Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Νίκος Φώσκολος

«Έφυγε» σε ηλικία 87 ετών ο γνωστός σκηνοθέτης και σεναριογράφος
Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 26 Νοεμβρίου 1927. Αρχικά δούλεψε ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες κάνοντας ρεπορτάζ, αλλά και  κριτική κινηματογράφου. Αργότερα αρχίζοντας να γράφει αστυνομικά μυθιστορήματα πρωτοπορεί και γνωρίζει τεράστια επιτυχία στο ραδιόφωνο με τις «Αστυνομικές ιστορίες του», αλλά και θεατρικές: «Η μαρκησία του λιμανιού», «Ο άγνωστος δολοφόνος», «Πόρνες & πόρνες» κ ά.
Από το 1960 θα γράψει περισσότερα από 70 σενάρια για κινηματογραφικές ταινίες που γνωρίζουν τεράστια επιτυχία: «Υπολοχαγός Νατάσσα», «Κονσέρτο για πολυβόλα», «Πυρετός στην άσφαλτο», «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο», που προτάθηκε το 1965 για Όσκαρ σεναρίου, «Κοινωνία, ώρα μηδέν», «Πεθαίνω κάθε ξημέρωμα», «Οι αδίστακτοι», «Βρώμικη πόλη», «Ο μεθύστακας του λιμανιού» κ ά.
Ανάλογη επιτυχία γνωρίζει όταν από το 1971 αρχίζει να γράφει σενάρια και να σκηνοθετεί για την τηλεόραση, σήριαλ που καθήλωναν το τηλεοπτικό κοινό:  «Άγνωστος πόλεμος», «Κραυγή των λύκων», «Ρωμανός Διογένης», «Εν Τούτω Νίκα», «Λάμψη», «Καλημέρα ζωή». Το έργο του έτυχε τιμητικών διακρίσεων.
Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε προβλήματα με την υγεία του και έφυγε στις 30 Οκτωβρίου. Η κηδεία του θα γίνει την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου στις 14:30 από το Κοιμητήριο Ηλιούπολης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου