Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Χυλοπίτες χειροποίητες

Αφιερωμένη στα Ζυμαρικά η σημερινή ημέρα και εμείς για να την τιμήσουμε φτιάχνουμε χωριάτικες χυλοπίτες

  • 300 γρ αλεύρι σκληρό, 3 αυγά, 1 κ γ αλάτι, αλεύρι για το πλάσιμο
Παρασκευή: Βγάζετε τ’ αυγά  από το ψυγείο 1 ώρα πριν την παρασκευή για να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Σε μια λεκάνη βάζετε το αλεύρι. Κάνετε μια λακκούβα στην μέση και ρίχνετε τ’ αυγά και το αλάτι. Με  ένα  πιρούνι τα ανακατεύετε και αρχίζετε παίρνοντας από γύρω το αλεύρι και το ρίχνετε στα αυγά. Ζυμώνετε με τα χέρια να ανακατευτεί το αλεύρι με τ’ αυγά Αν η ζύμη είναι μαλακή ρίχνετε ακόμα λίγο αλεύρι και ξαναζυμώνετε, ενώ αν είναι σκληρή ρίχνετε λίγο νερό.

Πλάσιμο: Ζυμώνετε σε μπάλα, τυλίγετε σε μεμβράνη και αφήνετε να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου για 15-20. Βάζετε την μπάλα σε ξύλινη επιφάνεια και με ξύλινο πλάστη και ρίχνοντας αλεύρι ανοίγετε λεπτά φύλλα, που τα βάζετε σε καθαρό πανί για να στεγνώσουν. Όταν το φύλλο κόβετε χωρίς να κολλάει ή να σπάει το διπλώνετε σε ρολό και το κόβετε σε λωρίδες. Αν θέλετε μπορείτε να ξανακόψετε τις λωρίδες σε μικρά χυλοπιτάκια.

Συντήρηση: Βάζετε μια πετσέτα που πασπαλίζετε με αλεύρι και απλώνετε τις χυλοπίτες να στεγνώσουν σε μέρος σκιερό. Αφού στεγνώσουν καλά, τις βάζετε σε χάρτινες σακούλες όπου μπορούν να συντηρηθούν για μεγάλο διάστημα.

Βράσιμο: Ζεσταίνετε μπόλικο νερό, που όταν πάρει βράση ρίχνετε αλάτι και προσθέτετε τις χυλοπίτες. Βράζετε για 5-6 λεπτά και τις σουρώνετε σε τρυπητό. Ζεσταίνετε βούτυρο ή λάδι ρίχνετε τις χυλοπίτες και ανακατεύετε ελαφρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου