Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Ναύπλιο

Απόδραση στην γοητεία του παλιού και του νέου

Ναύπλιο, Ανάπλι ή κατά τον Στράβωνα «ταις ναυσί προσπλείσθαι» μια από τις πιο όμορφες πόλεις της πατρίδας μας. Βρίσκεται στην Πελοπόννησο, στο μυχό του Αργολικού κόλπου και είναι η πρωτεύουσα του νομού Αργολίδας. Απέχει 150 χιλιόμετρα από την Αθήνα, παίρνοντας τον Ε65, ή για περισσότερη περιπέτεια η εναλλακτική διαδρομή από Επίδαυρο και Άργος.

Ιστορία
Είναι μια πολύ παλιά πόλη καθώς ιδρύθηκε από τον γιο του Ποσειδώνα Ναύπλιο, που συμμετείχε στην Αργοναυτική εκστρατεία και αργότερα με τον γιο του Παλαμήδη στον Τρωϊκό πόλεμο. Οι Βυζαντινοί ξεχωρίζοντας την γεωγραφική του θέση άρχισαν να το εξοπλίζουν με ισχυρά τείχη, που συνέχισαν οι Φράγκοι και οι Ενετοί. Το 1540 κατελήφθη από τους Τούρκους που το κράτησαν έως το 1822, οπότε αποτέλεσε κέντρο του απελευθερωτικού αγώνα. των Ελλήνων. Ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδος Ιωάννης Καποδίστριας το επέλεξε ως την πρώτη πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.

Αξιοθέατα και Μνημεία
Το Ναύπλιο χωρίζεται στην παλιά και στην νέα πόλη με ορόσημο ανάμεσα τους την πλατεία Καποδίστρια. Μπαίνοντας από τον παραλιακό δρόμο τα εστιατόρια και τα καφέ σε πλήρη παράταξη. Στο τέλος του δρόμου ο Φάρος και απέναντι στο νησάκι των Αγίων Θεοδώρων, το Μπούρτζι με το φρούριό του, που παλαιότερα συνδεόταν με την στεριά με κινητές αλυσίδες, από όπου του δόθηκε και η ονομασία Porto Cadena (λιμάνι των αλυσίδων).

Στην άνω πόλη δεσπόζει η Ακροναυπλία με το Ιτς-Καλέ. Ανεβαίνοντας τα 850 σκαλοπάτια το πολυτραγουδισμένο Παλαμήδι, όπου έμεινε φυλακισμένος ο Γέρος του Μοριά. Ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνα, έξω από τον οποίο δολοφονήθηκε ο Καποδίστριας. Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, μητρόπολη του Ναυπλίου με τον πορφυρό θρόνο του Όθωνα, αλλά και τις περίφημες αγιογραφίες. Στην πλατεία Συντάγματος η πρώτη Βουλή των Ελλήνων και η πλατεία Σταϊκόπουλου με τα καφέ και τα ταβερνάκια. Η πλατεία των Τριών Ναυάρχων, όπου γιορτάστηκε η ήττα των Τούρκων στο Ναυαρίνο.

Ακόμα διαθέτει πολλά μουσεία, αρχαιολογικό, που στεγάζεται στην βενετσιάνικη οπλοθήκη, λαογραφικό, πολεμικό, κομπολογιού, δυο τζαμιά, νεοκλασσικά, όπως το μέγαρο Άρμανσμπεργκ (κατοικία του αντιβασιλέα της Ελλάδος Άρμανσμπεργκ) και τέλος το παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης. Για χαλάρωση και ξεκούραση, το περπάτημα στα γραφικά σοκάκια της Παλιάς πόλης, με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική των κτηρίων, η βόλτα στην παραλία της Αρβανιτιάς, ή στα τείχη του Παλαμιδιού και τέλος βαρκάδα στο Μπούρτσι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου