευματοειδή αρθρίτιδα, βοηθά και στην εξουδετέρωση του ελικοβακτηριδίου, του μικροβίου που προκαλεί το έλκος του στομάχου. Τέλος περιέχουν βιταμίνες Α, Β C, K, κάλιο, σίδηρο και φολλικό οξύ.
Μαγείρεμα: Για να μην μυρίζει άσχημα το σπίτι, όταν βράζετε κουνουπίδι, προσθέστε 2-3 κλωναράκια σέλινο, ή μια φέτα ψωμί, ή φλούδες λεμονιού στην κατσαρόλα. Ο καλύτερος τρόπος βρασίματος πάντως είναι στον ατμό.
Συντήρηση: Στο ψυγείο τυλιγμένα σε πλαστική μεμβράνη διατηρούνται για 1-2 εβδομάδες.
Μπορείτε ακόμα να τα κόψετε σε μπουκετάκια, να τα πλύνετε να τα στραγγίσετε και να τα βάλετε σε μπολάκια στην κατάψυξη, όπου διατηρούνται για μεγάλο διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου